Sosyal Medya

Genel

E-Arşiv Nedir?

Advertorial Son yıllarda çok daha fazla gündeme gelmeye başlayan e arşiv konusu özellikle KOBİ ve startup dünyasının ilgisini çekiyor. Şahısların…

E-Arşiv Nedir?

Advertorial

Son yıllarda çok daha fazla gündeme gelmeye başlayan e arşiv konusu özellikle KOBİ ve startup dünyasının ilgisini çekiyor. Şahısların ya da işletmelerin elektronik ortamda fatura kesmesini sağlayan sistem, e arşiv nedir sorusunun en genel yanıtıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan Vergi Usul Yasası kapsamında bazı standartlar belirlendi. Bu standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluşturulan faturanın yine elektronik ortamda saklanması ve raporlanması mümkün olabiliyor.

Elbette ilgili yasalar kapsamında açıkça ifade edilmiş standartlara uyulması da önemlidir. Hazırlanacak olan e faturanın ve e arşivin bu standartlara uygun olması durumunda hukuki anlamda da geçerliliği olacaktır. Vergi Usul Kanunu standartlarına göre dijital ortamda kesilen e arşiv faturaların ilk nüshasının aslı olarak nitelendirildiğini belirtelim. Dijital ortamda saklanan nüsha da ikinci nüsha olarak nitelendirilir.

Ülkemizde e arşiv ve e fatura 2010 yılında ilgili yasayla beraber hayatımıza girdi. Sonrasında ise çok sayıda kişinin “E-arşiv fatura kullanım zorunluluğum var mı?” sorusunun yanıtını merak ettiğini belirtelim. 2022 yılında e arşiv fatura kullanımıyla alakalı bazı düzenlemeler yapıldı. Vergi mükellefi olmayanlar için kağıt fatura düzenleme sınırı 30 bin TL iken bu düzenleme ile rakam 5 bin TL’ye düşürüldü.

E-Arşiv Fatura Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Aslında işletmelerin ya da şahısların bu sorunun yanıtına odaklanmasında fayda olacaktır. Öncelikle işletmeler e arşiv faturaya geçiş yaptıklarında kağıt fatura hazırlama, alıcıya iletme ve kağıt faturaları saklama gibi pek çok sıkıntılı süreçten kurtuluyor. Koçan masrafları da tarihe karışmış oluyor. Çünkü e arşiv fatura ile faturalar tamamen dijital ortamda hazırlanıyor ve alıcıya da yine dijital ortamda iletiliyor.

Elbette e faturalar da saklanabiliyor. Üstelik kaybolma riski olmadan, son derece güvenli bir ortamda muhafaza edilmesi mümkündür. İstendiğinde de e faturalara erişim kolaylıkla sağlanabilir. Eski bir kağıt faturaya ulaşmak ne kadar zorsa, eski bir e faturaya ulaşmak da bir o kadar kolay oluyor. Sadece bu unsurlar bile e faturanın sağladığı avantajların iş hayatınıza kazandırdığı kolaylıkları gözler önüne seriyor.

Kağıt, mürekkep, fatura basım maliyetleri olmadığından çevre dostu ve beraberinde bütçe dostu bir uygulama olduğunun altını çizmek gerekir. Daha fazla bilgi için yapmanız gereken sadece KolayBi’ internet sitesine uğramanızdır. Siz de hemen kolaybi.com adresini ziyaret edin, aklınızdaki soru işaretlerini giderin!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler