Sosyal Medya

Ekonomi

Yusuf Kanlı: Kıbrıs’ta yeni bir “çözüm süreci” mi başlıyor?

Kıbrıs’ta yeni bir çözüm süreci ihtimalini ortaya çıkaran gelişmeler sadece ABD Senatörünün geçen hafta -ilk defa- doğrudan KKTC’nin Ercan Havalimanına…

Yusuf Kanlı: Kıbrıs’ta yeni bir “çözüm süreci” mi başlıyor?

Kıbrıs’ta yeni bir çözüm süreci ihtimalini ortaya çıkaran gelişmeler sadece ABD Senatörünün geçen hafta -ilk defa- doğrudan KKTC’nin Ercan Havalimanına inmesi, daha doğrusu bunun kamuoyouna açık yapılması değil elbette. O konuya geleceğiz ama önce bir manzaraya bakalım.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 55 bin can kaybı yanı sıra Türkiye’deki ekonomik krizi derinleştirici etkisi, buna rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan2ın 14-28 Mayıs seçimlerindeki siyasi zaferi Türkiye’nin Batıyla ilişkilerinde yeni ve değişik bir iklimin tetikleyicisi oldu. Kıbrıs da bundan muaf olmadı. 2017 Temmuz’unda Crans Montana’da görüşme süreci Rum liderliğince çökertildiğinden bu yana devam eden iki bölgeli, iki halklı federasyon, konfederasyon, iki devletli çözüm tartışmaları, son zamanlarda yerini adayı sonuçta “bütünlüklü çözüme” götürecek “incremental” veya “aşamalı” çözüm sürecine bırakmış gibi.

İki yıl önce İngiltere tarafından ortaya atılan “aşamalı çözüm” önerisi esas itibarıyla Kıbrıs sorununa “bütünlüklü çözüm” sağlama amacıyla çeşitli ara çözüm istasyonları veya kamuoyuna daha fazla yansıyan tanımlamayla “iyi niyet paketleri” ile ilerlemeye dayanıyor.

Oyun değiştirici faktörler

Suriye iç savaşıyla birlikte on küsur yıldır devam eden sığınmacı sorununun, 6 Şubat depremi sonrasında ekonomik krizdeki Türkiye’nin haddinin sonuna yaklaşması “oyun değiştirici” (İngilizcesiyle “game changer”) faktör sayılabilir. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidardaki AKP-MHP başarısı ve AKP’nin MHP’ye, dolayısıyla milliyetçi politikalara giderek daha çok bağımlı olduğu, bunun da Türk siyasetinde alternatifinin kalmadığı algısın Batı dünyasında derinleşti.

Sadece Türkiye üzerinden Avrupa kapılarına yığılabilecek Suriye, Afgan, Irak ve sair ülkelerden gelen mülteciler yanı sıra Türk vatandaşı fiili mülteciler konusu da var. Son bir yılda sadece Almanya’da yeni bir yaşam kurmaya çalışan Türk vatandaşlarının sayısının 30 bini geçmesi Şengen Bölgesi vize sıkıntısının sebebi gösteriliyor. Son dönemde satılan Türk vatandaşlığından yararlanan “yeni Türklerin” Avrupa’ya göçünün engellenmesi Türkiye ile AB arasında ciddi bir sorun olarak durmakta. Türk yetkilerin Brüksel’deki temaslarda doğum yerine göre vize işlemlerinin değerlendirilmesi önerisi de sonuç vermedi. Vize konusunda kısa dönemde ciddi bir ilerleme sağlanması zor görünmekte.

Türk-Yunan süreci

Özellikle Yunanistan’ın Türkiye ile yeni açılım ihtiyacını en fazla hisseden ülkelerden olduğu Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in geçen hafta 31 Temmuz’da Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyaret ile daha belirgin oldu.

Ziyaret öncesinde çeşitli gazetelerdeki haberlerde gezinin Kıbrıs sorunu açısından ne kadar önemli olduğu yanı sıra, Miçotakis’in Rum Lider Nikos Hristodoulis’in “ne kadar samimi” olduğunu ve “Kıbrıs sorununda çözüm hususunda gerçek anlamda ileri adım atıp atmayacağını” görmek istediğini belirtiyordu. Gezi ardından ise diplomasi muhabirlerinin “anlaşma yok” diye yorumlayabilecekleri o meşhur “Verimli tartışmalar yapıldı” müphem ifadesinden başka bilgi alamadılar.

Yunanistan’ın bile Kıbrıs Rumlarına “Ya ciddi adım atın, mevcut durumdan ileri ama ciddi bir şeyler söyleyin, ya da Atina’dan veya diğer AB başkentlerinden destek beklemeyin” diyecek noktaya gelmesi, Rum liderin niye Kıbrıs konusunda Ankara ve Kuzey Kıbrıs’ın kabul etmeye yanaşmadığı AB özel temsilcisi atanmasını sağlayamadığını da açıklıyor.

Yazının tamamı  burada.

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler