Borsa
Garanti Yatırım BBVA: Bankacılık Sektörü 4Ç23 Beklentiler
Kapsamımızdaki bankaların yılın son çeyreğinde %22 kar daralması yaşayacağını öngörüyoruz
Bankalar için bilanço sezonu 29 Ocak’ta Garanti ile başlıyor. Sonrasında 1 Şubat’ta Akbank, 2 Şubat’ta ise Yapı kredi ile bilanço sezonu devam edecek. Banka dışı şirketlerde ise yıl sonu bilanço açıklama tarihleri enflasyon muhasebesinden dolayı 22 Mayıs’a kadar uzayabilecek.
Kapsamımızdaki bankaların yılın son çeyreğinde %22 kar daralması yaşayacağını öngörüyoruz
Çeyreklik bazda azalan TÜFE’ye endeksli tahvil getirileri ve swap eklenmiş net faiz marjının daralıyor olması karlılığı aşağı çeken en önemli faktörler. TL kredi büyümesi %8 ile önceki çeyreğe yakın, ancak özellikle yılın son aylarında hızlanan mevduat faizleri banka net faiz marjlarını baskılıyor. Bankaların swap kullanımı bu dönemde artarken, swap giderleri ise önceki çeyreğe göre yaklaşık iki katına çıkıyor.
Komisyon gelirleri artan kredi kartı faizleri ile destekleyici olmaya devam ediyor. Faaliyet giderleri tarafında ise yılın son çeyreğinde dönemsel olarak artış bekliyoruz. Karşılık giderlerinde özel kredi dosyaları nedeniyle bir miktar yükselme olası. Bu çeyrekte bankaların karlılığını destekleyen diğer bir unsur da düşük vergi oranları oldu. Bankaların karşılık politikası ve yeniden değerleme kalemleri düşük vergi oranının ana nedenidir.
Kapsamımızdaki bankalardan sadece Vakıfbank ve TSKB çeyreklik olarak net karını artırıyor
Vakıfbank’ta özellikle kredi makasının 6 puana yakın artması karlılığı destekleyen bir unsur. TSKB ise azalan TÜFE gelirlerini artan kredi marjları ile telafi edebiliyor. Akbank’ın net karı bu çeyrekte özelikle düşük TÜFE kağıt getirileri neticesinde aşağı geliyor. İş Bankası’nda marj tarafında henüz net bir toparlanma yok, zayıflık devam ediyor. Komisyon gelirleri kuvvetli ancak, birkaç özel kredi dosyası nedeniyle karşılık giderlerinde artış bekliyoruz. Yapı Kredi artan mevduat maliyetlerinden dolayı kredi makası negatif tarafta yer almaya devam ediyor. Yapı Kredi bu çeyrekte 500mn TL batık kredi satışından kar elde etti. Ayrıca, net risk maliyeti güçlü tahsilatların katkısı ile negatif olacak.
Halkbank’ta toplam Kredi makasında 300baz puana yakın bir iyileşme gözlemledik ancak hala negatif rakamlar devam ediyor ve düşük TÜFE kağıt gelirleri karlılığı baskılıyor.