Dünya Ekonomisi
Savaştaki İsrail’de enflasyon geriledi
Savaşın genellikle enflasyonu artıracağı beklentilerine rağmen, İsrail'de enflasyonun beklenenin aksine üst üste ikinci ayda da yavaşladı. Bununla birlikte, kredi kartı harcamaları da dikkat çekici bir şekilde ortalamanın yüzde 20 altına düştü.
Savaşın genellikle enflasyonu artıracağı beklentilerine rağmen, İsrail’de enflasyonun beklenenin aksine üst üste ikinci ayda da yavaşladı. Bununla birlikte, kredi kartı harcamaları da dikkat çekici bir şekilde ortalamanın yüzde 20 altına düştü.
İsrail’de savaşın enflasyon üzerindeki beklenen etkisinin aksine, enflasyon üst üste ikinci ayda da yavaşlama eğiliminde. Çarşamba günü açıklanan verilere göre, ekim ayında yıllık bazda enflasyon yüzde 3,7 artış gösterirken, aylık bazda yüzde 0,5 yükseldi.
Eylülde ise enflasyon yıllık bazda yüzde 3,8 olarak kaydedilmişti. Bu düşüşte, kiralık konut fiyatlarındaki artış hızının azalması ve özellikle kültür ve eğlence alanında tüketici talebindeki büyük düşüş etkili oldu.
Ancak enflasyondaki bu yavaşlamaya rağmen, resmi hedef aralığı olan yüzde 1-3’lük aralığın üzerinde seyretmeye devam ediyor.
Savaşın etkisi özellikle eğlence ve turizm sektörlerini olumsuz yönde etkilerken, çatışmaların beşinci haftasında, kredi kartı harcamaları ortalama bir haftaya kıyasla yüzde 20’den fazla azaldı. Barclays ekonomistleri, geçmiş kriz dönemlerinde görülen keskin toparlanmaların aksine, güvenlik sorunlarının etkisiyle bazı sektörlerin toparlanmasının daha uzun sürebileceğini ve ekonominin daha kademeli bir toparlanma gösterebileceğini belirtti.
İsrail’in para birimi şekel, savaşın başlangıcında büyük bir zayıflama yaşadı. Ancak sonrasında, merkez bankasının ekonomiyi desteklemek adına rezerv satışları yapmasıyla birlikte toparlanarak, savaşın başladığı 7 Ekim öncesindeki seviyelerin üzerine çıktı.
Bu dalgalı süreçte İsrail Merkez Bankası, piyasaları istikrara kavuşturmak ve şekeli desteklemek için çaba sarf ederek faiz oranlarını sabit tutmaya odaklandı. Barclays’in kasım ayı toplantısında faiz oranlarının sabit tutulmasını beklediği, ancak ocak ayında çeyrek puanlık bir indirim öngördüğü belirtiliyor.
Barclays ekonomistlerine göre işgücü kıtlığı, düşük talepten kaynaklanan deflasyonist baskıları dengeleyebilir ve daha derin bir gevşeme döngüsünün boyutunu sınırlayabilir.
Ekim ayına ilişkin Merkezi İstatistik Bürosu’nun yaptığı ankette, zamanla savaşın keskin bir deflasyonist etki yaratacağı öngörüldü. Tel Aviv merkezli Leader Capital Markets ise geçtiğimiz günlerde bir sonraki yıl için enflasyon tahminini yüzde 2,6’ya düşürdü. Bu tahminler, savaşın ekonomi üzerindeki etkilerini ve enflasyon üzerindeki değişkenliği gösteriyor.