Ekonomi
Bank of Japan tahvil depremine teslim oldu
Japonya Merkez Bankası bugün yaptığı politika toplantısında, uzun vadeli faiz oranlarının yüzde 0 olan hedefin civarında hareket etmeler için izin…
Japonya Merkez Bankası bugün yaptığı politika toplantısında, uzun vadeli faiz oranlarının yüzde 0 olan hedefin civarında hareket etmeler için izin verilen bandı genişletti. Böylece Bank of Japan de tahvil getirilerindeki yükselişi engelleyemeyeceğini kabul etti. ABD gösterge 10 yıllık tahvil faizi bu sabah %1.70 getiri sunuyoır. İlk hedef %2. Alman devlet tahvillerinin de getirisi yükselecek. Kısa vadede dolara talebin artması da muhtemel.
Foreks’e göre Japonya Merkez Bankası bugün yaptığı politika toplantısında, uzun vadeli faiz oranlarının yüzde 0 olan hedefin civarında hareket etmeler için izin verilen bandı genişletti.
Banka ayrıca, riskli varlıkları yıllık olarak belirlenmiş bir hızla değil gerekli olduğunda satın alma taahhütünde bulundu.
BOJ yaptığı açıklamada, borsa yatırım fonları (BYF) için yıllık 6 trilyon hızla ve Japon gayrimenkul yatırım ortaklıklarında yıllık 90 milyar yenle alım yapma taahhütlerini kaldırdığını belirtti. Ancak BYF’ler için yıllık 12 trilyon yen ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları için 180 milyar yen tavanlarını korudu.
Banka, uzun vadeli faiz oranları için +/- 0,20 olan hareket bandını +/- 0,25 olarak değiştirdi.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Yüzde 2 enflasyon hedefimizi başarmak için parasal gevşemenin sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesinin gerekli olduğu kararına vardık” denildi.
Açıklamaya göre Banka, uzun vadeli tahvil getirileri için hareket bandında yapılan genişletmeyi katı bir şekilde uygulamayacak, kısa vadede önceliği ekonominin desteklenmesi için borçlanma maliyetlerini istikrarlı şekilde düşük tutmaya vermeye devam edecek.
BOJ ayrıca, BYF alımını sadece piyasalar istikrarsızken yapacağı taahhütünü verirken bu alımların sadece TOPIX hisse senedi endeksi ile ilişkili borsa yatırım fonlarında yapılacağını da vurguladı. BOJ daha önce hem TOPIX hem de Nikkei endeksleri ile ilişkili BYF’lerde alım yapıyordu.
Bloomberg’e göre getiri eğiris kontrolü uygulayan ikinci merkez bankası Avustralya Rezerve Bank de yatırımcıların saldırısı karşısında tavanı yükseltmek zorunda kalabilir. ABD tahvilleri dünyanın en derin ve piyasa değeri yüksek pazarı olduğu ve dolar da dünya parası fonksiyonunu icra ettiği için, getirilerde yükseliş tüm dünyaya yayılacak. Eğer diğer devletlerin DİBS getirileri ABD’nin çok gerisinde kalırsa, fonlar bu ülkelerden çıkıp, ABD DİBS pazarına yönelecek. Bu durumda da Dolar Endeksi’nin tüm para birimlerine karşı geçici de olsa değer kazanması beklenir.
Dr Cüneyt Akman: Merkez Bankası faiz arttırdı! Bu hamle gerekli miydi, sorunları çözer mi?
FÖŞ anlattı: Güçlü Dolar + Yükselen Faiz = Finansal Kriz
Fitch: Fed Varlık Alımlarında Azaltım Programını Yılın İkinci Yarısında Duyurur