
Türkiye’nin önde gelen liselerini bitirip üniversite tercihini yurtdışından yana kullanan öğrencilerin sayısı artıyor. Bu yıl Galatasaray Lisesi’nde 121 öğrenciden 78’i, Avusturya Lisesi’nde 75 öğrenciden sadece biri Türkiye’de kaldı. Kararlarda önüne çıkan iyi fırsatı değerlendirmek ve yurtdışındaki makul ücretler etkili oluyor.
Gazete Oksijen’de Talia Boşnak‘ın haberine göre; Alman Lisesi’nden geçen yıl mezun olan 124 öğrenciden 122’si, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitiren 166 gençten 133’ü, Avusturya Lisesi’nin 75 mezunundan 74’ü üniversite tercihini yurtdışından yana kullandı.
Robert Kolej mezunlarının yüzde 62’si, Galatasaray mezunlarının yüzde 35’i yurtdışına gitti. Galatasaray’da bu oran 2020’de yüzde 3.3’tü.
Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Reşat Dabak “Daha iyi eğitim alacaklarını düşünüyorlar, özgürlük arzusu da etkili oluyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021’de, 103 bin 613 Türk vatandaşı ülkeyi terk ederken bu sayı 2022’de 139 bin 531’e çıktı. Ayrılanlar arasında en büyük grubu 25-29 yaş arasındakiler oluşturdu.
Dünyada liderlik alanındaki son gelişmeleri ve yeni yaklaşımları paylaşmak üzere Türkiye’ye gelen liderlik danışmanlık hizmetleri firması Egon Zehnder’in Küresel Yönetim Kurulu Başkanı Michael Ensser, Türkiye’de son dönemde beyin göçünde artış gözlemlediklerini ifade ederek, “Yurtdışında yaşamak isteyen C-seviye yöneticilerde artış oldu. Örneğin 10 yıl önce listede diyelim ki 30 kişi vardı, şimdi bu kişilerin %10 ila 20’si yurtdışında. Diğer bir dinamik ise, geçmişte diyelim ki bir CEO ya da CXO ararken, yurtdışında yaşayan Türk adayları da hedefliyorduk ve onlar geri dönmeye daha istekliydiler. Şu anda, geri dönmeye istekli daha sınırlı kişi var.
Bu da Türkiye’de bazı sektörlerde yetenek açığını ortaya çıkarıyor. Mesela IT sektöründe 15 bin yetenek açığı olduğu konuşuluyor. Üst düzey CEO’lar, C-seviyesi pozisyonlar için de yetenek açığı olduğu görülüyor. Bu da yetenek havuzunu 5 yıl ya da 10 yıl öncesine göre biraz daha sığ hale getiriyor” dedi.
Türkiye’deki doktorların ‘göçü’ durmuyor. Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB), yurt dışında çalışabilmek için iyi hal belgesine başvuran sayısı, geçen yıl 2 bin 685 iken bu yıl 3 bin 25’e yükseldi. Yalnızca Aralık ayında başvuran hekim sayısı 240 olarak açıklandı.
Söz konusu kaçışın üç temel nedeni var. Öncelikle doktorların çalışma şartlarının özellikle son dönemde ağırlaşması. İkinci sebep sağlıkta şiddetin önüne geçilememesi. Doktorları göçe zorlayan bir diğer sebep ise ekonomik şartlar. AKP iktidara geldiğinde en düşük doktor maaşı 5 asgari ücrete denk geliyordu. Bugün bu rakam 3 asgari ücret civarında.