Ekonomi
Mahfi Eğilmez yazdı: KKM’de ne oldu?
İktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM’ye yönelik atılan son adımlar ile birlikte dolar kurundaki yükselişin sebeplerini yorumladı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM’ye yönelik atılan son adımlar ile birlikte dolar kurundaki yükselişin sebeplerini yorumladı.
“Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) uygulanan asgari faiz düzenlemesini kaldırdı. TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.
Bu düzenleme varken bankalar döviz tevdiattan gelerek açılan KKM hesaplarına, TCMB’nin bankalara haftalık kredi verirken uyguladığı politika faizini (an itibarıyla yıllık yüzde 30) uyguluyorlardı.
Eski uygulamada bankalar KKM hesaplarına yüzde 30 faiz veriyor, TCMB de vade başıyla sonu arasındaki kur farkını hesaplıyordu.
Kur farkının, politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken, üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödeniyordu.
Sayısal bir örnek vereyim; 100 bin dolarlık KKM hesabının açıldığı tarihte banka KKM hesabı sahibine 3 ay için (yıllık yüzde 30 olduğuna göre) yüzde 7,5 faiz veriyor ve kur 1 USD = 23 TL düzeyinde bulunuyor olsun.
Buna göre hesabın açıldığı tarihteki TL karşılığı 2.300.000 TL eder. Hesabın kapandığı tarihte 1 USD = 27 TL olmuşsa, hesabın anapara TL karşılığı 2.700.000 TL olur.
Buna göre dönemin kur farkı (2.700.000 – 2.300.000 =) 400.000 TL eder. Bu durumda bu KKM hesabının sahibi bankadan (2.300.000 x %7,5 =) 172.500 TL faiz ve TCMB’den (400.000 – 172.500 =) 227.500 TL kur farkı alacak demektir.
TCMB bu sistemde değişiklik yaptı ve bankaları faiz oranında serbest bıraktı. Böylece bankalar artık politika faizinin altında faiz verebiliyor.
Buna karşılık bankalardan döviz tevdiattan gelen KKM hesaplarının en az yüzde 10’unu (TL’den gelen KKM Hesaplarında yüzde ellisini) TL mevduat hesabına dönüştürmeleri isteniyor. Bunu gerçekleştiremeyen bankalara Devlet Tahvili alma zorunluluğu uygulanıyor.
Bu yeni durumu yukarıdaki sayısal örneği kullanarak açıklayalım. Diyelim ki banka bu düzenleme sonrası faizi yüzde 20 (3 aylık dönem fazi yüzde 5) olarak belirlemiş ve diğer bütün göstergeler yukarıdaki örnekteki gibi gelişmiş olsun.
Bu durumda banka KKM hesabı sahibine önce yüzde 5 faiz (115.000 TL) sonra da verdiği faizle politika faizi (dönem için %7,5) arasındaki farkı (yüzde 2,5 yani 57.500 TL) kur farkı olmak üzere toplam 172.500 TL’yi mevduat sahibine ödeyecektir. TCMB de kur farkı olarak yine yukarıdaki gibi 227.500 TL ödeyecektir.
İlk bakışta değişen bir şey yok gibi görünse de bu değişikliğin bankalar açısından yararı, TL mevduat faizlerini yükseltmek suretiyle KKM’den dönen döviz hesaplarını TL mevduat hesaplarına kaydırmak oldu.
Buna karşılık bankaları dönüştüremeyecekleri döviz KKM hesapları zorlayabilir.
Diyelim ki banka bu şekilde 5 milyar TL’lik döviz karşılığı KKM hesabının en az yüzde 10’unu (500.000 TL’lik kısmını) TL mevduat hesaba dönüştürememişse, o zaman bu 500.000 TL için o kadar Devlet Tahvili almak zorunda kalıyor. Gösterge faizin yüzde 24 olduğunu dikkate alırsak alınan bu tahvillerin banka açısından negatif getirili bir varlık olduğu açıktır.
Bankalardan gelen ilk bilgiler KKM’den yavaş yavaş çözülmeler olduğu ve yüzde 50 – 55’lere yükselen TL mevduat faizlerinin KKM müşterileri için çekici geldiği yönünde. Buna karşılık dolar/TL yükselme eğiliminde.
Bunun nedenini hemen KKM hesaplarındaki değişiklikte aramak doğru olmaz, çünkü dolar bütün paralara karşı değer kazanıyor. Kur yükselişinde onun da önemli etkisi var. Bunu dolar endeksinden de dolar/euro paritesinden de izleyebiliyoruz.
2021 Eylül’ünde faizi indirerek başladığımız yanlışlar dizisini düzeltebilmek için bu atılan kaçıncı adım oldu sayısını unuttum, işin maliyet yönü ayrı bir facia ve üstelik hala o ilk yanlış adımı düzeltemedik.
Çinli bilgelerin dediği gibi “bin doğru adım bir yanlış adımı düzeltemez.” Adım atmadan, hele böyle koskoca bir toplumun geleceğini ilgilendirecek bir adım atmadan, önce üç kere düşünmek ve geçmiş deneyimlere bakmak gerek.”
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 21 Nisan 2025Dev Markalara Ceza: Reklam Kurulu 4,8 Milyon TL Kesti
Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, ünlü giyim markalarının indirim kampanyalarını denetledi. Gerçek dışı indirim oranları ve stok hileleri tespit edilen 8 firmaya toplam 4,8 milyon TL ceza kesildi. Beymen, Vakko, Sarar ve Boyner gibi dev markalar listede yer aldı.
Amerikan Merkez Bankası
/ 21 Nisan 2025ANALİZ: Kriz Yaşanmaması için FED’in müdahalesi gerekebilir
Federal Reserve’in Borçlanma Piyasasına Müdahalesi Bekleniyor ABD borçlanma piyasasında yaşanan stres, son dönemde iyice belirginleşti. Yatırımcılar ve ekonomistler, bu durumun,…
Borsa
/ 21 Nisan 2025VIX Endeksi Yüksek Seviyelere Ulaştı: Piyasada Tedirginlik ve Fırsatlar
Wall Street’in korku endeksi olarak bilinen VIX, Nisan ayında yaşanan keskin bir artışla dikkatleri üzerine çekti. Bu endeks, piyasanın gelecekteki…
Dünya Ekonomisi
/ 21 Nisan 2025The Atlantic: Çin Ticaret Savaşını Kazanırsa Ne Olur?
ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile yürüttüğü ticaret savaşını kaybetmeye çalışıyor olsaydı, muhtemelen bugün yaptıklarından farklı bir şey yapıyor olmazdı. Trump’ın ticaret politikası, Çin’in jeopolitik gücünü artırma, askeri cesaretini besleme ve hem ABD’nin küresel itibarı hem de ekonomisini zayıflatma potansiyeline sahip.
Döviz
/ 21 Nisan 2025“Amerika’dan Kaçış” Hız Kazandı
Trump’ın Fed Başkanı Powell’ı görevden almayı düşünmesi, dolar üzerinde baskı oluştururken ABD varlıklarında satış dalgasını tetikledi. Dolar hızla geriliyor
Döviz
/ 21 Nisan 2025Trump Powell’ı kovmayı planlıyor, piyasaların içi kararıyor
Trump'ın gümrük tarifesi tehdidi ve Fed'e yönelik eleştirileri piyasalarda risk iştahını zayıflattı. Altın fiyatı rekor tazeledi. ABD varlıkları elden çıkarılıyor.
Çetin ünsalan
/ 21 Nisan 2025Çetin Ünsalan: Bahane üretmeyin
Sanki o güne kadar yapılan her şey doğruymuş, 19 Mart ile birlikte problemli bir hale gelmişiz gibi bir yaklaşım, bahane üretmekten ve sorunu küçümsemekten başka bir şey değildir.
Dünya Ekonomisi
/ 20 Nisan 2025Trump haftalar dedi uzmanlar yıllar diyor! Ticaret anlaşmalarında zaman krizi
ABD, Çin ile el sıkışmakta zorlanabilir. Başkan Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşmasının 3-4 hafta içinde sonuçlanabileceğini iddia etti. Ancak uzmanlara göre bu oldukça iyimser bir tahmin. Geçmiş ticaret anlaşmaları, müzakerelerin ortalama 18 ay, yürürlüğe girmesinin ise 4 yılı bulduğunu gösteriyor.
Kripto Para
/ 20 Nisan 2025Pi Coin için büyük fırsat! Mayıs sinyali geldi: Gözler Toronto’da
Consensus 2025’te sahne Pi Network’ün. Kripto dünyasında heyecan verici gelişmeler yaşanıyor ve bu kez odak noktası Pi Network. Mayıs ayının ortasında Toronto’da düzenlenecek Consensus 2025 etkinliği, Pi Coin için bir dönüm noktası olabilir. Etkinlikte Pi Network kurucusu Nicolas Kokkalis de sahne alacak ve ağın benimsenme süreci ile ilgili stratejilerini paylaşacak.
Dünya Ekonomisi
/ 20 Nisan 2025Kritik hafta başlıyor! Gözler dev şirketlerde ve Fed açıklamalarında
ABD borsaları, tatil sonrası kısalan haftanın ardından yatırımcılar için oldukça yoğun ve kritik bir döneme giriyor. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, bu hafta açıklanacak dev şirketlerin finansal raporları ve Fed yetkililerinden gelecek para politikası sinyalleriyle yön arayacak.
Ekonomi
/ 20 Nisan 2025Elinizdeki para var ama yok gibi! Mert Başaran’dan yatırımcılara soğuk duş
Basılı paranın dramatik kaybı artık gözle görülür boyutta. Yatırım uzmanından kritik uyarı geldi. Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran, Ekol TV’de yayınlanan Paranın Yönü programında yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çekti. Başaran, "Altın, gümüş gibi varlıklar tek gerçek güvence." dedi.
Dünya Ekonomisi
/ 20 Nisan 2025Altın Fiyatı Zirveye: Gümüşte Kıtlık Alarmı! Emtialar İçin Fırtına Öncesi Sessizlik
Emtia piyasalarında yön belli olmaya başladı. Altın ve gümüş güvenli liman olarak parladı, petrol yükseldi ama doğalgaz yere çakıldı. Bakır ve tarım ürünlerinde ise tablo karışık.
Ekonomi
/ 20 Nisan 2025Vergi Radarı 500 Bin Kişiyi Taradı! 40 Bin Kişi Listede: İşte Riskliler
Vergi Denetim Kurulu (VDK), kolları sıvadı. 2024 yılına damga vuracak bir denetim süreci başladı. Tam 500 bin mükellef mercek altına alındı, sonuç ise oldukça çarpıcı. 40 bin mükellef, riskli grupta yer aldı.
Benzer Haberler