Sosyal Medya

Ekonomi

İhracatçının ‘vadesi’ uzadı işletme sermayesinde risk arttı

İhracatçı firmalar, tahsilatta zorluk çekmeye başladı. Birçok yabancı müşteri, Türk ihracatçılarından vadeleri uzatmalarını istiyor. Rekabetçi olabilmek için düşük kar marjlarıyla…

İhracatçının ‘vadesi’ uzadı işletme sermayesinde risk arttı

İhracatçı firmalar, tahsilatta zorluk çekmeye başladı. Birçok yabancı müşteri, Türk ihracatçılarından vadeleri uzatmalarını istiyor. Rekabetçi olabilmek için düşük kar marjlarıyla satış yapan ihracatçılar, peşin ödeme istese de küresel durgunluğu gerekçe gösteren müşteriler, siparişi iptal etme kozunu kullanıyor. Alacağı artan ihracatçıların işletme sermayesi ihtiyacı da her geçen gün artıyor.

Türkiye’nin ihracatında miktar bazındaki düşüş dikkat çekiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yılın 7 aylık döneminde Türkiye, miktar bazında yaklaşık 81 milyon ton ihracat yaparken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,7‘lik düşüş gerçekleşti. Bu düşüşte küresel talebin daralmasının etkisi büyük. Açıklanan ilk 5 aylık verilere göre küresel dış ticarette mal ihracatının hacmi yüzde 0,2 oranında daraldı. Bunun yanı sıra, ihracat vadelerinin uzaması da siparişlerin azalmasında etkili oluyor. Başta Avrupa olmak üzere Orta Doğu, Güney Amerika, Kuzey Afrika ülkelerinden de Türk ihracatçılara ‘vadeleri uzatın’ talebi geliyor. İş dünyasından edindiğimiz bilgiler, vadelerin en az 2 ay uzatıldığı, peşin ödeme yapan firmaların bile ödeme yapmakta zorluk yaşadığı yönünde.

Firmaların alacağı çoğalıyor, riski artıyor

Rakipleriyle rekabet edebilmek için düşük karlılıklarla fiyat veren ihracatçılar da vadelerin uzamasıyla beraber zorlanmaya başladı. Firmalardan ithalatçı müşterilerine ‘yarısını peşin ödeyin, diğer yarısını vadeye bölelim’ önerisi yapılıyor. EKONOMİ’ye bilgi veren bir ihracatçı, “Yıllardır vadeli teklif verdiğimiz bir İspanyol firması, ısrarla tüm ödemeyi peşin yapıyordu. Bu da bizim işimizi kolaylaştırıyordu. Bu firma şu an bize 8 aydır ödeme yapamıyor. Biz de zor durumda kaldığımız için artık yarısı peşin yarısı vade şeklinde çalışacağız. Gerekirse siparişleri kabul etmeyeceğiz. Aksi halde tahsilatta yaşadığımız zorluğun olumsuz etkisi daha fazla oluyor” dedi.

Vade konusunda sıkıntıların pandemi ile başladığına dikkat çeken TİM Başkanı Mustafa Gültepe, eskiden maksimum 60 günde yapılan satışların bugün 120 güne dayandığı bilgisini verdi. Müşterilerin likidite problemi yaşadıklarını ve satışlarının da yavaşladığını söyleyen Gültepe, “Bunun neticesinde zaman zaman vadeleri uzatma yönünde talepler alıyoruz. Son dönemde bu durum aleyhimize olmaya başladı. Riskimiz artıyor. Müşterilerimizin işleri yavaşlayınca ödeme almakta zorlanıyoruz, alacağımız da çoğalıyor. Dolayısıyla yeni siparişler için işletme sermayesine daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle hazır giyim sektöründe İngiltere’den indirim veya vade uzatma talebi alıyoruz” diye konuştu.

Firmaların işletme sermayesi ihtiyacı için ekonomi yönetiminin ihracatçı lehine aldığı kararların kademeli olarak piyasaya yansıyacağını öngördüklerini kaydeden Gültepe, bütçe imkanlarının el verdiği sürece kredi olanakların zamanla açılacağını ifade etti.

Orta Doğu’dan ‘vadeleri uzatın’ talebi

Demir ve demir dışı metaller sektörünün genelde peşin, 30 gün vade ortalamasıyla döndüğünü belirten TİM Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, dönem dönem vadenin 90 günlere çıktığını söyledi. Son dönemde özellikle Orta Doğu coğrafyasından bu vadeleri de uzatma yönünde talepler aldıklarını kaydeden Tecdelioğlu, şöyle devam etti: “Genel olarak Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri ile bu sorunun yaşandığını söyleyebiliriz. Bu vadeleri karşılayabilmek için eklediğimiz marj rekabetçi değil, çünkü finansman ciddi oranda pahalandı. Bu nedenle rekabetçi fiyatlar düşünce, siparişlerin ve dolayısıyla üretimin azaldığını söyleyebiliriz.”

“Alıcının stoku var, yeni ürün almak için vadesini uzatmak istiyor”

İhracatçıların finansmana ulaşamadığı sürece sıkıntıların devam edeceğinin altını çizen Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Onur Kılıçer, şunları söyledi: “Öz sermaye sıkışıklığımız devam ediyor. Satarken vadeyi kısmak istiyoruz ama kısamıyoruz. Sebebi, durgunluk kaynaklı alıcının malı vadeyle istemesi. 60 gün yerine 90 günde istiyor. Bir taraftan işletme sermayesi için kredilere ulaşamama sorunu devam ediyor ki, müjdesi verilen uygulama henüz piyasaya yansımadı. Diğer yandan küresel durgunluktan kaynaklı müşterilerimizin elinde stok olmasından dolayı sipariş vermek istemiyorlar. Vadenin uzatılması talebi özellikle Avrupa’dan geliyor. Normalde talep etmeyen İngiltere bile artık vadelerin uzamasını talep ediyor. Net ihracatçı sektörler başta olmak üzere sektörlerimizin finansmana erişiminin kolaylaştırılması lazım.”

 

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler