Yağız Kutay
Yağız Kutay uyardı: “Kaybedecek Bir Şeyimiz Yok Hamleleri”
Bayram sonrası yeni hafta hareketli başladı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yaptığı açıklamada yeni dönemde önceliğin enflasyonla mücadele olacağını belirtti. Gerekirse daha cesur faiz kararları olacağına işaret ederken, kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacağının da altını çizdi. Piyasanın beklediği şahin tutum geç de olsa geldi...
Şimşek-Erkan’ın atanma sebebi hem batıyla hem de körfezle uyumlu çalışan piyasa dostu aktörler olmasıydı. Öte yandan Erdoganomics’in yalnız temsilcisi Kavcıoğlu’nun BDDK’ya atması, seçim sonrası yapılan ilk faiz artırımının beklenen tazyikte olmaması faiz enflasyonun sebebidir tezini savunan anlayışın hala içerde olduğunun kanıtıdır.
Bayram sonrası yeni hafta hareketli başladı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yaptığı açıklamada yeni dönemde önceliğin enflasyonla mücadele olacağını belirtti. Gerekirse daha cesur faiz kararları olacağına işaret ederken, kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacağının da altını çizdi. Piyasanın beklediği şahin tutum geç de olsa geldi.
Şahinin ikinci başını temsil edenler hala var. PPK’da başkan dışında değişmeyen yönetim. Enflasyonu açıklayan TÜİK ekibi de yola devam ediyor. Üstelik aylar geçtikçe ENAG enflasyonu arasındaki fark açılıyor. Enflasyonu düşürmek temel hedefimiz diyen Merkez Bankası’na yardımcı olmak istiyorsanız önce enflasyonu düzün ölçün. Enflasyon sepetinin yaklaşık 10’da birine tekabül eden kalemlere bir ayda %15’ten fazla zam geldi. Nasıl oldu da %4 enflasyon açıklanabiliyor.
PPK Özetinin Şifreleri
Faiz inadının bilmem kaç yüzüncü kez kırıldığı PPK toplantısında faiz birden %15’e yükseldi. Merkez Bankası’nın önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu hatırlaması olumlu gelişme. Eski politikanın yarattığı zararı telafi niteliğinde mükerrer cümlelere de yer verilmiş.
Toplantı özeti bayram sonrası ilk piyasa gününde açıklandı. Önemli, doğru bazen tutarsız açıklamalar var.
%5 enflasyon hedefi nasıl olacak? Daha TÜİK başkanının değişmezken güven ortamı nasıl tahsis edilecek? Mevcut para politikasında %5 enflasyon hedefi ne kadar gerçekçiyse yeni para politikasıyla o kadar zor. %5’e yakınsayabilir (yaklaşabilir) orası ayrı.
En sorunlusu da; PPK’ya göre kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.
Verinin şeffaflığının hiç bu kadar sorgulandığı bir dönem daha önce gelmemiştir. Faiz beklentisinin %15-%40 arasında olduğu bu geniş yelpazede öngörülebilirlik bakımından sorun teşkil ediyor. Hem de sözlü yönlendirme gibi basit ama güçlü bir silah kullanılmıyorken.
KKM ve Vergi Kamburu
Reuters’a göre kamu bankaları üzerinden 1 milyar dolar tutarında satış yapıldığını söyledi. Bloomberg’e göre gerekçe KKM dönüşleri nedeniyle piyasada oluşan döviz likidite ihtiyacının karşılanması.
Alaattin Aktaş 6 senaryo çalıştığı yazısındaki “iyi” ihtimalde bile devletin fazladan ödeyeceği en düşük tutar 160 milyar lira. 2022 yılında yapılan toplam ödeme kadar neredeyse.(182,5 milyar lira) Üç ayda %34 getiri kazananlar konuşuluyor KKM’den. Bu aydan sonra faiz artış oranlarına göre bankaların KKM yükü gözle görülür biçimde artacak.
Öyle bir enstrüman ki; hem süper bono, hem para politikası, hem hazinenin içindeki kara delik. 7’si 1 arada erkek şampuanları gibi maşallah.
KKM’nin kur artışından dolayı ödenecek farkı hazineden merkez bankasına devredildi. Bu potansiyel olarak iki ihtimali barındırıyor. Birincisi Merkez Bankası çok fazla para basarak enflasyona dolaylı olarak sebebiyet verecek. Üstelik bütçe açığı da düşük gösterilecek. İkinci ihtimal de bu paraların KKM’yi yenilemesi serbest piyasanın neresinde?
Ne olursa olsun temel amacının enflasyonu düşürmek olduğunu söyleyen bir Merkez Bankası’nın ağır vergi artırımları ve matbaasını durmadan çalıştırması ne kadar tutarlı? Sorunun cevabını okuyuculara bırakıyorum.
En Nadide Çiçek: Vergi
Maaş zammı Meclis’ten geçmeden, emekliler ne kadar zam alacağını daha öğrenmeden bir gecede zamlar şimşek gibi çaktı geçti.
Şafak operasyonu yapılan saatlerde Resmi Gazete’debombalar patladı perşembeyi cumaya bağlayan gece.
– Harçlar %50 zamlandı.
– Tüketici kredilerinde %10 olan BSG Vergisi %15 oldu.
– Yurt dışından getirilen cep telefonu kayıt ücreti 6091 ₺’den 20 bin ₺’ye çıkarıldı.
– %18 olan KDV %20’ye, %8 olan oran %10’a çıkartıldı.
Enkaz edebiyatı halkta karşılık bulmasa da hakikati yeni yönetim gördü. KKM kamburunu Maliye’nin üzerinden attı kaçtı. Delik deşik edilen bütçenin tamir edilmesi için de ağır vergiler başladı.
Yağız Kutay