Ekonomi
İnternetten Ürün Satmanın Önemi: E-Ticaret Harcamaları Yükselişte
Advertarial E-ticaret sektörü, son yıllardaki büyümesiyle tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeyi başardı. Elektronik ticaret ortamının ve online satış yapan…
Advertarial
E-ticaret sektörü, son yıllardaki büyümesiyle tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeyi başardı. Elektronik ticaret ortamının ve online satış yapan işletmelerin tüketiciler tarafından tercih edilmesi, geleneksel ticarette kalan işletmelerin de dijital dönüşüme girmesine neden oldu. Bununla birlikte pek çok işletme, fiziksel mağazasının yanında sanal pazar yerinde satış yapmayı tercih ediyor. İşte, e-ticaret harcamalarıyla ilgili, internetten ürün satmanın önemini gösteren detaylar:
Türkiye’de E-ticaret Hacmi Büyüyor
E-ticaret pazarı, son yıllarda hiç olmadığı kadar hızlı yükseldi. Bunun temel sebeplerinden biri Covid 19 pandemisiydi. Fakat pandemi bitmesine rağmen yükseliş devam etti. Çünkü e-ticaret iş modelleri her açıdan gelişirken tüketiciler için de online alışveriş kolaylaştı. Alışveriş alışkanlıklarını değiştiren bu durum sonrası e-ticaretin genel ticarete oranı da bir hayli arttı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa grubunda e-ticaretin genel ticarete oranı %16 olarak tespit edildi. 2025 yılı için tahmin edilen oran ise %23 oldu.
PwC Türkiye tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye e-ticaret hacmi; 2020’de %66,3, 2021’de %68,7, 2022’de ise %109,9 oranında büyüme gösterdi. 800,7 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacminin 2025 yılına kadar totalde %23,7 oranında büyümesi bekleniyor. Kendi e-ticaret sitelerinde, sanal mağazalarda, sosyal medya platformlarında ve e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteren işletmelerin gelirlerini artırdığı da raporda yer buluyor.
İnternetten Alışveriş Yapma Oranı Artıyor
Çevrim içi alışveriş alışkanlığı her geçen gün yaygınlaşıyor ve e-ticaret harcamaları yükselmeye devam ediyor. Öyle ki 2011 yılında e-ticaret yoluyla gerçekleşen alışverişlerin oranı sadece %8,4’tü. 2016’da %20 barajını geçen oran, 2020’de %36,5’e ulaştı. 2021’de sıçrama yaşamasıyla beraber %44,3 olurken 2022’yi %46,2 ile kapattı. Görüldüğü üzere e-ticaret harcaması yapan tüketici sayısı artıyor ve bu da internetten satış yapan işletmelerin büyümesini sağlıyor.
E-ticaret harcamalarının arttığını gösteren bir diğer veri ise e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısının ve sipariş adetlerinin artmasıdır. Rapora göre 2023’e girerken kayıtlı işletme sayısı %13,3 artarak 548,688’e, sipariş adedi ise %43 artarak 4,787 milyar TL’ye ulaştı. Bununla birlikte Türkiye’deki KOBİ’lerin %25,3’ü e-ticaret yaparken %18,7’si gelecekte e-ticarete girmeyi düşünüyor.
Tüketicilerin online alışverişe yönelik tutumları da e-ticaret harcamaları konusunda önemli fikirler veriyor. Raporda yer alan ankete katılan tüketicilerin sadece %29’u fiziksel bir mağazaya gitmeyi tercih edeceğini söylüyor. Tüketicilerin %71’i ise alışveriş öncesi mutlaka internetten araştırma yaptığını ve internetteki müşteri yorumlarını faydalı bulduğunu söylüyor. Bu oranlar, tüketicilerin e-ticaret harcaması yapmaya yatkınlıklarını da gösteriyor.
Peki, bu verilere göre e-ticaretin geleceği ne olacak?
E-Ticaretin Geleceği ile İlgili Tahminler Ne Diyor?
E-ticaretin pandemi dönemindeki hızlı yükselişinin geçici olma ihtimali göz önünde bulunduruluyordu. Fakat pandemi sonrasında da büyümenin devam etmesi, işletmeleri de tüketicileri de e-ticaret platformlarına yöneltti. Gelişen ödeme teknolojileri, fintech’ler ve yapay zeka destekli yazılımlar sayesinde de online alışveriş hem işletmeler hem de tüketiciler için çok daha kolay bir hâle gelmiş durumda. Bununla birlikte veriler de e-ticaret sektörünün gelecekte büyümeye devam edeceğini söylüyor.
PwC Türkiye raporunda yer alan verilere göre küresel e-ticaretin 2025 yılına kadar %11,7 oranında bileşik büyüme göstermesi bekleniyor. Türkiye için ortaya çıkan bileşik büyüme tahmini ise %23,7. Bu tahmin gerçekleşirse Türkiye’de e-ticaret sektörü, mevcut hâlinin 2,3 katı kadar büyüklüğe ulaşacak.
Verilere Göre E-Ticarette Başarı İçin Gerekenler
Gelecekteki büyüme potansiyeli çok yüksek olan e-ticaret pazarında rekabet de aynı oranda artıyor. İşletme ve sektör sayısının artması, rekabeti daha da zorlaştırıyor. Fakat doğru yöntemlerin uygulanması hâlinde bu ortamda rekabet etmek göründüğü kadar zor değil.
E-ticarette başarılı olmak için gerekenlerin başında müşteri deneyimini iyileştirmek geliyor. Online alışveriş yapan tüketiciler, süreçlerin kolay ilerlemesini istiyor. Bu nedenle site tasarımında basit arayüzler kullanmanız ve alışveriş adımlarını azaltmanız gerekiyor.
E-ticaret stratejilerinizi belirlerken e-ticaret trendlerini de takip etmeniz gerekiyor. PwC raporuna göre tüketicilerin %60’ı ekspres kargo seçeneğini tercih ederken %32’si sipariş ettiği ürünü aynı gün teslim almak istiyor. Kargo anlaşmalarınızı buna göre yapıp mümkün olan lokasyonlar için aynı gün teslim hizmeti vermeniz hâlinde e-ticarette başarıyı yakalamanız kolaylaşabilir.
E-ticaret güvenliği ve ödeme deneyimleri de e-ticarette başarıyı büyük ölçüde etkiliyor. Online alışverişte en çok kullanılan ödeme araçları ise kredi kartı ve banka kartları. Ayrıca tüketiciler, ödeme konusundaki e-ticaret güvenlik önlemlerine de dikkat ediyor. Bu nedenle e-ticaret sitenizde güçlü ve güvenli altyapıya sahip bir sanal POS kullanmanız gerekiyor.
Bu noktada tek sözleşme ile tüm kredi ve banka kartlarından ödeme almanızı sağlayan Ödero Sanal POS’tan faydalanabilirsiniz. Ayrıca Ödero’da tüm bankalar için tek bir komisyon oranı geçerlidir. Buna ek olarak Ödero, TCMB lisansı ve PCI-DSS Level-1 sertifikasına da sahip. Koç Holding çatısı altında Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero Sanal POS’a hemen başvurarak kesintisiz çalışan bir ödeme altyapısı ile müşterilerinize hizmet verebilirsiniz.
Kaynak: https://satis.amazon.com.tr/satici-blogu/eticaret-gorunumu-raporu