Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Yetkin: Gaye Erkan – Bu işi sonuna kadar götürebilir mi?

Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, parlak eğitimi, birikimi ve genç dinamizmi ile ekonomi yönetiminde kritik bir görevi…

Murat Yetkin: Gaye Erkan – Bu işi sonuna kadar götürebilir mi?

Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, parlak eğitimi, birikimi ve genç dinamizmi ile ekonomi yönetiminde kritik bir görevi üstlendiği için tabii ki hem dışarıda hem de ülke içinde heyecan yarattı. Hem de ekonominin böylesine kırılgan olduğu, rezervlerinin eksi 60 milyar doları geçtiği, yıl sonuna dek dış borç geri ödemeleri ve cari açık finansmanı için gereksinim duyulan toplam dış kaynağın 250 milyar doları aşmasından endişe edildiği, düşük faiz ve döviz sarmalının dengeye oturtulamadığı, yüksek riskler ve güvensizlik nedeniyle taze paranın girmekte tereddüt ettiği bir dönemde.

Fazla tanınmayan bir şahsiyet olduğu, parlak bir özgeçmiş ile kamuoyuna sunulduğu için beraberinde bazı sorular da getirdi kapasitesinin yeterliği konusunda; zira eğitim ve iyi yerlerde çalışmak tek başına yetmiyor böylesi kritik görevlerde başarı için. Özellikle de deneme-yanılma zamanının hiç olmadığı, tüm ekonomik aktörlerin hata payı sıfır bir performans bekledikleri bir kavşaktayken.

Erkan First Republic Bank günleri

Goldman Sachs’ın tezgahından geçmiş öğrenimini bitirdikten sonra. Kısa bir süre icra eş başkanlığını yaptığı San Fransisco’da kurulu First Republic Bank, varlıklı müşterilerden mevduat toplayıp onlara başka yerde göremeyecekleri beş yıldızlı hizmet veriyor, topladığı parayı da çoğunlukla konut kredisi olarak dağıtıyordu. Bankanın kurucu başkanı sağlık iznindeydi o göreve geldiğinde.

Ne zaman ki, yükselen faiz oranlarına ayak uyduramadı, Silicon Valley Bank ve Signature Bank çöküşünün panik havası yayıldı, müşteriler First Republic Bank’tan parasını çekmeye başladı. Birkaç gün içinde mevduatların yarısına yakını (100 milyar dolar) buharlaştı işte o zaman Amerikan tarihindeki ikinci büyük banka batması yaşandı. Ülkenin en büyük bankası JP Morgan Chase, First Republic Bank’ı satın almak zorunda bırakıldı.

Şimdilerde batışı dava konusu olmuş bu bankada önce risk yönetimini, daha sonra da altı ay süreyle eş İcra Kurulu Başkanlığı yapmış Hafize Gaye Erkan. Ama 2021’de oradan ihtilaflı şekilde 10 milyon dolara yakın tazminatını alıp ayrılmış ki bu durum sosyal medyada şimdi başkanı bulunduğu Merkez Bankası’ndan daha varlıklı olduğu esprilerine yol açıyor. Daha sonra üstlendiği konut kredisi finansmanı ile alakalı diğer üst düzey görevlerde damgasını vuracak kadar uzun süre kalmamış.

Bürokraside kadın yönetici alerjisi

ABD’deki özgeçmişi etkileyici ama “ahbap çavuş” ekonomisinin el yordamıyla, yukarıdan talimatlarla yürütüldüğü Türkiye’de Merkez Bankası yönetimi, ayakları yere basan yönetim becerisi, başarılı ilişki yönetimi ve daha fazlasını gerektiriyor.

Yeni başkanın kadın olması sevindirici. Dışarıya olumlu bir imaj yansıtmaya başladı; müzakerelerin daha ılımlı geçmesine de fırsat verebilir.

Aynı zamanda ne yazık ki Türkiye gerçeğinde dezavantaj yaratma potansiyeli var. Çünkü AKP’nin bütün kurumları muhafazakâr üst düzey erkek yöneticilerle dolu. Kadın amirlerden talimat almaya, karşı cinsle eşit düzeyde aynı göz hizasında çalışmaya pek alışkın değiller. Kabinede sadece bir kadın bakan var, o da aile işlerinden sorumlu.

Gaye Erkan’ın parlak geçmişe sahip genç (41 yaşında) bir kadın yönetici olması hem muhatap olduğu diğer devlet kurumları hem de kendi kurumunda çıkabilecek ek zorluklara karşı hazırlıklı olmasını gerektiriyor.

Güçlü siyasi destek gerekiyor

Unutmayalım ki, Erkan’ın altında çalışacak son derece yetkin, çoğu doktorasını yurtdışında yapmış, deneyimli bir Merkez Bankası ekibi var.

Kurumlara dışardan atamalar genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Özellikle TCMB için değil, genel olarak söylüyorum: devlet kurumlarına dışarıdan atamalar o kurumlardaki koridor manevralarını, Bizans oyunlarını daha anlamadan ekarte ediliyor.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler