Dünya Ekonomisi
IMF: Gelişmekte olan piyasaların borçlanma ihtiyacı da borç seviyesi de artıyor
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) genel müdür yardımcısı Geoffrey Okamato’ya göre, Gelişmekte Olan Piyasalar’ın brüt finansman ihtiyacı, devam eden salgının ortasında…
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) genel müdür yardımcısı Geoffrey Okamato’ya göre, Gelişmekte Olan Piyasalar’ın brüt finansman ihtiyacı, devam eden salgının ortasında GSYİH’nın %14’üne ulaştı. Bu da bankacılık sektörü üzerindeki riskleri artırıyor.
Okamato’nun yorumları, Borç Yönetimi Kolaylığı (DMF) tarafından düzenlenen 2021 Kamu Borç Yönetimi Forumu’na katılımı sırasında geldi.
DMF, Dünya Bankası (WB) tarafından yönetilen; WB ve IMF tarafından ortaklaşa uygulanan ve gelişmekte olan 86 ülkeye kamu borç yönetimi konusunda uzman tavsiyesi veren bir fon.
Okamato, Ocak 2020’den sonra gelişmekte olan piyasalarda ihraç edilen borcun %60’ının yurt içi bankaların bilançolarında sona erdiğini ve bunun endişe verici bir konu olduğunu söyledi.
Gelişmekte olan piyasa borcunun 2026 yılına kadar GsyİH’nın ortalama yüzde 73’ü seviyesinde olmasının öngörlendiğini ortaya çıkararak, borç yöneticilerinin büyük hacimlerde yeni ihraç ve devirleri yönetirken piyasanın güvenini korumaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Okamato, “Bunu yapabilmek için güçlü borç yönetimi uygulamaları ve sağlam yatırımcı ilişkileri çerçeveleri kilit öneme sahip olacaktır” dedi. IMF Başkan Yardımcısı’na göre özellikle devam eden belirsiz zamanlarda borç şeffaflığı da önemli.
“Şeffaflık eksikliği, belirsizliği, riski ve borçlanma maliyetlerini artırıyor. Alacaklılar bir ülkenin ne kadar borçlu olduğunu, kime ve hangi şartlarda borçlu olduğunu belirleyemezse, bilinçli kararlar veremezler. Ve borç risklerinin arttığı bir dünyada, bu piyasa erişimini korumak ve kaybetmek arasındaki fark olabilir. Tam şeffaflığın faydaları da önemli olabilir.” dedi.
Yetkili, IMF tarafından yakın zamanda yayınlanan bir araştırmanın, artan mali ve borç şeffaflığının gelişmekte olan piyasalar için tahvil faiz farklarını (spreadlerini) anlamlı bir şekilde düşürerek kendini ödemekten daha fazlasını sağlayabileceğini gösterdiğini ekledi. Bu belirsiz zamanlarda kritik öneme sahip olduğunu, aynı zamanda yabancı yatırımcıların gelişmekte olan piyasaların ülke borçlarını tutma isteğini de artırdığını da sözlerine ekledi.
IMF