Sosyal Medya

Yağız Kutay

Yağız Kutay yazdı: “Hiçbir İyilik Cezasız Kalmaz”

Çalışmayan emekliye verilecek ikramiye 61 Milyar TL. Tüm emeklilere verselerdi 80 milyar olacaktı. 19 Milyar lira için değer miydi?

Yağız Kutay yazdı: “Hiçbir İyilik Cezasız Kalmaz”

+ Çalışmayan emekliye verilecek ikramiye 61 Milyar TL. Tüm emeklilere verselerdi 80 milyar olacaktı. 19 Milyar lira için değer miydi?

Bütçe bu şekilde ayarlandı. Yoksa bizim birinci önceliğimiz emekliler.

+ Zorunda olduğu için bilhassa eve ekmek götüren emekliler neden bu haktan faydalanamıyor?

Zaten para kazanıyorlar.

+ Kayıt altında çalışan emekliler primini ödüyor, vergisini aslanlar gibi veriyor. 19 milyar TL için hem bu kesimi cezalandırmış hem de kayıt dışına teşvik etmiş olmuyor muyuz?

+ EYT bütçede derin sorunlar yaratacak derken kasdettiğimiz şeylerden birisi de bu değil miydi? Pastayı yemeye daha fazla insan çağırıyorsunuz ama aynı boy pastayı yiyeceksiniz.

Mehmet Şimşek TV’lerde

Bakan Şimşek geçtiğimiz hafta katıldığı TV programında önemli açıklamalar yaptı. Emeklilere öncelik vereceklerini ifade etti. Ve ekledi:

“Bir ödeme kararlaştırdık, emeklilerimiz, memurumuz, işçimiz, bütün çalışanlarımız için sözümüz var enflasyona ezdirmeyeceğiz.”

OVP, Bakan Şimşek’in ve Başkan Erkan’ın açıklamaları Ortada önemli bir ekonomik program var. Ancak dış finansman sorunu hala çözülmüş değil. Ekim ayı katılımcılar anketinde 12 aylık dollar tahmini yukarı doğru seyretti. Rezervlerdeki güvensizlik ve hem kur beklentisini hem de enflasyon beklentisini aşağıda tutmasını alıkoyuyor.

Rezervlerde olan 20 milyar dolarlık iyileşme tek seferlik. Bunu bir politika bütünüyle yapılmadığı sürece bütün yük emekli ve ücretliye binecek. Carry trade imkanı olsa bile, gelen para uzun vadeye dönüşmesi çok zor. Kısa vadede döviz üzerindeki baskı azalır.

Ama yaşanabilecek siyasi veya ekonomik şok sebebiyle bu yatırımcılar Türkiye’den kısa süreliğine bile olsa uzaklaşırsa kul şokuna karşı savunmasız kalıyoruz.

Ücretler ve fiyatlar arasındaki uçurum inanılmaz bir seviyede. Konut ve otomobil sadece zenginlerin alabileceği ve yatırım aracı olarak kullanabileceği ürünler haline geldi. Orta sınıfa da halka arz takip etmek kaldı.

Salgınla birlikte zenginler almaya devam etsinler diye bu ürünlerin satışını ucuz kredilerle desteklemeye devam etmenin topluma bir faydası olmadığı görüldü. Büyümeye ve işsizliğe faydası var ama. Gelir büyürken bölüşme doğru yapılmadı. Büyüme pastasında yediği dilimini büyüten tek kesim şirketlerden başkası değil. (Bkz. ISO-500 raporundaki abnormal şirket kârları) Büyüme ile birlikte bölüşme belli noktada tabii ki şirketlerin görevi. Ancak vergi ve teşvik politikaları başta olmak üzere çeşitli regülasyonlarla adil bölüşme ekonomiyi yönetenlerin işi olmalıydı.

Şimdi normalleşen faizlerle ve kotalarla arabalara veya konutlara olan talep düşecek. Velhasıl fiyatlar en azından enflasyona kıyasla düşecek ve bir zaman sonra orta sınıfın da yeniden erişebileceği düzeye gelecektir. O zaman geldiğinde umarım orta sınıf kavramı Van Gölü Canavarı gibi anılan bir mite dönüşmez.

Maalesef yılların tahribatını bir çırpıda giderecek kolay bir çözüm yok. Niyet var mı? Eskiden hiç ümitli değildim. Bugünlerde sıkışma ve makroihtiyati politikalar özelinde olduğunu düşünüyorum. Yalnız tahribatın verildiği yıllarda üzerinden silindir gibi geçilen ücretli kesim yine faturayı ödeyecek.

Başta iktidarların zikrini tüm çıplaklığıyla gösteren vergi ve devlet yapısını kapsayan yapısal reformlar konusunda köklü değişikler göreceğimizi düşünenlerin uyanma saatinin geldiğini düşünüyorum. “Yeğen sabah oldu uyanma vakti”

IMF Heyeti Türkiye Çıkarmasında

IMF programında değiliz. Ancak IMF politikasını sayın bakan başta olmak üzere ekonomi yönetimi iyi bilir. Belki de bu yüzden “IMF’siz,IMF programı uygulamada bu kadar kararlı bir irade var.”

Gelelim IMF’nin Türkiye raporuna. Seçimden sonra yapılan politika değişikliğini olumlu karşıladı heyet. Yatırımcı güveni ve rezervlerin arttığını da belirtti. Ama önemli bir kısma değinmek gerekir. Birincisi büyüme. IMF Türkiye’nin büyüme beklentisini düşürdü. Beştepe’nin büyüme ve işsizlik hassasiyetini göz önüne alırsak burası ünlem koyulması gereken bir yer. İkincisi politika faizi seviyesi. Kalıcı olarak enflasyonun düşürülmesi için piyasa faizlerine kadar çıkılmasını savunuyor. Bence en önemli nokta kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesinin öneminden bahsetmesi. Bunun önemli bir risk olduğuna değiniyor IMF. Milli gelir dağılımda emeğin payı git gide azalırken şirketlerin karı daha iyiye gidiyor. Sermaye doğru biçimde vergilenmediği için tasarruf yapılacaksa açlık sınırının altında olduğu için çalışan emeklilere verilecek paradan tasarruf ediliyor.

Sonuç: OECD ülkeleri arasında gelir adaletsiliği en yüksek 3.ülke. Diğer ikisi ne diye soranları duyar gibiyim. Kosta Rika ve Meksika…

Aslında siyaset ve ekonominin kader ortaklığı prensiben yanlış. Özgürlük, alan verdik söylemleri doğru bile olsa atanan atayana hesap vermesi bu işin en doğal sürecidir. Para politikasını siyasetin tekelinden çıkarmadan köklü değişiklikler beklemek neredeyse imkansız. Para politikasını siyasaetin tekelinden çıkarmak da neredeyse imkansız… Oyna devam!

Yağız Kutay Işık

 


İLGİLİ HABERYağız Kutay Işık Yazdı: Yağız Kutay Işık Yazdı: “Kervansaray Misali Yabancı Yatırımcı”

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “Zincirleri Kırdık”

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “KKM’den Çıkış…”

İLGİLİ HABERYağız Kutay Yazdı: Yağız Kutay Yazdı: “Turizm ve Dış Açık”

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler