Ekonomi
Seyyanen zam aldatmacası
En düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltildiği açıklaması manipülasyon içeriyor. 8 bin TL’lik seyyanen zam bir sonraki maaş düzenlemesinde…
En düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltildiği açıklaması manipülasyon içeriyor. 8 bin TL’lik seyyanen zam bir sonraki maaş düzenlemesinde dikkate alınmayacak, kıdem tazminatı hesaplamasında etkili olmayacak.
Meclis’e sunulan torba yasa teklifi ile en düşük memur maaşı yüzde 17,55’lik artışın yanısıra 8 bin TL’lik seyyanen ödeme ile 22 bin TL’ye ulaşıyor. Ancak kök maaşta artışa neden olmayan 8 bin TL’lik seyyanen ödeme kıdem tazminatı hesaplamasına esas oluşturmuyor. Seyyanen zam bir sonraki maaş artış döneminde dikkate alınmayacak.
TBMM’de bugün görüşülecek düzenlemenin yasalaşması durumunda 15 bin TL maaş alan bir memurun eline 25 bin 700 TL geçecek. Ancak memurun gerçek maaşı yüzde 17,56’lık zamla 17 bin 632 TL olacak. Bundan sonraki ücret artışları ise 25 bin 700 TL üzerinden değil, kök maaş olan 17 bin 632 TL üzerinden yapılacak. Kanun teklifi uyarınca, kıdem tazminatı tavanının belirlenmesinde sadece memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınacak. Memur maaş katsayısı da yüzde 17,55 oranında arttı. Böylece, ocak–haziran döneminde 19 bin 982,83 TL olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489,82 TL’ye yükselecek.
ÖNCE ÖDEME SONRA ARTIŞ
Uygulamanın ciddi mağduriyet yaratacağını kaydeden KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “8 bin 77 lira taban aylığına yansımayacak. Kamu çalışanının maaşına yapılan gerçek zam, yüzde 17,56’da kalacak. Yıl sonu toplu sözleşme zamanında da bu kök maaş üzerinden zam yapılacak. Ciddi bir manipülasyonla karşı karşıyayız. Normal şartlarda önce ek ödemenin eklenmesi ardından yüzdelik zammın yapılması gerekir” dedi. Artışın emeklilere yansımamasının maaş makasının açılmasına neden olacağını kaydeden Bozgeyik, “35 yıllık bir öğretmen bugün emekli maaşı olarak 13 bin TL alıyor. Zamla birlikte maaşı 15-16 bin TL’ye çıkacak. Çalışan 30 yıllık öğretmenin maaşı ise 26 bin liraya çıkacak. Emekliler açısından ciddi mağduriyet oluşacak. Makas giderek açılacak. Bu oran emeklilere de yansıtılmalı” dedi. Yasanın yürürlük tarihi de 15 Temmuz olarak belirlendi. Bu da kamu çalışanlarının temmuz ayında 8 bin TL’nin yarısını almasına neden olacak. KESK-AR’ın hesaplamasına göre seyyanen zam yerine maaşlara eşit yüzde 82 zam yapılsaydı profesör maaşı 61 bin 983 liraya kadar çıkabilecekti. Teklifteki şekliyle profesör maaşı yüzde 41 artarak 48 bin 114 liraya çıkacak. En düşük artışın yaşandığı profesör maaşlarındaki kayıp ise 13 bin 869 lirayı buluyor.
Haberin tamamı burada.