Döviz
Petrol fiyatları neden yükseliyor: Suudi Arabistan’ın petrol üretimini ve ihracatını kontrol çabaları, Uluslararası Enerji Enstitüsü beklentileri
IEA, 'önemli bir arz eksikliği' görüyor, OPEC ise gelecek çeyrekteki envanter azalmasının on yıldan fazla bir süredir en büyük olacağını tahmin ediyor.
Varil başına 100 dolarlık petrol ihtimali tekrar gündemde.
Yılın başında, Wall Street’in önde gelen isimleri ve petrol ticareti devleri, üç haneli rakamlara geri dönüş öngörmüşlerdi, ancak Çin’in ekonomik toparlanması hayal kırıklığı yarattığında geri adım attılar.
Ancak Suudi Arabistan ve müttefiki Rusya’nın arzı sıkıştırmasının ve talebin yeni rekorlar kırmasının ardından Brent petrolü 92 doların üzerine çıkarak 10 aylık bir yüksek seviyeye ulaştı. RBC Capital Markets’ın belirttiği gibi, bir sonraki yuvarlama rakamı “vurulabilir mesafede.”
Bu hafta lider tahmincilerden gelen raporlar, rallinin neden devam edebileceğini vurguluyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol stoklarının geçen ay “büyük bir” düşüş yaşadığını ve piyasaların dördüncü çeyrekte “önemli bir arz eksikliği” ile karşı karşıya olduğunu uyararak, bu nedenle fiyatların tehlikeli bir şekilde dalgalanma eğiliminde olduğunu belirtti.
Bu arada, OPEC kendisi – denge arayışlarına rağmen – önümüzdeki çeyrekte envanterlerin günde 3,3 milyon varil azalacağını öngörerek, bunun en az on yılın en büyük açığını oluşturacağını açıkladı.
Ancak Wall Street dikkatli davranmaya devam ediyor. Suudilerin daralan bir üretim planını açıkladıkları haftadan bu yana, fiyatların sıcak bir şekilde yükselmesi veya boğa çağrılarına bir hücum olmadı.
Bunun yerine, JPMorgan Chase & Co. ve RBC, bu yıl varil başına 100 dolara ani bir yükselişi varsaymadıklarını yinelediler. İlk bahsedilen, arzda hafif bir fazlalığın yeniden ortaya çıkmasıyla Aralık ayında fiyatların düşmesini beklemeleri. Hatta emtia boğası Goldman Sachs Group Inc. bile bu yıl için tahminlerini temelde değiştirmedi. 2024 için ise yükseltti.
Wall Street’in temkinli davranma nedenlerinden biri, Suudilerin fiyatların aşırı yükselmesine izin vermeyeceklerinden şüphelenmeleri, çünkü bu, Çin’in kırılgan toparlanmasını veya ABD Federal Rezerv’in faizleri yeniden yükseltmek zorunda kalmasına neden olan başka bir enflasyon dalgasını tetikleyebilir.
Bank of America Corp.’un emtia araştırmalarından sorumlu başkanı Francisco Blanch “Ne dileğinizi dikkatli olmalısınız. Fiyatlar çok hızlı yükselirse, tüketimi zedeleme riski var” diyor.
IEA’nın daha sıkı bir görünümle ilgili görüşlere katılmasının ardından petrol fiyatları yükseldi
Petrol, arz eksikliği uyarılarına ek olarak 10 aylık yüksek seviyelere doğru yükseldi.
Batı Teksas Petrolü (WTI) , Çarşamba günü %0,4 düşüşünün ardından varil başına 89 dolar civarında işlem gördü. IEA, Çarşamba günü ikinci yarı boyunca ortalama olarak talebin üretimi günde 1,2 milyon varil aşacağını tahmin etti. Bu, OPEC ve ABD’nin küresel tüketimin üretimi aştığını söyledikleri günden bir gün sonraydı.
Bu olumlu görünüm, Suudi Arabistan ve Rusya’nın arzı sınırlarken ABD ve Çin talebinin nispeten dirençli olmasıyla başlayan bir ralliyi ivmelendirdi. WTI son üç haftada %13 yükseldi ve zaman aralıkları sıkı arzı gösteren boğa pazarına işaret eden bir geriye dönük modele sahip.
Ham petrol, aynı zamanda daha geniş hisse senedi piyasalarındaki kazançları takip etti. Öte yandan, doların endeksinin ikinci gün üst üste düşüş yaşaması, bu da para biriminde fiyatlandırılan emtiaları birçok alıcı için daha çekici hale getirdi.
Ancak, Çarşamba günü açıklanan ABD verileri, ABD genelinde ham petrol stoklarının beş haftadır devam eden düşüş serisini sona erdirerek 2019’dan bu yana en yüksek ithalatla ilk kez arttığını gösterdi. Oklahoma’daki ana depolama merkezindeki envanterler azaldı.
IG Asia Pte’den piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, ABD’deki daha yüksek stok seviyelerine atıfta bulunarak, “Tedarik daralma hikayesini tersine çevirmek için tek bir veri noktasının üzerinden gelmek gerekebilir” dedi. “Şu an için teknik koşullar, kısa vadeli aşırı alım bölgesine doğru ilerliyor,” diyerek fiyatlarda olası bir geri çekilme riskine işaret etti.
Bloomberg