Dünya Ekonomisi
Avro Bölgesi PMI: Durgunluk devam ediyor
Dolayısıyla, Kızıldeniz sorunlarının haberlerde öne çıkmasına rağmen, enflasyon endişeleri şu anda ilginç bir şekilde mallardan çok hizmetlerden kaynaklanıyor.
Avro Bölgesi Ocak ayı bileşik PMI değerinin 47.6’dan 47.9’a yükselmesi temkinli bir şekilde dibe vurma işaretleri gösterse de hala daralmaya işaret ediyor.
Ayrıca Fransa ve Almanya’da PMI değerlerinin gerilediğini ve bileşik PMI değerindeki artışın daha küçük ülkelere bağlı olduğunu izliyoruz.
S&P Global tarafında yapılan ön ankete göre, Almanya’nın ekonomik gerilemesi imalat sektörünün toparlanma çabalarına rağmen hem de hizmet faaliyetlerinin daha da kötüleşmesi ile hızlandı. KS&P Global tarafından derlenen HCOB Almanya Flash Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Aralık ayındaki 47,4 seviyesinden Ocak ayında 47,1’e gerileyerek art arda yedinci ayda da düşüş gösterdi. Ekonomistler ise bileşik PMI’nın 47,8 olmasını bekliyorlardı. Hizmet sektörü PMI Ocak ayında, Aralık ayındaki 49,3 seviyesinden 47,6 ile son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyerek analistlerin 49,5 olan tahminlerinin altında kaldı. İmalat PMI Aralık ayında 43.3’ten 45.4’e yükselerek analistlerin 43.7’lik beklentilerinin üzerine çıktı, ancak 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalarak hala daralmaya işaret etti.
S&P Global ve HCOB tarafından ankete göre, Fransa’nın hizmet sektöründeki faaliyet Eylül ayından bu yana en keskin hızda düştü. Hizmet sektörü aktivitesi son 8 aydır düşüyor. S&P Global tarafından derlenen HCOB Fransa flaş Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ocak ayında 45,0 puan ile 45,4 puanlık beklentinin altında kaldı. Ocak ayında imalat PMI ise 42,5 puan olan beklentileri aşarak 43,2 puana toparlandı ancak, 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalmayı sürdürerek daralmaya işaret etti. Hizmet ve imalat sektörlerinden gelen verileri birleştiren ayrı bileşik PMI da 44.2 ile son dört ayın en düşük değerini aldı. Beklenti, Aralık ayındaki 44,8 puandan 45,2 puana yükseleceği yönündeydi.
İmalat fiyat baskıları Kızıldeniz’deki aksaklıklara rağmen ılımlı seyretmeye devam ederken, hizmet sektörü girdi maliyetlerinde yeni bir hızlanmaya işaret etmekte.
Açıklanan veriler Avro Bölgesi ekonomisinin geniş çaplı bir durgunluk içinde olduğunu ve enflasyona yönelik risklerin Haziran ayından önce bir ECB faiz indirimi beklemek için yeterince küçük olmadığını göstermekte.
Yeni siparişler son aylara kıyasla daha yavaş bir hızda düşmüş olsa da, Avro Bölgesi mal ve hizmet talebindeki düşüşten etkilenmeye devam etmekte. Mevcut üretim ve faaliyetlerin son aylara kıyasla daha zayıf olması, Ocak ayının hala daralan üretimle başladığını gösteriyor. Siparişlerdeki daralma hızının yavaşlaması yine de bir dibe vuruş yaşandığına işaret ediyor. Bunun ilk çeyrekte pozitif GSYH büyümesi göstermeye yetip yetmeyeceği Şubat ve Mart aylarına bağlı. Her halükarda, GSYH büyümesi sıfıra o kadar yakın ki, mevcut ortamı yine de geniş durgunluk olarak nitelendirmek doğru olur.
PMI, enflasyona ilişkin bazı endişeleri yansıtıyor. Talep cansız kalmaya devam etse de, tüketicilere aktarılan yüksek ücret maliyetleri nedeniyle hizmet maliyet baskıları yeniden artıyor. Mal tarafındaki maliyet baskıları ise Kızıldeniz’deki aksaklıklara rağmen enerji fiyatlarındaki düşüş eğilimi ve genel olarak talebin zayıf kalması nedeniyle düşük seyretmekte. Bu da ankete göre mal enflasyonunun düşüş eğilimini sürdürdüğü anlamına geliyor. Dolayısıyla, Kızıldeniz sorunlarının haberlerde öne çıkmasına rağmen, enflasyon endişeleri şu anda ilginç bir şekilde mallardan çok hizmetlerden kaynaklanıyor.
PMI detaylarında ECB için enflasyon riski devam ediyor. Bu da hazirandan önce faiz indirimleri beklentilerinin gerçekçi olmadığını gösteriyor.