Borsa
Sabah Raporu: Wall Street rallisinden sonra Asya’da moraller yine bozuldu
Japonya BoJ kararı, Çin'de PMI verileri Asya hisselerinde satış getirdi
Pazartesi seansında S&P 500 düzeltme bölgesinden çıkmayı başarıp Ağustos ayının sonundan bu yana en iyi gününü %1,2 yükselişle kapattı. Nasdaq Composite yaklaşık %1,2 oranında değer kazanırken, Dow Haziran ayının başından bu yana en iyi gününde kabaca %1,6 oranında artış kaydetti.
iCapital’in baş yatırım stratejisti Anastasia Amoroso, Pazartesi günü CNBC’nin “Kapanış Zili: Uzatma” programında “Pazartesi günkü ralliye pek güvenmiyorum çünkü bazı temel göstergelerin olumsuz yönde değişmeye başladığını düşünüyorum” dedi. Ancak “bu haftaya girerken aşırı satış seviyelerine ulaşmıştık” diye ekledi. Amoroso, mali tablo sezonu ilerledikçe hisse geri alımlarının büyük olasılıkla yeniden hızlanacağını düşünüyor. Bu da Wall Street’te bir toparlanma zemini oluşturabilir.
Wall Street’in 3 büyük endeksi ayı kırmızıda bitirmeye hazırlanıyor. DJ30 ve S&P 500 Ekim’de sırasıyla %1,7 ve %2,8 kayıplar yaşayarak, art arda üçüncü ay gerilemiş olacak. Bu sonuç endeksler için Mart 2020’den bu yana ilk üç aylık kayıp serisine işaret ediyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq bugüne kadar %3’ün üzerinde düşüş yaşadı ve üst üste üçüncü negatif ayına da hız kesmeden devam ediyor.
Çin’den gelen hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler Asya’da piyasa iyimserliğine zarar verdi
Çin hisse senetleri Salı günü Asya hisse senetlerinin düşmesine neden oldu. Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,6, Çin’in CSI 300 endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 1,2 düştü.
Salı günü yayınlanan veriler, Çin imalat sektörü PMI’ın Ekim ayında daralma bölgesine geri döndüğünü gösterirken, imalat dışı (hizmetler ve inşaat) PMI da beklenenden daha kötü performans gösterdi.
Yen, Japonya Merkez Bankası’nın getiri kontrol programını esneteceği açıklaması akabinde dolar karşısında düşüşünü sürdürdü. BoJ karar umulduğu kadar güvercin değildi.
Dolar/yen yüzde 0,6 değer kaybederek 149,93’e geriledi, halen 150 etrafında yoğun hacim birikiyor. Kararın ardından Tokyo’da devlet tahvilleri kayıplarını daraltsa da, 10 yıllık vadeli kağıdın getirisi karar öncesindeki %0,93 seviyesinde kaldı.
Japon hisse senetleri, genel olarak ülke ekonomisini destekleyen zayıf yen’in etkisiyle yükseldi. Aşırı düşük faiz oranlarının şimdilik kredi kazançlarını baskılamaya devam etmesi nedeniyle bankacılık hisseleri hafif düştü.
Çin’in fabrika faaliyeti (imalat sanayi PMI) Ekim ayında yeniden daralmaya başlarken (50’nin altında kaldı), hizmetler sektöründeki genişleme beklenmedik bir şekilde hafifleyerek ekonominin kırılganlığını koruduğuna ve desteğe ihtiyaç duyduğuna işaret etti.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun Salı günü yaptığı açıklamaya göre, resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi Eylül ayındaki 50,2’den bu ay 49,5’e geriledi. Bu, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı anketin 50,2 tahminiyle taban tabana zıt.
İnşaat ve hizmet sektörlerindeki faaliyeti ölçen imalat dışı gösterge ise 51,7’den 50,6’ya gerileyerek 52 beklentisinin altında kaldı. 50 seviyesi, büyümeyi daralmadan ayırıyor.
PPK sonrası yapılan açıklamaya göre BOJ, 10 yıllık devlet tahvili getirilerini kontrol etme konusunda daha esnek bir yaklaşım benimseyecek. Bu, günlük tahvil alım operasyonlarında ödenecek getiriyi %1 seviyesinde tutma yönündeki taahhütünün kalktığı anlamını taşıyor. Artık zaman zaman Japon devlet tahvili getirileri %1’in üstünde seyredebilir ki, bu Yen’i destekler, dolar ve Euro’da ralliyi engelleyebilir. Nikkei Şinbun Gazetesi toplantıdan önce BOJ’un getirilerin %1 tavanının üzerine çıkmasına izin vereceğini bildirmişti.
Sidney’deki Commonwealth Bank of Australia’dan stratejist Carol Kong, “Dolar-yen, özellikle Nikkei haberinden sonra, bu ayarlamanın boyutundan dolayı hayal kırıklığına uğramış görünüyor” dedi. “Açıklama aynı zamanda BOJ’un parasal genişlemeye sabırla devam edeceğini yinelemesiyle güvercin bir ton sergilemeye devam ediyor.”
Dolar ve altında ralli sürebilir
Dolar, BOJ kararının hemen ardından yükselişini sürdürerek G-10 para birimlerine karşı güçlendi. ABD Hazinesi Pazartesi günü beklenenden güçlü vergi gelirini gerekçe göstererek bu çeyrek için federal borçlanma tahminini düşürdü, fakat 1Ç2024 borçlanması tahminlerin üstünde ve ikincil piyasada getirileri yeniden yükseltebilir.
Petrol Asya’da Pazartesi günü İsrail-Hamas savaşının kontrol altında tutulacağı ve talebin yumuşayacağı yönündeki işaretler nedeniyle geriliyor. Çin ve Japonya’dan gelen verilerin ekonomilerin yavaşladığına işaret etmesi, 2024 petrol talebi projeksiyonlarını azaltarak satışlara neden oldu.
Altın, küresel ekonomi ve politika görünümüne ilişkin öngörüler sunabilecek merkez bankası toplantıları öncesinde Salı günü yatay seyrederken, İsrail-Hamas savaşının başlamasıyla neredeyse bir yılın en iyi performans gösteren ayını sonlandırmaya hazırlanıyor.
Spot altın Cuma günü, yatırımcıların Orta Doğu krizinin ortasında güvenli bir yere kaçışmalarıyla birlikte, Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan ons başına 2.009,29 dolara kadar yükseldi.