Döviz
Yapı Kredi Varlık Yönetimi: Yabancıların lokal varlıklara ilgisi sürecek
İştahın trendinin hızı aynı ivme ile sürmeyebilir. İvmede artışlar azalışlar olabilir. Ana resimde ise yönün artış yönlü olmasını bekliyoruz.
‘Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır.’
Bugünkü PPK toplantı metninde yer alan bu ifade TCMB’nin genel seçim sonrası başlayan ve devam eden sıkılaşmasının beklenen, arzu edilen yansımalarından biri. İç ve dış talebin artarak süreceğini öngörüyoruz.
Yabancı yatırımcıların, Yeni Ekonomi Yönetiminin uygulamalarına verdiği reaksiyonun olumlu olduğunu veriler ortaya koyuyor. Merkez Bankası’nın haftalık açıkladığı dış yatırımcıların lokal hisse ve lokal tahvil hareketleri seçim sonrasında değişen tutumu gösteriyor.
2023 yılı için seçimi milat alırsak seçim öncesi yabancı hareketinin 1 milyar Usd eksi olduğu, seçimden bu yana ise 4,1 milyar Usd artı olduğu görülüyor. Söz konusu 4,1 milyar Usd’nin ise 3,2 milyarlık kısmı son 1,5 ayda gelmiş durumda. Hatta bunun 2,6 milyarlık kısmı bu aya ait.
İştahın trendinin hızı aynı ivme ile sürmeyebilir. İvmede artışlar azalışlar olabilir. Ana resimde ise yönün artış yönlü olmasını bekliyoruz.
Aralık ayı Batı dünyasında tatil havasında geçen, o yüzden işlem hacimlerinin düşmesi, piyasa katılımının azalması olağan bir ay. Ayın son iş günlerindeyiz. Yeni yıla girişle birlikte işlem hacminin ve ilgilin normalleşmesi ile Türkiye’ye olan ilginin artmasını bekliyoruz. Ayrıca para ve maliye politikalarındaki mevcut yaklaşımımıza kredi kuruluşlarının daha fazla reaksiyon vereceklerini değerlendiriyoruz.
Özetle, takvim etkisinin geride kalmasının ardından (para ve maliye politikasındaki duruşumuzun sürmesi ön koşulu ile) lokal varlıklara [hisse, bono, Eurobond, TL] ilginin devam edeceği görüşümüzü koruyoruz.