Dünya Ekonomisi
PMI verilerinden Euro Bölgesi için kötü haber: 3’ncü çeyrekte daralacak, toparlanma ufukta yok, Almanya’ya dikkat
S&P Global tarafından hazırlanan HCOB Almanya Flash Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül'de Ağustos ayındaki 44,6'dan 46,2'ye yükseldi, ancak ekonomistlerin 47,2'lik tahminlerinin altında kaldı.
Euro bölgesi ekonomisi üçüncü çeyrekte muhtemelen daralacak ve yakın zamanda büyümeye geri dönmeyecek.
S&P Global tarafından derlenen ve genel ekonomik sağlığın iyi bir göstergesi olarak görülen HCOB’un Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Eylül ayında Ağustos ayındaki 33 ayın en düşük seviyesi olan 46,7’den 47,1’e yükseldi.
Ekonomistler ise Eylül ayında bileşik PMI’nın 46,5 olmasını bekliyorlardı.
Eylül ayında genel faaliyetlerdeki düşüş, firmaların fiyatlarını neredeyse hiç arttırmamasına rağmen gerçekleşti. Bileşik çıktı fiyatları endeksi 53,3’ten 52,2’ye düşerek 2021 başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Hizmetler PMI 47,9’dan 48,4’e yükseldi ancak bu yıl ikinci ayını da başabaş seviyesinin altında geçirdi. Beklentiler hizmetler PMI’nın 47,7 olacağı yönündeydi.
Hizmet sektörü yeni iş endeksi 46,7’den 46,4’e gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi.
İmalat PMI endeksi 2022 ortasından bu yana 50’nin altında seyrediyor ve son manşet endeks 43,5’ten 43,4’e gerileyerek 44,0’a olan beklentileri boşa çıkardı.
Bileşik PMI’ı besleyen üretimi ölçen bir endeks, geçen ayki 43,4 seviyesinde sabit kaldı.
Flaş PMI verilerini yorumlayan Hamburg Commercial Bank Baş Ekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia şunları söyledi:
“Avro Bölgesi’nde hizmet PMI rakamları kötü bir tablo çiziyor, ancak durum o kadar da vahim değil. Elbette, faaliyetler bir kez daha azaldı ve yeni gelen işler üç aydır üst üste daralıyor. Bununla birlikte, şirketler Eylül ayında işe alımlar Ağustos ayına kıyasla biraz daha hızlı gerçekleşti. Dolayısıyla, şirketler hala bir miktar direnç gösteriyor ve düşük talep karşısında iyimserlik devam ediyor. Bununla birlikte, Avro bölgesinin üçüncü çeyrekte daralmaya girmesini bekliyoruz. PMI endekslerini içeren tahminimiz ikinci çeyreğe kıyasla %0,4’lük bir düşüşe işaret ediyor.”
“Ana sürükleyici unsur, sipariş durumunun daha da kötüleştiği imalattan gelmeye devam ediyor. Şirketler siparişleri zayıfladıkça satın alınan mal stokunun azaltılması devam ediyor. Ancak, satın alma faaliyetlerindeki düşüşler bir miktar ivme kaybetti. Böylece stok eritme süreci önümüzdeki birkaç ay içinde dünya genelindeki eğilime paralel olarak dibe vurabilir. Bu önemli bir gelişme olacak. Önümüzdeki yılın başında imalat sektöründe beklediğimiz toparlanma için ön koşul.”
“İmalat sektöründeki zayıflık açısından Fransa, Almanya’yı yakalıyor. Nitekim Fransız PMI endeksi daha da güneye inerken, Almanya’nın PMI’ı çok düşük bir seviyeden marjinal bir artış gösterdi. Hizmet sektöründeyse, Fransız hizmetler sektörü Almanya’dakinden çok daha kötü bir durumda.”
Almanya’da Eylül ayı PMI ekonominin üçüncü çeyrekte daralacağına işaret ediyor
Almanya’da ticari faaliyetler, mal ve hizmet talebindeki düşüşün devam etmesi nedeniyle Eylül ayında üst üste üçüncü kez gerileyerek üçüncü çeyrekte “derin” bir ekonomik daralmaya işaret etti.
S&P Global tarafından hazırlanan HCOB Almanya Flash Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül’de Ağustos ayındaki 44,6’dan 46,2’ye yükseldi, ancak ekonomistlerin 47,2’lik tahminlerinin altında kaldı.
Hamburg Commercial Bank baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “HCOB bileşik PMI, Almanya’nın mevcut çeyrekte bir kez daha daralmaya girdiği yönündeki görüşümüzü teyit ediyor” dedi.
Rubia, cari çeyrekte %1,0’lik bir daralma öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.
Hizmet sektöründeki ticari faaliyet üst üste ikinci ayda da daraldı, ancak daralma oranı belirgin bir şekilde azaldı. Hizmet PMI Eylül’de Ağustos ayındaki 47,3 seviyesinden 49,8’e yükseldi.
İmalat PMI değeri Eylül’de Ağustos ayındaki 39,1’den 39,8’e hafif bir yükseliş gösterdi.
De la Rubia, “Alman imalat sektörünün son zamanlarda zor günler geçirdiği bir sır değil,” dedi.