Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya’da konut fiyatları üçüncü çeyrekte geriledi

Almanya'da konut fiyatları, 2023'ün üçüncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %10,2 gerileyerek, 2000 yılından bu yana en keskin düşüşünü kaydetti.

Almanya’da konut fiyatları üçüncü çeyrekte geriledi

Almanya’da konut fiyatları, 2023’ün üçüncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %10,2 gerileyerek, 2000 yılından bu yana en keskin düşüşünü kaydetti.

 

 

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut fiyatlarına dair bu çeyreğin verilerini kamuoyuyla paylaştı.

 

Rakamlar, ülkede temmuz-eylül arasında konut fiyatlarının 2022’nin aynı dönemine göre %10,2 azaldığını ortaya koyuyor. Bu, 2000 yılından bu yana kaydedilen en büyük düşüşlerden biri. Önceki en büyük düşüşler %6,8’lik oranla 2023’ün ilk ve %9,6 ile ikinci çeyreklerinde yaşanmıştı.

 

Ayrıca, ülke genelinde konut fiyatları, ikinci çeyreğe göre %1,4 düşüş gösterdi. Fiyatların 2022 baharındaki zirveden bu yana sürekli bir düşüş trendinde olduğu gözlemleniyor.

 

Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Düsseldorf gibi şehirlerde daire fiyatları %9,1, bahçeli ev fiyatları ise %12,7 oranında geriledi.

 

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyonla mücadelede faiz oranlarını artırarak çabalıyor. Bu durum, inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları maliyetli hale getirerek ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor.

 

Düşen enflasyonla birlikte, birçok ekonomist ECB’nin gelecek yıl para politikasını revize ederek faiz oranlarını düşüreceğini öngörüyor. Bu durumun ev kredisi faiz oranlarını da aşağı çekmesi bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler