Ekonomi
BAE’ye badem ve ceviz ithalatında ayrıcalık!
Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ticaret ilişkilerinde değişikliklere gitti. Türkiye’nin BAE’ye badem ve cevizde ithalat jesti dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan karara göre, badem ve ceviz ithalatında gümrük vergisi oranları yükseltildi. Badem ithalatındaki gümrük vergisi oranı yüzde 2’den yüzde 15’e, ceviz ithalatındaki gümrük vergisi oranı ise yüzde 4’ten yüzde 15’e çıkarıldı.
Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) yapılacak badem ve ceviz ithalatında daha düşük gümrük vergisi uygulanacak. BAE’den ithal edilecek badem için yüzde 1, ceviz için yüzde 2 gümrük vergisi olacak ve karar 1 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girecek.
Ayrıca, dokumaya elverişli tekstil ürünleri ve bunlardan mamul eşyaların ek gümrük vergilerinde de düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler de 1 ay sonra yürürlüğe girecek.
Kamış melası ithalatında yem sanayisine özel bir ayrıcalık getirildi. Kamış melası ithalatında normalde yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanırken, bu ürünün yem sanayisinde kullanılması durumunda vergi sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.
Ancak, Türkiye ile BAE arasında imzalanan ticaret anlaşması kapsamında bazı ürünlere vergi muafiyeti sağlanmıştı. Bu muafiyet kapsamında kahve gibi ürünler yer alıyor. Öte yandan bu muafiyet Türkiye’deki kahve üreticileri arasında tartışmalara neden olmuştu.
Ağustos ayının sonunda Türkiye ile BAE arasında imzalanan ekonomik anlaşma, bazı ürünlerde gümrük vergisi sıfırlanmasını getirmişti. Bu anlaşma ile tavuk yumurtaları, sebzeler, hurma, patates unu ve ezmesi, makarnalar, çikolata ve diğer bazı ürünler vergiden muaf tutuldu.
Sözcü’nün konuyla ilgili haberinde şu ifadeler yer aldı:
Cumhurbaşkanı kararına göre badem ithalatının gümrük vergisi oranı yüzde 2’den yüzde 15’e, ceviz ithalatının gümrük vergisi ise yüzde 4’ten yüzde 15’e çıkarıldı. Ancak BAE’den ithal edilecek badem için yüzde 1, ceviz için yüzde 2 gümrük vergisi uygulanacak.
Dokumaya elverişli mensucat ve bunlardan mamul eşyalar başlığı altında listelenen birçok ürünün ek gümrük vergisi oranlarında düzenleme yapıldı. Badem ve ceviz ithalatında gümrük vergisi oranları artırıldı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ithalat rejimi kararına değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre badem ithalatının gümrük vergisi oranı yüzde 2’den yüzde 15’e; ek mali yükümlülük tutarı ürünün kabuklu olanları için ton başına 452 dolardan 580 dolara, kabuksuz olanları için 818 dolardan 942 dolara çıkarıldı.
Ceviz ithalatının gümrük vergisi oranı ise yüzde 4’ten yüzde 15’e, ek mali yükümlülük tutarı da kabuklu ceviz için ton başına 307 dolardan 416 dolara, kabuksuz ceviz için de 573 dolardan 1,099 dolara çıkarıldı.
BAE’DEN İTHAL EDİLENLERE DAHA DÜŞÜK VERGİ
Bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapılacak ithalata 30 Ağustos’ta yayımlanan ithalat rejimi kararında değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararına paralel olarak badem için yüzde 1, ceviz için yüzde 2 gümrük vergisi ve buna yönelik ek mali yükümlülük tutarları uygulanacak.
Karar 1 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girecek.
Aynı gazetede yer alan ithalatta gümrük vergisi uygulanmasına ilişkin kararda değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararıyla, dokumaya elverişli mensucat ve bunlardan mamul eşyalar başlığı altında listelenen çok sayıda ürünün ek gümrük vergilerinde düzenleme yapıldı. Düzenleme 1 ay sonra yürürlüğe girecek.
YEM SANAYİİNE AYRICALIK
Resmi Gazete’de ayrıca, kamış melası ithalatının gümrük vergisi oranı uygulamasında yem sanayiine ayrıcalık getirildi.
Bu ürünün ithalatında yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanması öngörülürken, ürünün yem sanayiinde kullanılmak üzere yapılacak ithalatında oran sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.
Uygulama 1 hafta sonra başlayacak.
KAHVEDE VERGİ MUAFİYETİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Öte yandan, Türkiye ile BAE arasında imzalan ticaret anlaşması kapsamında BAE’den yapılacak ithalatta birçok ürüne vergi muafiyeti sağlanmıştı.
Vergi muafiyeti kapsamında kahve de yer alıyor ancak Türkiye’deki kahve üreticileri BAE’ye sağlanan vergi muafiyetinin yerli üreticiyi iflasa sürükleyeceğini belirtmişti.
LİSTEDE YOK YOK: EKMEK, MAKARNA, YUMURTA, YAĞ, REÇEL, DONDURMA, HURMA…
Ağustos ayının sonunda ise, Türkiye ile BAE arasında imzalanan ve Erdoğan tarafından 27 Nisan 2023’de imzalanan ekonomiyle ilgili anlaşma meyvesini vermişti. BAE’den ithal edilen birçok üründe gümrük vergisi sıfırlanmıştı.
Vergi alınmayacak ürünler şöyle:
* Tavuk yumurtaları
* Tavuk haricinde kalan kümes hayvanlarının yumurtaları
* Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları
* Sebzeler (pişirilmiş, dondurulmuş)
* Hurma
* Patates unu ve ezmesi
* Malt
* Ekim amacıyla kullanılan tohum
* Soya yağı
* Palm yağı
* Hindistan cevizi
* Diğer bitkisel ve mikrobiyal katı yağlar ve sıvı yağlar
* Hayvansal, bitkisel katı ve sıvı yağlar
* Makarnalar
* Çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarları
* Gevrek ekmek
* Tatlı bisküviler
* Reçeller
* Dondurma ve yenilen diğer buzlar
EKONOMİK ORTAKLIK ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI
BAE’nin başkenti Abu Dabi’de 3 Mart 2023’te imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’ ve anlaşmada değişiklik yapılmasına dair notaların onaylanması hakkındaki karar, Resmi Gazete’nin 27 Nisan 2023 tarihli birinci mükerrer sayısında yer almıştı.