Ekonomi
Mahfi Eğilmez yazdı: KKM’de ne oldu?
İktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM’ye yönelik atılan son adımlar ile birlikte dolar kurundaki yükselişin sebeplerini yorumladı.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM’ye yönelik atılan son adımlar ile birlikte dolar kurundaki yükselişin sebeplerini yorumladı.
“Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) uygulanan asgari faiz düzenlemesini kaldırdı. TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.
Bu düzenleme varken bankalar döviz tevdiattan gelerek açılan KKM hesaplarına, TCMB’nin bankalara haftalık kredi verirken uyguladığı politika faizini (an itibarıyla yıllık yüzde 30) uyguluyorlardı.
Eski uygulamada bankalar KKM hesaplarına yüzde 30 faiz veriyor, TCMB de vade başıyla sonu arasındaki kur farkını hesaplıyordu.
Kur farkının, politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken, üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödeniyordu.
Sayısal bir örnek vereyim; 100 bin dolarlık KKM hesabının açıldığı tarihte banka KKM hesabı sahibine 3 ay için (yıllık yüzde 30 olduğuna göre) yüzde 7,5 faiz veriyor ve kur 1 USD = 23 TL düzeyinde bulunuyor olsun.
Buna göre hesabın açıldığı tarihteki TL karşılığı 2.300.000 TL eder. Hesabın kapandığı tarihte 1 USD = 27 TL olmuşsa, hesabın anapara TL karşılığı 2.700.000 TL olur.
Buna göre dönemin kur farkı (2.700.000 – 2.300.000 =) 400.000 TL eder. Bu durumda bu KKM hesabının sahibi bankadan (2.300.000 x %7,5 =) 172.500 TL faiz ve TCMB’den (400.000 – 172.500 =) 227.500 TL kur farkı alacak demektir.
TCMB bu sistemde değişiklik yaptı ve bankaları faiz oranında serbest bıraktı. Böylece bankalar artık politika faizinin altında faiz verebiliyor.
Buna karşılık bankalardan döviz tevdiattan gelen KKM hesaplarının en az yüzde 10’unu (TL’den gelen KKM Hesaplarında yüzde ellisini) TL mevduat hesabına dönüştürmeleri isteniyor. Bunu gerçekleştiremeyen bankalara Devlet Tahvili alma zorunluluğu uygulanıyor.
Bu yeni durumu yukarıdaki sayısal örneği kullanarak açıklayalım. Diyelim ki banka bu düzenleme sonrası faizi yüzde 20 (3 aylık dönem fazi yüzde 5) olarak belirlemiş ve diğer bütün göstergeler yukarıdaki örnekteki gibi gelişmiş olsun.
Bu durumda banka KKM hesabı sahibine önce yüzde 5 faiz (115.000 TL) sonra da verdiği faizle politika faizi (dönem için %7,5) arasındaki farkı (yüzde 2,5 yani 57.500 TL) kur farkı olmak üzere toplam 172.500 TL’yi mevduat sahibine ödeyecektir. TCMB de kur farkı olarak yine yukarıdaki gibi 227.500 TL ödeyecektir.
İlk bakışta değişen bir şey yok gibi görünse de bu değişikliğin bankalar açısından yararı, TL mevduat faizlerini yükseltmek suretiyle KKM’den dönen döviz hesaplarını TL mevduat hesaplarına kaydırmak oldu.
Buna karşılık bankaları dönüştüremeyecekleri döviz KKM hesapları zorlayabilir.
Diyelim ki banka bu şekilde 5 milyar TL’lik döviz karşılığı KKM hesabının en az yüzde 10’unu (500.000 TL’lik kısmını) TL mevduat hesaba dönüştürememişse, o zaman bu 500.000 TL için o kadar Devlet Tahvili almak zorunda kalıyor. Gösterge faizin yüzde 24 olduğunu dikkate alırsak alınan bu tahvillerin banka açısından negatif getirili bir varlık olduğu açıktır.
Bankalardan gelen ilk bilgiler KKM’den yavaş yavaş çözülmeler olduğu ve yüzde 50 – 55’lere yükselen TL mevduat faizlerinin KKM müşterileri için çekici geldiği yönünde. Buna karşılık dolar/TL yükselme eğiliminde.
Bunun nedenini hemen KKM hesaplarındaki değişiklikte aramak doğru olmaz, çünkü dolar bütün paralara karşı değer kazanıyor. Kur yükselişinde onun da önemli etkisi var. Bunu dolar endeksinden de dolar/euro paritesinden de izleyebiliyoruz.
2021 Eylül’ünde faizi indirerek başladığımız yanlışlar dizisini düzeltebilmek için bu atılan kaçıncı adım oldu sayısını unuttum, işin maliyet yönü ayrı bir facia ve üstelik hala o ilk yanlış adımı düzeltemedik.
Çinli bilgelerin dediği gibi “bin doğru adım bir yanlış adımı düzeltemez.” Adım atmadan, hele böyle koskoca bir toplumun geleceğini ilgilendirecek bir adım atmadan, önce üç kere düşünmek ve geçmiş deneyimlere bakmak gerek.”
BAKMADAN GEÇME
-
Çetin ünsalan
/ 17 Ocak 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Londra mesajları ve geçim sıkıntısı…’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden ve yeniden Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi. Esasen öncelikle bu tip toplantıların faydalı olduğunu düşünüyorum...
Ekonomi
/ 17 Ocak 2025SOCAR Türkiye ve GİRVAK iş birliğiyle Girişimde Kadın Enerjisi Programı başlıyor…
Türkiye’nin en büyük entegre endüstri grubu olan SOCAR Türkiye ile Türkiye'de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimciliğin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) bir iş birliğine imza attı...
Genel
/ 17 Ocak 2025Allianz Risk Barometresi 2025: Küresel iş dünyası için en büyük risk siber olaylar, Türkiye’de ise doğal afetler
Allianz Commercial’ın her yıl küresel iş dünyasının önündeki riskleri belirleyen araştırması Allianz Risk Barometresi’nin 2025 sonuçları açıklandı...
Genel
/ 17 Ocak 2025‘EYT ile iş dünyası kalifiye çalışanlarını kaybetti…’
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Kasım 2024 işgücü istatistikleri, işsizlik oranındaki gerilemeye rağmen, istihdam ve işgücüne katılım oranlarında düşüşe işaret etti...
Ekonomi
/ 17 Ocak 2025Güneydoğu’nun 2024’te hububat ihracatı 3,4 milyar dolar
Güneydoğu Anadolu’da bölgenin toplam ihracatının yüzde 29,5’ini gerçekleştirerek ihracat liderliğini sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 12 aylık ihracat geliri 3,4 milyar doları aştı...
Genel
/ 17 Ocak 2025Dubai Gayrimenkul Piyasası, küresel yatırımcıların odağında…
Dubai, global gayrimenkul piyasasında liderliğini sürdürüyor ve yatırımcılar için en cazip destinasyonlardan biri olarak öne çıkıyor...
Borsa
/ 16 Ocak 2025Global Ports Holding, Almanya’daki ilk kruvaziyer limanında operasyonlara başladı
Global Ports Holding (GPH), Kuzey Denizi’nin en önemli limanlarından biri olan Bremerhaven’da operasyonlarına başladı...
Borsa
/ 16 Ocak 2025ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’
Bugün özellikle bankacılık, holding, içecek, otomotiv ve havacılık hisselerindeki alımlar endeksin yükselişinde etkili oldu...
Gündem
/ 16 Ocak 2025İmamoğlu: “Ben adalet istiyorum diyorsanız hepimiz için bir dönüm noktasındayız”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş Belediyesi önünde konuştu: “…‘Ben adalet istiyorum’ diyorsanız hepimiz için bir dönüm noktasındayız.” ‘İhaleye…
Gündem
/ 16 Ocak 2025Süleyman Soylu siyasete veda ediyor
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, siyaseti bıraktığını duyurdu. Soylu, “Üç dönemdir milletvekili olarak hizmet ediyorum. Meclis çalışmalarında verimli olamadığımı düşünüyorum.…
Dünya Ekonomisi
/ 16 Ocak 2025ABD’de işsizlik başvuruları tahminlerin üzerinde geldi
ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri yayımladı. Verilere göre, 11 Ocak ile sona eren haftada işsizlik maaşı…
Genel
/ 16 Ocak 2025Avrupa’ya giden göçmen sayısı salgından bu yana ilk kez azaldı
Avrupa Birliği (AB) ülkelerine giden düzensiz göçmen sayısı 2024’te yüzde 38 azalarak, 239 bine düştü. Bu koronavirüs salgınından bu yana…
Ekonomi
/ 16 Ocak 2025TCMB rezervlerini açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık rezervlerini açıkladı. Merkez Bankası’nın rezervleri 160,4 milyar dolar oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık rezerv oranlarını açıkladı. Merkez’in…
Benzer Haberler