Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü, Evergrande’den yeniden temerrüt açıklaması

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü ve %4,9'latahminleri aştı. Büyümede güçlenme Pekin'in emlak ve bankacılık sektörlerini istikrarlı hale getirmeye çalışmaları ile verdiği teşviklerin ardından geldi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumundaki Çin'in büyüme verileri küresel piyasalar üzerinde de önemli etkiler yapabiliyor.

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü, Evergrande’den yeniden temerrüt açıklaması

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü ve %4,9’latahminleri aştı. Büyümede güçlenme Pekin’in emlak ve bankacılık sektörlerini istikrarlı hale getirmeye çalışmaları ile verdiği teşviklerin ardından geldi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumundaki Çin’in büyüme verileri küresel piyasalar üzerinde de önemli etkiler yapabiliyor.

Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH), dünyanın ikinci büyük ekonomisine Pekin’in verdiği teşviklerle üçüncü çeyrekte yıllık bazda %4,9 büyüdü ve piyasa beklentilerini aştı. Reuters tarafından anket yapılan ekonomistler, üçüncü çeyrekte yıllık bazda %4,5 büyüme bekliyordu.

IMF, Çin ekonomisi için 2023 büyüme beklentisini %5,2’den %5’e, 2024 büyüme beklentisini %4,5’ten %4,2’ye çekti. Çin’de sabah tahminlerin üzerinde açıklanan büyüme rakamlarının ardından Citigrup 2023 yılı için Çin ekonomisi büyüme tahminini %5’ten %5,3’e yükseltti. Goldman Sachs ise büyüme tahminini %5,4’ten %5,3’e çekti.

Emlak sektöründe devam eden sorunlar dikkat çekiyor. Çin’in sorunlu gayrimenkul kuruluşu Evergrande, kapsamlı çözüm için çalışmakla beraber bazı yurt dışı tahvil ödemelerini gerçekleştiremeyeceğini tekrarladı. Şirketin bugün bir yurt dışı tahvil kupon ödemesinde temerrüde düşeceği tahmin ediliyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ekonominin üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre %1,3 genişlediğini açıkladı ve Nisan-Haziran döneminde sadece %0,5 büyüdükten sonra bazı ivme kazandığını belirtti.

Çarşamba günü açıklanan bu rakam, yılın ilk üç ayında %4,5 ve ikinci çeyrekte %6,3 olan yıllık GSYİH büyüme rakamlarının ardından geldi.

Daha güçlü yıllık büyüme rakamları, ayrıca Xi Jinping’in pandemi kontrollerinin sona erdiği bir dönemle karşılaştırılmaktadır, geçen yılki ardışık kapanmalar dönemi ile karşılaştırılmaktadır.

Çinli yetkililer büyüme konusunda temkinli yaklaşıyorlar. NBS Çarşamba günü”Dış çevrenin daha karmaşık hale geldiğinin farkında olmalıyız, iç talep yetersizken ekonomik toparlanma ve büyüme için temel daha da sağlamlaştırılmalıdır,” dedi.

Çin’i son dönemlerin zaten en düşük büyüme hedefi olan yıllık %5 büyüme hedefine yönlendirmek için son aylarda Pekin, emlak ve bankacılık sektörlerini istikrarlı hale getirmeye ve ülkenin borsa piyasası ve renminbi’ye destek sağlamaya çalıştı.

NBS sözcüsü Sheng Laiyun, Çin’in 2023 hedefine ulaşmak için doğru yolda olduğunu söyledi ve ekonominin dördüncü çeyreğe doğru devam eden bir iyileşme yaşadığını ekledi. Ancak özel sektör üzerindeki pandeminin etkisinin “ciddi” olduğunu ve hükümetin destek sağlaması gerektiğini belirtti.

Natixis’in Baş Asya-Pasifik ekonomisti Alicia García-Herrero, son istikrar önlemlerinin Pekin’in finansal sistemde ortaya çıkan “çatlaklara” yanıt verdiğini gösterdiğini belirtti. “%5 civarı hafif büyümesinin, bu çatlakları kapatmak için yeterli olmayacağını gözüküyor” dedi. “Eğer dünya yanlış yöne giderse… Çin’in bu çatlakların daha da derinleşmesini önlemesi çok zor olacak.”

Tüketici harcamalarının bir göstergesi olan perakende satışlar, Eylül ayı, geçen yılın aynı ayına göre %5,5 arttı. Pandemiden çıkarken bu yıl çift haneli büyüme umutları vardı.

Çin’deki sermaye harcamalarını ölçen önemli bir gösterge olan sabit varlık yatırımları, Eylül ayının sonuna kadar olan dokuz ay içinde %3,1 arttı. Pekin, yüksek teknoloji imalatını ve teknolojik öz yeterliliği teşvik etmeye çalıştı.

Yılın ilk dokuz ayındaki emlak yatırımı %9,1 azaldı, bu da geliştiricilerin sektör genelindeki borçlu iflasları ve zayıf daire satışlarını yansıtıyor. Ayrıca veriler, bu yıl şimdiye kadar yeni konut inşaatlarının %20’den fazla düştüğünü gösterdi.

Xi yönetimi, Çin ekonomisini tüketici hizmetleri ve yüksek teknolojili imalata dayalı, aynı zamanda liderin ulusal güvenlik hedeflerini daha iyi destekleyen daha sürdürülebilir bir büyüme yoluna yönlendirmeye çalışıyor.

Financial Times

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler