Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

DR. Fulya Gürbüz: S&P Global: Ekimde ABD dışında gelişmiş ekonomiler daraldı

ABD’de imalat ve hizmet sektörleri toplam PMI endeksi Ekimde 51,0 seviyesine yükselerek önceki aya göre büyüme kaydetti.

DR. Fulya Gürbüz: S&P Global: Ekimde ABD dışında gelişmiş ekonomiler daraldı

S&P Global’in Ekim ayı ilke tahminlerine göre; Avustralya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de imalat ve hizmet sektörlerindeki daralma sürdü. Japonya’da imalat sektörü sert daraldı, hizmetlerdeki artış zayıfladı. ABD’de ise imalat ve hizmet sektörleri Ekimde önceki aya göre büyüme kaydetti.

Kaynak: S&P Global

ABD’de imalat ve hizmet sektörleri toplam PMI endeksi Ekimde 51,0 seviyesine yükselerek önceki aya göre büyüme kaydetti. Girdi maliyetleri ve çıktı fiyat artışları yavaşladı. Yurt içi siparişler artarken, ihracat siparişlerinde düşüş sürdü. İstihdam imalat sektöründe düşerken, hizmet sektöründe arttı. Endeksin 50 üzerindeki değer sektörün bir önceki aya göre büyüdüğünü, altındaki değerler küçüldüğünü gösteriyor.

Avustralya’da hizmetler ve imalat sektörleri Ekimde önceki aya göre sert daraldı. Fiyatlar tarafında Avustralya’da başta petrol fiyatı ve ücretlerdeki artışlar olmak üzere genele yayılan fiyat artışları enflasyonda yapışkanlığı ortaya koyarken, maliyetlerin çıktı fiyatlarına yansıtılamaması reel sektörün karlılık görünümünü olumsuz etkiledi.

Kaynak: HCOB, S&P Global

Japonya’da imalat sektörü daralmaya devam etti, hizmet sektöründeki büyüme yavaşladı. Japonya’da ihracat siparişleri özellikle imalat sektöründe sert geriledi. Girdi maliyetleri enflasyonu imalat sektöründe yatay kalırken, hizmetler sektöründe zayıfladı. Her iki sektörde çıktı fiyat artışları zayıfladı.  İstihdam hizmetler sektörünün desteğiyle arttı.

Euro Bölgesinde imalat ve hizmet sektörlerindeki daralma -yeni siparişlerdeki düşüşün etkisiyle- Ekim ayında da sürdü. İmalat sektöründe işten çıkarmalar arka arkaya son beş aydır sürerken Ağustos 2020’den bu yana en sert düşüş kaydedildi, hizmet sektöründe ise işe alımlar durma noktasına geldi. Yeni siparişlerdeki düşüş imalat sektöründe satın alımların azalmasına ve beraberinde stokların azalmasına sebep olurken, nihai ürün stokları da azaldı. Artan petrol fiyatları ve ücret artışları hizmet sektöründe girdi maliyetlerini artırırken, imalat sektöründe talepteki daralmanın etkisiyle fiyatlar geriledi. İmalat sektöründe fiyatlardaki gerileme hizmetlerde fiyat baskısını hafifletti.

İngiltere’de imalat sektöründe daha sert, hizmet sektöründe ise daha ılımlı olmak üzere Ekimde daralma sürdü. Yeni siparişler ve istihdam düştü.  Bunda etkili olan faktörler olarak yaşam maliyetlerinin artması, ihracat siparişlerindeki düşüş, borçlanma maliyetlerindeki artış ve zayıflayan gayrimenkul sektörü sıralandı. Teknoloji sektöründeki iyileşme ise hizmetler sektöründeki daralmayı sınırladı. İstihdam azalırken, işten çıkartma sinyalleri var. İmalat sektöründe girdi maliyetleri zayıflarken, hizmetler tarafında ücret artışları ve yüksek petrol fiyatları fiyatların artmasına sebep oldu. Hizmetler sektöründe çıktı fiyatları artarken, imalatta artan rekabete bağlı olarak hammadde fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle fabrika çıkış fiyatlarındaki düşüş hızlandı.

Dr. Fulya Gürbüz / fulyagurbuz.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler