Ekonomi
Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz: 50 milyar dolar gelirse ekonomi düzelir mi?
Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu.…

Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu. Eğilmez ayrıca paradan yine sıfır atsak paramız değer kazanmaz mı?’ sorusuna yanıt verdi.
Türkiye, 2001 krizine girdiğinde IMF ile bir stand by programı uygulaması içindeydi. 2000 ile 2008 arasında Türkiye, IMF’den yaklaşık 45 milyar dolarlık fon kullandı. Türkiye’nin 2001 krizinden çıkışında IMF’den kullandığı bu fonun önemli etkisi oldu. İnsanlar bu paraya bakarak körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların aynı etkiyi yaratarak Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı merak konusu.
Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez kendi bloğunda konuyla ilgili “Güncel Sorular ve Yanıtlar” başlıklı bir yazı yayımladı.
Bu tür krizlerden çıkışta elbette ki para çok önemli ama tek başına krizden çıkışı sağlayamaz, sağlasa bile kısa süre sonra tekrar krize girilmesini engelleyemez diyen Eğilmez, “Tıpkı paradan sıfır atılması konusunda değindiğim gibi IMF’nin bu maddi desteğine ek olarak o dönemde bazı gerekli yapısal reformlar yapılmıştı. Ayrıca IMF’nin bu parasal desteğine ek olarak ciddi miktarda doğrudan yabancı sermaye girişi de olmuştu. O yabancı sermayenin geliş nedeni IMF programı ve Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle tam üyelik müzakerelerine başlamış olmasıydı.
Parasal destekle birlikte o reformların yarattığı olumlu beklentiler ekonominin hızla iyiye gitmesini sağladı. Önümüzdeki dönemde körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların hangi formda ve hangi sürede geleceğini bilmiyoruz ama medyada yazılanlardan anlaşıldığı kadarıyla bunun bir kısmı yapılan dış ticaret anlaşmalarından sağlanacak ihracat tahmini, bir kısmı Eximbank’a verilecek krediden ve karşılıklı yatırım miktarlarından oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Bir programa dayanmayan ve beraberinde yapısal reformları getirmeyen bu tür parasal desteklerin 2001’deki gibi bir çıkış ve hatta olumlu beklenti yaratması mümkün görünmediğinin altını çizen Eğilmez, “Zaten piyasa da bu gelişmeye göre şekillenmedi” dedi.
“PARADAN YINE SIFIR ATSAK PARAMIZ DEĞER KAZANMAZ MI?”
Eğilmez’in söz konusu yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
“Paradan sıfır atmakla para değer kazanmaz yalnızca psikolojik etkisi olabilir. Psikolojik etki olması için de bu işlemin sağlam bir ekonomi programının bir parçası olması gerekir.
2005 yılında paradan sıfır atıldığında Türkiye ciddi bir IMF programı uyguluyordu. Bankacılık reformu yapılmış, zayıf bankalar TMSF’ye devredilmiş, bütün bankaların sermayeleri güçlendirilmiş, çeşitli kurallar getirilmişti. Kamu mali disiplininin güçlendirilmesi yolunda önemli adımlar atılmış, bütçe açıkları düşürülmüş, kamu kesimi borçlanması buna göre azalmıştı. Kamu harcamaları da disipline edilmiş, enflasyonda gerileme başlamıştı. Bunlara paralel olarak faizler de düşüyordu. Türkiye, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamanın eşiğindeydi ve ülkeye doğrudan yabancı sermaye girişinde artış başlamıştı. Özetle söylemek gerekirse tam olarak olmasa da gerekli alanların çoğunu kapsamasa da bir yapısal reform paketi yürütülüyordu.
‘İYİLEŞMEYE BAŞLAYAN EKONOMİYE PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLADI’
Bütün bu girişimler TL’nin yabancı paralara karşı konumunu güçlendirmiş, sermaye hareketlerine bir kısıtlama ya da denetim getirmeye gerek kalmadan kur istikrar kazanmıştı. Böyle bir ortamda paradan sıfır atılması, fiziksel olarak iyileşmeye başlayan ekonomiye psikolojik destek sağlamış, beklentilerin olumlu yöne çevrilmesine katkı sağlamıştı. Bugün bu saydığımız reformların hiçbiri ortada yok. Üstelik yapılması gereken yapısal reformlar yalnızca ekonomiyle ilgili olmaktan sosyal ve siyasal alanlara da yayıldı. Dolayısıyla bu tür fiziksel istikrar sağlayıcı adımlar atılmadan paradan sıfır atılması insanların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Döviz
/ 23 Nisan 2025Gelişen Piyasalar Yükselişte: Yatırımcılar ABD Varlıklarından Uzaklaşıyor
Gelişen piyasa hisseleri, yılbaşından bu yana yaşanan kayıpları telafi ederken yatırımcılar ABD varlıklarına olan güvenin azalmasından fayda sağlamayı bekliyor. IMF raporuna göre, bu performans uzun sürmeyebilir. Fidelity Varlık Yönetimi ise çok daha parlak bir geleceği müjdeliyor..
Dünya Ekonomisi
/ 23 Nisan 2025IMF’den Finansal İstikrar Uyarısı: Artan Riskler ve Öneriler
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel finansal istikrarın artan risklerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Özellikle piyasa oynaklığı ve ekonomik belirsizliklerin yüksek olduğu dönemlerde, sermaye piyasalarının ve bu piyasaları aracılık eden finansal kurumların istikrarı makroekonomik açıdan kritik öneme sahiptir.
Dünya Ekonomisi
/ 23 Nisan 2025Almanya PMI Sinyal Verdi: Ekonomide Daralma Başladı
Hizmet sektöründeki sert düşüş ve ticaretteki belirsizlik, Almanya’da özel sektör faaliyetlerini daralma bölgesine çekti. Nisan ayı bileşik PMI verisi beklentilerin altında kaldı.
Genel
/ 23 Nisan 2025Yemek Kartları ile Çalışan Memnuniyetini Artırmanın Yolları
Modern iş dünyasında yemek kartları, çalışan memnuniyetini artırmanın pratik ve etkili bir yolu haline geldi. MultiNet, hem çalışan hem işveren için kazandıran bir sistem sunuyor.
Borsa
/ 23 Nisan 2025YORUM: SP500 Endeks Analizi
1. Dolar Endeksi Yorumu Société Générale tarafından derlenen veri, 01/2022 ile 04/2025 dönemi için üç seriyi karşılaştırmaktadır: Hem toplam USD…
Genel
/ 23 Nisan 2025Gelecek korkusu: Çocuklar iklim kriziyle büyüyor
İklim krizinin en kırılgan mağdurları olan çocuklar, artık yalnızca çevresel değil, duygusal bir yük de taşıyor. Yeni araştırmalar, çocukların umut değil, umutsuzluk üzerine konuşmak istediğini gösteriyor.
Politika
/ 23 Nisan 2025Reuters: Ukrayna’da ateşkes umudu yok
Reuters'in edindiği bilgilere göre, Ukrayna'da ateşkes çok uzak
Genel
/ 23 Nisan 2025Yunan Basını: Türkiye’nin S-400 planı Kongre’de tepki yarattı
Yunan basın kaynaklarına göre ABD’li yetkililerin, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Suriye’ye transfer etme olasılığını değerlendirdiğine dair haberler, Washington’da sert muhalefete neden oldu. Kongre üyeleri böyle bir hamlenin CAATSA yaptırımlarını kaldırmaya yetmeyeceğini öne öne sürdü.
Ekonomi
/ 23 Nisan 2025Mehmet Şimşek ABD’li yatırımcılara güven vermeye çalışıyor
Mehmet Şimşek, ABD temaslarında önce uzman ve yatırımcılara konuştu. Soctt Bessett ve 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu temsilcileri ile de görüşecek..
Borsa
/ 23 Nisan 2025Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ video: Alarm Zili Nerede Çalar?
Merkez Bankası'nın faiz kararı olası bir kur şoku riskini kaldırdı mı? Türkiye'de güvenli liman neresi? Bu fiyatlardan altın alınır mı? Trump sonrası bizi çileli yıllar mı bekliyor? ABD'deki en büyük tehlike ne? ABD borsalarındaki düşüşler mi yoksa tahvildeki hareketler mi daha önemli? Hepsi ve çok daha fazlası, Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ'un katıldığı Piyasanın Efendisi'nde...
Gündem
/ 23 Nisan 2025İŞKUR araştırması: Asgari ücret, “her çalışanın ücreti” oluyor
Çok acı, asgari ücret artık tüm mavi yakalıların ücreti haline geliyor
Borsa
/ 23 Nisan 2025Trump Açıklamaları Sonrası Piyasalar Yükselişte: Altın Rekor Kırdı, Gelişen Piyasalar Güçleniyor
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ı görevden alma niyetinde olmadığını açıklaması, piyasaları olumlu etkiledi. Bu açıklama, yatırımcıların endişelerini azaltarak hisse senedi vadeli işlemlerinde artışa neden oldu. Aynı zamanda, altın fiyatları rekor seviyelere ulaştı ve gelişen piyasa hisseleri yılın kayıplarını telafi etti. Gelişen Piyasalara fon akımı başlamış olabilir.
Benzer Haberler