Borsa
Boğaziçi Beton Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da İşlem Görmeye Başladı
Türkiye’nin ve İstanbul’un önde gelen hazır beton ve agrega üreticilerinden Boğaziçi Beton, 3 Haziran 2021 tarihinde Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da, sürekli işlem yöntemiyle ve “BOBET.E” kodu ile işlem görmeye başladı...
Boğaziçi Beton’un Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde yürütülen halka arz süreci son erdi. Boğaziçi Beton hisseleri, 3 Haziran 2021 tarihi itibarıyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.
3,50 TL baz fiyat ve “BOBET.E” kodu ile Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Boğaziçi Beton’un hisseleri, ilk işlem gününü 3,85 TL’ye yükselerek tamamladı.
Geçtiğimiz günlerde talep toplama dönemini başarıyla tamamlayan Boğaziçi Beton’un, “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçekleştirilen halka arzında 114.000.000 TL nominal değerli payların satışı yapılmış, halka arz büyüklüğü 399.000.000 TL olarak gerçekleşmişti.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre Boğaziçi Beton’un, halka arzı 42.380 gerçek ve tüzel kişinin katılımıyla gerçekleşmişti. Halka arz edilen payların yüzde 60’ı yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 30’u yurt içi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 10’u ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara dağıtımı yapılmıştı.
“Yatırımcılarımızla daha güçlüyüz”
Halka arz sürecini değerlendiren Boğaziçi Beton Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Zengin: “Süreci başarı ile tamamlamış olmaktan dolayı mutluyuz. Kurumumuza ilgi gösteren ve ortak olan tüm yatırımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Ülkemizin geleceğini sağlam yapılarla inşa edecek çok büyük bir aileye kavuştuk. Bize güvenen yatırımcılarımızla şimdi daha da güçlüyüz. Hep birlikte güvenli ve sürdürülebilir kentleşmenin geleceği için çalışacağız” dedi.
Boğaziçi Beton’un üretim gücüne ve dağıtım ağına değinen Zengin: “Üretim ve satış faaliyetlerimizi İstanbul’da 21 farklı lokasyonda, 30 Hazır Beton tesisi ile sürdürüyoruz. Ana faaliyet konumuz olan hazır beton üretimi ve satışı ile birlikte, betonun hem kalitesini hem maliyetini etkileyen agregayı da kendi bünyemizde üretiyoruz. Bu kapsamda yıllık 6 milyon ton agrega üretim kapasitesine sahip iki Taş Kırma tesisi ile İstanbul Avrupa yakasının en yüksek kapasiteli Agrega Maden Ocaklarından bir tanesinin işletmecisiyiz. Halka arz ile birlikte sektörde güçlenerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Sadece geçen sene 3 milyon m3’ün üzerinde beton döktüklerine dikkat çeken Zengin bu rakamı ise şu örnek ile açıkladı. “Avrupa’daki bazı ülkelerle bu rakamı kıyasladığımızda; Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) 2019 yılı verilerine göre Danimarka’da ülke genelinde 2.7 milyon m3, Finlandiya’da 2.7 milyon m3 ve Slovakya’da 2.8 milyon m3 beton dökülmüş. Boğaziçi Beton, 2019 yılı verilerine göre bu üç ülkeden daha fazla hazır beton üretimi ve satışı gerçekleştirmiş durumdadır.”
Devam eden projeler…
2020 yılında yaklaşık 733 milyon TL ciroya ulaşan şirketin önemli projelerde yer aldığını anlatan Zengin, “Bugüne kadar ürettiğimiz 35 milyon metreküp hazır betonla konut, residence, AVM, otel, kentsel dönüşüm projeleri, metro, yol, kavşak, tünel, alt/üst geçit vb. ulaşım projeleri, dere ıslah projeleri, hastane, eğitim kurumları ve mega projelerin pek çoğunda yer aldık. Geniş beton santrali ağımız, tamamı kurumumuza ait olan 553 adet araç / makine / ekipman kapasitemiz ve 950’ye yakın tecrübeli çalışma arkadaşlarımızla birlikte şimdiye kadar yaklaşık 1.285 projeye imza attık” dedi.
Şu an devam eden projelerine de değinen Zengin, “Boğaziçi Beton olarak hali hazırda Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek binası olma özelliğini taşıyan Merkez Bankası’nın hazır beton tedariki başta olmak üzere, İstanbul içerisinde yapılmakta olan birçok metro, alt yapı, yol, kentsel dönüşüm ve tünel olmak üzere devam eden projelerde hazır beton ve agrega üreticisi olarak yer alıyoruz” dedi.
Halka arzdan elde edilen gelirin kullanımı
Türkiye için katma değer üretmeye devam edeceklerini belirten Zengin, “Sermaye artışı sonucunda elde ettiğimiz halka arz gelirlerinin yüzde 20’lik kısmı (67.800.000 TL) ile yatırım finansmanı ve araç / makine alımları yapmayı hedefliyoruz. Yüzde 30’luk bölümünü (101.700.000 TL) ise işletme sermayesi olarak ve yüzde 50’lik kısmını (169.500.000 TL) ise finansal borçluluk seviyesinin azaltılması için kullanacağız. Hedefimiz büyümek. Topraklarının büyük çoğunluğu deprem kuşağında olan ülkemizde, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2019 yılı sonunda yayınladığı Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na göre gelecek beş yılda, 1.5 milyon konutun yenilenmesi ihtiyacı var. Bu yaklaşık 90 milyon metreküp beton anlamına geliyor. Her geçen gün özel sektör ve kamuda yeni mega projeler açıklanıyor. Yatırımcılarımızın sağladığı finansman desteği ile kapasitemizi daha da artırmayı ve fırsatları değerlendirerek Türkiye’nin hızla gelişen altyapısına, kamu ve özel sektördeki sağlam yapılara imza atmayı amaçlıyoruz” dedi.