Döviz
Japon Yeni zayıflıyor, BoJ parasal sıkılaştırmaya zorlanabilir
Bu sabah bir kez daha ultra-gevşek para politikasına bağlı kalacağını tekrarlayan Bank of Japan (Japon Merkez Bankası) Japon yeninin zafiyeti…
Bu sabah bir kez daha ultra-gevşek para politikasına bağlı kalacağını tekrarlayan Bank of Japan (Japon Merkez Bankası) Japon yeninin zafiyeti nedeniyle beklenenden daha erken sıkılaştırmaya zorlanabilir.
Japon yeninin dolara karşı 150 seviyesinin üzerinde zayıflaması halinde Japonya Merkez Bankası beklenenden daha erken bir faiz artırımına zorlanabilir. Daha yüksek faiz oranları ise bizim mali piyasalarda da yabancı işlemlerinde önemli rol oynayan Yen “carry trade” (faiz arbitrajı stratejisi) trade’ni bozar ve Japon sermayesinin yurt içi tahvil piyasalarına dönüşünü tetikleyebilir. 2024 yılında mali piyasalarda volatilitenin artmasını bekleyenlerin savunduğu başlıca tez bu.
BOJ, büyük merkez bankalarının inatçı enflasyonla mücadele etmek için agresif bir şekilde faiz oranlarını artırması nedeniyle istisna bir vaka kaldı. Japonya’da onlarca yıldır uygulanan destekleyici para politikası – diğer küresel merkez bankalarının son 12 ayda politikalarını sıkılaştırmasının da etkisiyle – Japon carry trade işlemlerinin yoğunlaşmasına neden oldu.
Carry alım satımları, daha yüksek getiri vaat eden diğer varlıklara yatırım yapmak için daha düşük faiz oranından borç almayı içerir.
Yen Perşembe günü dolar başına 148,47 seviyesinde neredeyse 10 ayın en düşük seviyesini test etmesinin ardından, Cuma sabahı BOJ’un negatif faiz oranlarını değiştirmemesiyle Cuma günü dolar karşısında yaklaşık %0,4 kayıpla 148,16 civarına geriledi.
JP Morgan Asset Management küresel sabit gelir birimi başkanı Bob Michele, faiz kararından önce Perşembe günü CNBC’ye verdiği demeçte, yendeki satış dalgasının muhtemelen Tokyo’nun istediğinden daha fazla enflasyona yol açmaya başladığını söyledi.
Zayıf yen, Japonya’nın ihracatını daha ucuz hale getirirken, aynı zamanda büyük ekonomilerin çoğunun inatçı yüksek enflasyonu kontrol altına almakta zorlandığı göz önüne alındığında, ithalatı da daha pahalı hale getiriyor.
Michele, “İthal enflasyonun yükselmesi BoJ’u piyasanın beklediğinden daha erken tarihlerde faiz artışına başlamaya zorlayabilir” diye ekledi.
BOJ, Temmuz ayında, Başkan Kazuo Ueda’nın göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk politika değişikliğinde, 10 yıllık Japon devlet tahvili getirileri için izin verilen aralığı yaklaşık yüzde 1’e genişleterek getiri eğrisi kontrolünü gevşetmişti.
“YCC” (Yield curve control) olarak adlandırılan getiri eğrisi kontrolü, merkez bankasının bir faiz oranını hedeflediği ve daha sonra bu hedefe ulaşmak için gerektiği kadar tahvil alıp sattığı bir politika aracıdır.
Ekonomistler, Japon merkez bankasının dünyanın üçüncü büyük ekonomisindeki büyümeyi yeniden dengeleme ve yıllar süren deflasyondan sonra %2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşma çabalarının bir parçası olan BOJ’un getiri eğrisi kontrol politikasında daha fazla esneklik yapılmasını bekliyor.
Erken Sıkılaştırma Riskleri
Ueda’nın 9 Eylül’de yayınlanan bir röportajda Yomiuri Shimbun’a BOJ’un bu yıl sonuna kadar negatif faiz oranlarına ne zaman son verileceğini belirlemek için yeterli veriye sahip olabileceğini söylemesinin ardından aşırı gevşek para politikasından daha hızlı çıkış beklentileri arttı.
Bu raporun ardından birçok ekonomist, politika sıkılaştırmasının 2024’ün ilk yarısında başlayacağına dair tahminler ileri sürdü.
Ancak Cuma sabahı açıklana PPK kararı yetkililerin, çekirdek enflasyonun %2 hedefini üst üste 17 ay boyunca aşmasına rağmen, aşırı gevşek para politikasından çıkma konusunda temkinli davranacağı yönünde yorumlandı.
Bunun nedeni, BOJ’un, hane halkı tüketimini ve ekonomik büyümeyi destekleyen domino etkisine yol açacağına inandığı ücret artışından kaynaklanan, sürdürülebilir enflasyonu henüz ufukta görememesi.
Ancak BOJ nihayet faiz oranlarını sıkılaştırmaya karar verdiğinde mali risklerde patlama yaşanabilir.
Michele, “Japonya onlarca yıldır carry trade’in merkezi olmuş; Japonya’da çok düşük bir maliyetle çok fazla sermaye finanse edilmiş ve dış pazarlara ihraç edilmiştir” dedi.
10 yıllık JGB (devlet tahvili) getirileri Perşembe günü yaklaşık %0,745 ile on yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Japon yatırımcılar geçmişte daha iyi getiriler sunan çeşitli yabancı piyasalardaki pozisyonlarını kırpmaya başlıyor.
“Getiri eğrisi normalleştikçe ve oranlar yükseldikçe, on yıl veya daha uzun süren bir eve dönüş görebileceğimizden endişeleniyorum” diye ekledi Mchele. “2024 için endişelendiğim başlıca risk bu.”
Kaynak: Japanese yen weakness may force BOJ tightening sooner than expected