Dünya Ekonomisi
Çin’den Avrupa’ya nakliye maliyetleri yeniden yükseliyor
Kızıldeniz, küresel deniz ticaretinin yaklaşık %14'ünü taşıyan dünyanın en önemli nakliye yollarından biri.
İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı olarak Kızıldeniz’de meydana gelen saldırılar, nakliyede gecikmelere ve mal fiyatlarının artmasına neden olarak küresel ekonomiye yeni bir enflasyon riski getiriyor.
Nakliye şirketleri, İran destekli Husi militanlarının Kızıldeniz’de seyreden ticari gemilere saldırmasının ardından yüklerini başka yerlere yönlendiriyor. Gemiler Süveyş Kanalı’ndan geçen daha kısa rota yerine Afrika’nın etrafından dolaşmak zorunda kalacaklar.
Bloomberg Economics analistleri, bu rota değişikliğinin daha yüksek nakliye maliyetleri ve daha uzun teslimat süresi anlamına geleceğini belirtiyor. Kızıldeniz, küresel deniz ticaretinin yaklaşık %14’ünü taşıyan dünyanın en önemli nakliye yollarından biri. Analistler, ticaretteki aksaklıklardan en çok etkilenecek ekonomiler arasında Yunanistan, Ürdün, Sri Lanka ve Bulgaristan’ın yer alacağını belirtiyor.
Lojistik istihbarat firması project44’e göre Süveyş Kanalı’ndan geçen konteynerlerin %20’sinden fazlası Asya’dan Avrupa ve Akdeniz ülkelerine mal taşıyor. Şirketin tahminlerine göre, yönü değiştirilen gemiler Avrupa’ya ulaşmak için Afrika’yı dolaşmak zorunda kalacak ve bu da yolculuğa en az yedi ila 10 gün ekleyecek.
Bloomberg Economics’e göre yine de bu aksaklıkların sadece ılımlı bir ekonomik etkisi olacağına inanmak için nedenler var.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Şanghay’dan Rotterdam’a 40 fitlik bir konteyner göndermenin maliyeti, saldırıların başlamasından önceki Ekim ayı sonuna göre %44 ve Cenova’ya %26’dan fazla artmış olsa da, pandemi sırasında 2021 ve 2022’deki seviyelerin oldukça altında kaldı.
Bloomberg Economics’e göre, piyasalar ve nakliye şirketleri yeni duruma uyum sağladıkça Avrupa’daki enflasyon üzerindeki etki sınırlı olacak.
Çin’in ihracatı da tüm yıl boyunca zayıf seyretti ve Noel talebinin sona ermesi ve Asya’daki Ay Yeni Yılı tatili öncesinde fabrikalar genellikle yılın başlarında kapandığından önümüzdeki ay yavaşlayabilir. Ancak aksaklıkların devam etmesi ya da daha da kötüleşmesi bu ticaret üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabilir.
Çin’den Avrupa’ya yapılan ihracat Haziran ayından bu yana her ay düşerken, Japonya’dan Batı Avrupa’ya yapılan ihracat artışı Kasım ayında bir önceki yıla göre %1,1’e geriledi.
ABD Kızıldeniz’de seyahat eden ticari gemileri korumak amacıyla yeni bir görev gücü oluşturduğunu açıkladı. Katılımcı ülkeler arasında İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa ve İtalya yer alıyor. Japonya ve Çin’in Kızıldeniz’e yakın Cibuti’de askeri üsleri var ancak deniz gücüne katılacaklarını söylemediler.
Bloomberg