Sosyal Medya

Piyasa

İslam Memiş, yeni altın dolandırıcılığı hakkında uyardı! Öyle bir taktik geliştirdiler ki!

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, internetten yapılan altın dolandırıcılığını köşesine taşıdı. Alınan yeni önlemleri açıkladı.     Son…

İslam Memiş, yeni altın dolandırıcılığı hakkında uyardı! Öyle bir taktik geliştirdiler ki!

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, internetten yapılan altın dolandırıcılığını köşesine taşıdı. Alınan yeni önlemleri açıkladı.

 

 

Son yıllarda teknolojik imkanların gelişmesi, internet üzerinden alışverişin artması ve özellikle sarrafiye gruplarına (çeyrek, yarım, cumhuriyet altınlar) olan ilginin yükselmesi, sahtecilerin faaliyetlerini artırdı.

 

Bu sahteciler, oldukça kaliteli ve gerçek altın gibi görünen metal ürünler üretiyorlar, bu nedenle vatandaşlar için gerçeği ayırt etmek son derece zor hale geldi!

 

Örneğin, aşağıdaki görüntü cumhuriyet altını kaplama bir örnek:

 

İslam Memiş, tüm tedbirleri köşesine taşıdı: 'Altın artık daha güvenli olacak' - Resim: 4

Kuyumcu esnaflarının kendi aralarında WhatsApp grupları var, birbirlerine haber verip tedbir alabiliyorlar.

 

Bu nedenle, altın ve diğer kıymetli metallerle ilgili işlem yaparken dikkatli olmak ve güvendiğiniz kaynaklardan alışveriş yapmak çok önemlidir.

 

Ya da kesip mihenk taşına sürterek gerçek olup olmadığını kontrol edebiliyorlar.

 

Peki tüketici ne yapacak?

 

İslam Memiş, tüm tedbirleri köşesine taşıdı: 'Altın artık daha güvenli olacak' - Resim: 5

 

Yanında mihenk taşı ve asitli ayar suyu taşıyacak hâli yok ya. Özellikle kalpazanlar, internetten vatandaşı dolandırıyor.Gerçek altın fotoğrafı paylaşıyorlar, fiyatı da düşük tutup “kampanya var” yazıp satıyorlar.

 

Allah aşkına altının ucuzu olur mu? 5-10 lira il veya semtler arası fark eder, 100-200 lira nasıl fark edecek? Nefis işte. Ucuz altın aldığını düşünen tüketici, dolandırıldığını iş işten geçtikten sonra anlıyor.

 

İslam Memiş, tüm tedbirleri köşesine taşıdı: 'Altın artık daha güvenli olacak' - Resim: 7

 

Teknolojide altın devri… Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl hazırlığını yaptığı Kıymetli Maden Takip Sistemi’ni (KMTS) 2024’de devreye sokacak.

 

KIYMETLİ MADEN TAKİP SİSTEMİ

 

Rafineriler tarafından standart işlenmemiş (24 ayar) kıymetli madenler ve basılı kıymetli madenlerin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, ağırlığı, saflık ayarı, seri numarası ve benzer özelliklerinin Darphane tarafından sağlanan benzersiz kodla her bir ürünün üzerine işlendiği ve aynı kodla Darphane tarafından kayıt altına alınan ve izlenen sistem.

 

Yani, teknoloji artık altın devrine giriyor.

 

Özel teknoloji ile basılan altının üzerinde gözle görülemeyecek ölçüde mikro metinle ilave güvenlik özellikleri kullanılacak.

 

Bu güvenlik özelliği ile beraber piyasada dolaşan altınların hangi rafine tarafından ne zaman üretildiği belirlenerek daha güvenli hâle getirilecek.

 

Ya da merdiven altı kalpazanların basıp basmadığı da anlaşılmış olacak.

 

Diğer yandan ülkede dolaşan altın ve yastık altı miktarı daha iyi analiz edilebilecek, güvenli takip sistemi oluşturulmuş olacak.

 

Bu sistemin tüm sarrafiye grubu ve işlenmiş altın grubu altınlarda (bilezik, yüzük, küpe…) da olması gerektiğini düşünüyorum.

 

Yapılması gereken çok basit.

 

İşçilikli atölyeler karekod uygulamasını ürünün üzerine işleyecek, müşteri telefondan okuttuğunda altın takının tüm bilgilerini görebilecek.

 

Sektör, üreten atölye, müşteri arasında güven temin edilmiş olacak.

 

Müşteri takıyı satın aldıktan sonra aradan yıllar da geçse dileğinde karekodu okutabilir, ayar, gram ve özelliklerini tam olarak görebilir.

 

Telefonda kuyumcusuna karekodu yollayıp hesaplatabilir.

 

Takıyı arkadaşı beğendiğinde karekodu okutup nereden temin edeceğini görebilir.

 

Bunun gibi onlarca kolaylık sıralayabilirim.

 

İslam Memiş, tüm tedbirleri köşesine taşıdı: 'Altın artık daha güvenli olacak' - Resim: 12

 

Atölye sahibi sektör temsilcileri “Yıl 2023, teknoloji çağındayız, bunlar basit ama önemli işler.”

 

Beş yıldır bu konuya özellikle değiniyorum.

 

Meslek odaları veya Ticaret Bakanlığı “tebliğ” ederse bu iş olur.

 

Diğer yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) kalpazanlıkla ilgili yeni yasa hazırlanmalı. Türkiye genelinde kuyumcular kalpazanları yakalıyor. Kamera kayıtlarından anbean takip ediyor. Ancak karakoldan elini kolunu sallayarak çıkıyorlar, ceza almıyorlar.

 

Gerekçe “Düğünde takmışlardı bilmiyordum” diyor kurtuluyor.Caydırıcı bir ceza olursa kimse mağdur olmaz. Nihayet Darphane bu işe el attı, darısı atölyelerin başına…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler