Sosyal Medya

Döviz

FOMC Tutanakları: Faiz artırım döngüsü sona erdi, faiz indirimleri çok hızlı değil

Fed yetkilileri, Aralık ayındaki toplantılarında merkez bankasının tahvil varlıklarını azaltma sürecini tartışmaya "kamuoyuna uygun bir ön bildirim sağlamak için böyle bir karara varılmadan çok önce" başlamayı kabul ettiler.

FOMC Tutanakları: Faiz artırım döngüsü sona erdi, faiz indirimleri çok hızlı değil

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin Aralık ayı toplantı tutanakları Fed yetkililerinin, 2022 yılında başlayan faiz artırım döngüsünün muhtemelen sona erdiği konusunda hemfikir olduklarını gösterdi.

Yetkililer, enflasyonun, özellikle de altı aylık yıllıklandırılmış enflasyon oranlarının gevşemesinin yanı sıra tedarik zincirlerinin normale döndüğüne ve daha fazla insanın işgücüne katılmasıyla işgücü piyasasının gevşemeye başladığına dair işaretlere dikkat çektiler.

FOMC üyeleri ayrıca faiz oranlarının %5’in üzerine çıkmasının tüketici talebini azaltarak enflasyonun yumuşamasına yol açtığını belirttiler.

Fed yetkilileri toplantılarında enflasyonun kontrol altına alındığına giderek daha fazla ikna olmuş görünürken, “yukarı yönlü riskler” azaldı ve “aşırı kısıtlayıcı” para politikasının ekonomiye verebileceği zarar konusunda endişeler arttı. “Birkaç” Fed yetkilisi, Fed’in, merkez bankasının enflasyonu kontrol etme ve yüksek istihdam oranlarını sürdürme şeklindeki ikili hedefleri arasında bir “ödünleşme” ile karşı karşıya kalabileceği bir noktaya yaklaştığını hissettiklerini söyledi.

Tutanaklarda, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusunda bir açıklama yer almadı.

Gerçekten de katılımcılar, görünümle ilgili “alışılmadık derecede yüksek bir belirsizlik” olduğunu ve daha fazla faiz artışının hala mümkün olduğunu belirttiler.

Ancak oturumun ayrıntılı anlatımı, enflasyonun düşmeye devam ettiğini görürken ekonominin nasıl korunacağı konusunda devam eden bir tartışmayı da yansıttı.

“Çoğunluk” para politikasının amaçlanan etkiyi yarattığını ve hane halkı ve işletme harcamalarını azaltarak ve enflasyonu hedefe geri çekerek bunu yapmaya devam edeceğini düşünüyordu.

Katılımcılar “enflasyon açıkça Komite’nin hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde düşene kadar politikanın bir süre daha kısıtlayıcı bir duruşta kalmasının uygun olacağını” vurguladılar.

Ancak aynı zamanda, ekonomiye yönelik gelişen risklerin ve enflasyonda beklenenden daha hızlı kazanımların farkında olarak, gelecek kararların “dikkatli ve verilere bağlı” olacağını söylediler.

Toplantı tutanaklarına göre, Fed yetkilileri, Aralık ayındaki toplantılarında merkez bankasının tahvil varlıklarını azaltma sürecini tartışmaya “kamuoyuna uygun bir ön bildirim sağlamak için böyle bir karara varılmadan çok önce” başlamayı kabul ettiler.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler