Sosyal Medya

Ekonomi

Bakan Mehmet Şimşek’ten “varlık barışı” yanıtı

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e varlık barışları çerçevesinde kayıt altına alınan para miktarını sormuştu. Bakan Şimşek, yedi farklı dönemde varlık barışı uygulandığını belirtirken, "Düzenlemeden etkilenen varlıkların tamamının vergi dairelerine bildirilme yükümlülüğü bulunmamaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

Bakan Mehmet Şimşek’ten “varlık barışı” yanıtı

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e varlık barışları çerçevesinde kayıt altına alınan para miktarını sormuştu. Bakan Şimşek, yedi farklı dönemde varlık barışı uygulandığını belirtirken, “Düzenlemeden etkilenen varlıkların tamamının vergi dairelerine bildirilme yükümlülüğü bulunmamaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

 

 

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e varlık barışları kapsamında kayıt altına alınan para miktarını sordu.

 

Yedi kez varlık barışı uygulandığını ifade eden Bakan Şimşek, “Düzenlemeye konu olan varlıkların tamamını kapsayacak şekilde vergi dairelerine bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır” dedi.

 

Ateş, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Varlık Barışı çerçevesinde kayıt altına alınan servet miktarını bilmediği bir dönemde, ülkemizin kara para cenneti haline gelmiş olması şaşırtıcı değil. Yedi kez çıkarılan varlık barışları aracılığıyla, dünya genelinden kara para Türkiye’ye aktı” dedi.

 

Kaynağı belirsiz sermaye girişlerinin Merkez Bankası kayıtlarında da görülebildiğini belirten Ateş, “2018’den bu yana ülkeye giren kaynağı açıklanamayan para miktarı -net hata noksan- 37 milyar doları aşmış durumda. Ayrıca, 2018’den bu yana yaklaşık 20 milyar dolarlık portföy yatırımı ülkeden çıktı. Kayıtlı yabancı sermaye çıkışı, kara para ile dengelemeye çalışıldı. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen mafya liderlerinin kara paraları Türkiye’ye aktı. Ülkemizdeki ünlü mafya liderlerinin yakalanması tesadüfi bir durum değil. İktidarın yönetimiyle ülke, kara para aklama merkezlerine dönüştü. Yabancı sermaye girişi azalınca, dünya genelindeki kara paralara bel bağladık” diye konuştu.

 

Ateş, Mehmet Şimşek’in yanıtlamaktan kaçındığı soruları şu şekilde sıralamıştı:

  • Varlık Barışı uygulamaları kapsamında bugüne kadar kaç varlık kayıt altına alındı?
  • Kayıt altına alınan varlıkların ne kadarı yurtdışından bildirildi, ne kadarı yurt içinde beyan edildi?
  • Varlık Barışı uygulamalarından kaç kişi veya firma faydalandı? Bu uygulamalarda vergiden muaf tutulanların ve düşük vergi oranları getirilenlerin sayısı nedir? Varlık Barışı uygulamalarından elde edilen vergi geliri ne kadar?
  • 2022’de başlatılan Varlık Barışı uygulamasından kaç kişi faydalandı ve bu uygulamadan elde edilen vergi geliri nedir?
  • Gelecek dönemde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni bir Varlık Barışı uygulamasıyla ilgili herhangi bir çalışması var mıdır?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler