Ekonomi
YORUM: Faiz artışları ve TL’de değer kaybı: Ekonomik Güven Endeksi son bir yılın dibinde
Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 99,3 iken, Ağustos ayında %5,2 oranında azalarak 94,1 değerini aldı. Bir önceki aya göre Ağustos…
Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 99,3 iken, Ağustos ayında %5,2 oranında azalarak 94,1 değerini aldı.
Bir önceki aya göre Ağustos ayında tüketici güven endeksi %15,1 oranında azalarak 68,0 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %0,3 oranında azalarak 104,6 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,7 oranında azalarak 115,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,4 oranında azalarak 114,3 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %0,7 oranında azalarak 87,4 değerini aldı.
Ekonomik Güven Endeksi, tüketici, imalat ve imalatı dışı sektörlerin güven endekslerinin (perakende, hizmet ve inşaat) bileşiminden oluşuyor. Verinin detaylarına bakınca her bileşende gerileme olduğu izlenirken, gerilemenin çöküş şeklinde gerçekleştiği alan tüketici güven endeksi. Faiz artışı ve TL’de değer kaybı yanında asıl temmuz ayındaki vergi artışları tüketicinin güvenini yaralamış durumda. Sektörler bazında gerileme ise Türkiye ekonomisinin soğuma eğilimine kesin olarak girdiğine işaret etmekte. İç talebin daha ağır bastığı hizmetler sektöründeki gerileme diğer sektörlerdekinden daha ön planda.
Ağustos ayında yapılan büyük faiz artışı, kredi faizlerindeki yükseliş ve krediye ulaşım sorunları bu gidişatın hızlanacağı anlamına gelmekte. Yerel seçimler için yapılacak olası “gevşeme” ötesinde 2024 yılında Türkiye ekonomisinde daralma beklemek makul olur. tabi mevcut ekonomi yönetim kadrosunun yerinde kalacağını varsayarak.