Dünya Ekonomisi
Almanya ekonomisi 2023 yılında daraldı, 2024 beklentisi de parlak değil
Bundesbank'ın aksine ekonomistler ağırlıklı oranda Alman ekonomisinin bu yıl yıllık bazda %0,3 oranında küçülmesini bekliyor. Almanya 2000'li yılların başından bu yana ilk kez sığ da olsa iki yıllık bir resesyona girmiş olacak.
Almanya ekonomisi 2023 yılında, tüketici harcamalarını sıkıştıran yüksek enflasyon ve ülkenin zayıf küresel talepten zarar gören sanayi modelinin de etkisiyle daraldı.
Almanya’nın istatistik ofisi Destatis tarafından yayınlanan ön verilere göre, düzeltilmiş gayri safi yurtiçi hasıla bir önceki yıla göre %0,3 azaldı.
Destatis Başkanı Ruth Brand, “2023 yılında Almanya’da genel ekonomik gelişme, çoklu krizlerin damgasını vurmaya devam ettiği bir ortamda durakladı” dedi.
Destatis, takvim etkilerinden arındırıldıktan sonra GSYH’deki düşüşün %0,1 olduğunu belirtti.
Brand, GSYH’nin 2023’te pandemiden önceki yıl olan 2019’a göre %0,7 daha yüksek olduğunu söyledi.
2023 yılı, ekonominin sürekli kriz modunda olduğu bir başka çalkantılı yıl oldu. Aslında, 2020’den bu yana Alman ekonomisinin karşı karşıya olduğu kriz ve zorlukların uzun bir listesi var: pandemi kilitlenmeleri ve Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan tedarik zinciri sürtüşmeleri, enerji krizi, yükselen enflasyon, para politikasının sıkılaştırılması, Çin’in gelişen bir ihracat hedefi olmaktan çıkıp daha az Alman ürününe ihtiyaç duyan bir rakip haline gelmesi ve çeşitli yapısal eksiklikler. Jeopolitik risk olayları, konjonktürel rüzgarlar ve aynı zamanda ev yapımı eksikliklerin bir kombinasyonu. Bu kadar zorluğun ışığında, ekonominin “sadece” durgunluğa saplanmış olması ve daha ciddi bir resesyondan kaçınmış olması bir teselli konusu. Fakat, Alam ekonomisine ait katı ekonomik gerçeklik hoş görünmüyor.
Birçok ekonomist, enflasyonun düşmesi, faiz oranlarının düşmeye başlaması ve reel ücret artışlarının hane halkı tüketimini artırmasıyla 2024 yılında ılımlı bir toparlanma bekliyor. Almanya Merkez Bankası Bundesbank, GSYH’nin bu yıl %0,4 büyüyeceğini tahmin ediyor.
2024’ün ilk aylarında, büyüme üzerindeki son dönemdeki engellerin çoğu hala var olacak ve bazı durumlarda 2023’tekinden daha güçlü bir etkiye sahip olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırmasının henüz ortaya çıkmamış etkilerini, ABD ekonomisinin potansiyel yavaşlamasını, son dönemdeki mali sıkıntılardan kaynaklanan yeni belirsizlikleri veya Süveyş Kanalı’ndaki askeri çatışmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan yeni tedarik zinciri sürtüşmeleri önemli nedenler.
Enerji fiyatlarının, yüksek faiz oranlarının ve değişen ekonomik yapıların uzun vadeli etkisinin yakın zamandaki bir örneği, 2022 ortalarından bu yana iflaslardaki kademeli artış. Daha olumlu bir bakış açısıyla, reel ücretlerdeki yükseliş, Asya’daki toparlanma ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarında indirime gitmesi ekonomik duyarlılığı ve büyümeyi artırabilir. Ayrıca, envanter döngüsündeki bir dönüş 2024’ün başlarında bir miktar rahatlama getirebilir, ancak bu dönüş henüz gerçekleşmedi ve muhtemelen sadece kısa ömürlü olacak.
Sonuç olarak, mevcut durgunluk ve sığ resesyon durumunun devamı beklenmeli. Aslında, 2024’ün bir başka durgunluk yılı olma riski yüksek. Bundesbank’ın aksine ekonomistler ağırlıklı oranda Alman ekonomisinin bu yıl yıllık bazda %0,3 oranında küçülmesini bekliyor. Almanya 2000’li yılların başından bu yana ilk kez sığ da olsa iki yıllık bir resesyona girmiş olacak.