Dünya Ekonomisi
Moody’s, ABD’nin kredi notu görünümünü düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin kredi notunu "Aaa" olarak teyit ederken, mali güce dair artan aşağı yönlü riskler nedeniyle ülkenin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin kredi notunu “Aaa” olarak teyit ederken, mali güce dair artan aşağı yönlü riskler nedeniyle ülkenin kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çekti.
Moody’s tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin kredi notunun teyit edildiği ancak görünümünün negatif olarak revize edildiği belirtildi. Kuruluş, ABD’nin mali gücüne dair ortaya çıkan aşağı yönlü risklerin arttığını ve bu durumun ülkenin kendine özgü kredi gücüyle tamamen dengelenemeyeceğini değerlendirdi.
Moody’s’in açıklamasında, yüksek faiz oranları bağlamında, hükümet harcamalarını azaltmaya veya gelirleri artırmaya yönelik etkili maliye politikası önlemleri alınmazsa ABD’nin mali açıklarının büyük kalmasının beklendiği vurgulandı. Ayrıca, ABD Kongresi’ndeki devam eden siyasi kutuplaşmanın, birbiri ardına gelen hükümetlerin borç karşılanabilirliğindeki düşüşü yavaşlatacak bir mali plan üzerinde fikir birliğine varamama riskini artırdığı ifade edildi.
Moody’s, federal faiz ödemelerinin gelir ve GSYH’ye göre 2022’deki yüzde 9,7 ve yüzde 1,9 seviyesinden 2033 itibarıyla sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 4,5 civarına çıkmasını beklediğini açıkladı.
Kredi derecelendirme kuruluşu, rezerv para birimi olarak kabul edilen bir ülke için borç yükünün ötesinde borçların ödenebilirliğinin mali gücü belirlediğine vurgu yaparak, “Sonuç olarak, mali açıkların boyutunu sınırlayacak tedbirlerin olmaması durumunda, mali güç ABD’nin kredi profili üzerinde giderek daha fazla baskı yaratacaktır.” şeklinde bir görüş belirtti.
Moody’s’in tahminleri, uzun vadede daha yüksek faiz oranlarını öngören bir beklentiyi de içeriyor. Bu çerçevede, kredi derecelendirme kuruluşuna göre, 10 yıllık ortalama Hazine getirisi 2024’te yüzde 4,5 civarında zirve yapacak ve orta vadede yüzde 4 civarına düşecek.
Açıklamada, “Mali gücün zayıfladığı bir dönemde, siyasi bölünmelerin, borcun karşılanabilirliğindeki bozulmayı yavaşlatacak politika eylemlerini engelleyebileceği ve politika oluşturmanın etkinliğini daha da kısıtlayabileceği riskinin arttığı” belirtilerek, bu durumun ABD’nin mali durumu ve genel ülke kredi profili üzerinde artan siyasi riski vurguladığı ifade edildi.