Sosyal Medya

Borsa

Kripto Para Piyasasında Volatilite…

Yaz rehaveti adeta kripto paralara da çöktü.  Kripto paralar, yatırımcılarını “Nerede o volatilitesi yüksek günler!” dedirtecek son derece durgun ve…

Kripto Para Piyasasında Volatilite…

Yaz rehaveti adeta kripto paralara da çöktü.  Kripto paralar, yatırımcılarını “Nerede o volatilitesi yüksek günler!” dedirtecek son derece durgun ve hareketliliğin az olduğu günlerden geçiyor.  Peki yatırımcıların hasretle beklediği ancak kripto para piyasasına yeni girmiş veya az tecrübeli oyuncular tarafından olumsuz bir ifade olarak algılanan “Volatilite” ne demek? Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, kripto para piyasasında “Volatilite nedir?” kaleme aldı.

Volatilite, en basit tabirle bir varlığın fiyatının zaman içinde ne kadar yukarı veya aşağı hareket ettiğinin bir ölçüsüdür. Finansal piyasalarda Türkçe karşılığında zımni oynaklık olarak da kullanılır. Volatilite kelime anlamı ile oynaklık demektir. Genel olarak, bir varlığın fiyat hareketi ne kadar değişken olursa bir yatırım olarak o kadar riskli olarak kabul edilir. Kripto para piyasasında da bu şekilde bir algı yaygındır. Volatilitesi yüksek bir kripto paralar daha kısa sürede yüksek getiri imkanı sunabildiği gibi daha yüksek kayıplar oluşturma potansiyeline de sahiptir.

Geleneksel finans piyasalarında olduğu gibi volatilite, kripto para piyasalarında da önemli bir risk ölçüsüdür. Dijital doğaları, henüz tam regüle olmayan yapıları ve nispeten minimal piyasa büyüklükleri nedeniyle kripto para birimleri diğer varlık sınıflarının çoğundan daha değişken bir fiyatlamaya sahiptir. Sahip olduğu daha yüksek volatilite seviyesi nedeniyle bazı yatırımcıların nispeten kısa süreler içinde büyük getiriler elde etme imkanına erişir. Kripto para piyasalarındaki oynaklığın, artan düzenlemelerle birlikte daha geniş çapta benimsenmesi ve pazar büyümesinin bir sonucu olarak uzun vadede azalması ise muhtemel olarak beklenen senaryodur.

Volatilite, yatırım riskini değerlendirirken düşünülmesi gereken başlıca faktörlerden biridir. Genel olarak finansal piyasalarda volatilitesi düşük yatırım enstrümanlarının getirisi düşük kalırken volatilitesi ve dolaylı olarak riski yüksek olan yatırımlar ise yatırımcılarına daha yüksek getiri sunmaktadır.

Geçmişi 10 ila 15 yıla dayanan bir varlık sınıfı o kripto paralar, bir dizi dik sert yükselişler ve ardından sert düşüşler gördü ve gerek regülasyonların henüz faaliyete geçmemesi, gerekse piyasa büyüklüğünün sınırlı olmasından kaynaklı olarak hisse senetlerinden daha değişken bir kategori olarak kabul edildi. Bununla birlikte, Bitcoin’deki daha yüksek işlem hacimleri ve artan kurumsal katılım, zaman içinde lider kripto para biriminin oynaklığının azaldığını ortaya koyuyor. Piyasa derinleştikçe ve katılımcı sayısı arttıkça zımni oynaklığın düştüğünü, buna paralel olarak da riskin daha azaldığını ve tabana yayıldığını görmekteyiz. Daha düşük işlem hacmine sahip diğer kripto para birimleri ise henüz gelişmekte olan kripto varlıklar olmaları sebebiyle oynaklık eğiliminin daha yüksek olduğu bir yatırım sınıfı olarak göze çarpıyor.

Volatiliteyi artırabilecek faktörler arasında; olumlu veya olumsuz haberleri, beklenenden daha iyi veya daha kötü veri ve bilançoları, yetkili kişilerin söylemlerini  sayabiliriz. Alım satım hacmindeki alışılmadık derecede yüksek artışlar genellikle volatiliteye karşılık gelmektedir. Volatilitenin analizi ve dinamikleri, spot ve kaldıraçlı risk yönetimi analizinde oldukça önemli bir faktör olmaktadır.

2022 yılında yaşanan Luna – Terra ve FTX olaylarından çıkarılması gereken ders; kripto para piyasasında strateji oluştururken risk yönetiminin ileriye yönelik olarak planlanması gerektiğidir. Zımni volatilite gibi metrikler ise çok yönlü bir risk yönetimi araç setinin en önemli bileşenlerinden biridir.

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler