Genel
Siyah Kuğu: ABD’de temerrüt riski artıyor. Fitch, ABD’yi negatif izlemeye aldı
Küresel mali piyasalar dün günü olumsuz bir seyirle tamamladı. Avrupa cephesinde açıklanan zayıf PMI verilerinin yeniden resesyon kaygılarını artırması ile…
- Küresel mali piyasalar dün günü olumsuz bir seyirle tamamladı. Avrupa cephesinde açıklanan zayıf PMI verilerinin yeniden resesyon kaygılarını artırması ile Avrupa borsaları günü %2 civarında kayıpla tamamladı. ABD cephesinde ise, Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyeleri arasında ABD borç tavanının yükseltilmesine ilişkin son görüşmelerin de başarısız olmasıyla -müzakereler devam etse de- olumsuz hava iyice perçinlendi.
- Not edelim ki, Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin AAA olan kredi notunun olası indirimini değerlendiriyor. Tarihten bir not düşmek gerekirse, 5 Ağustos 2011 Cuma günü, Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s ABD’nin kredi notunu AAA’dan AA+’ya düşürmüştü (tarihte ilk kez).
- Risk iştahının azalması ile güvenli liman ihtiyacı da artınca, doların piyasa kuru olan DXY 104 seviyesine yükselerek son 2 ayın zirvesine geldi. Havanın sertleşmesine paralel Japon Yeni dolar karşısında 139,60 seviyesine yükselerek geçen haftadan bu yana ön plana çıkardığımız 138 teknik seviyesini de yukarı yönlü kırmış oldu. JPY’nin yeniden kulvar değiştirmeye aday bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz (bakınız grafik). Benzer bir şekilde kıymetli madenler de satış baskısına maruz kaldı. Altının ons fiyatı 1,950’li seviyelere gerileyerek 1,990 teknik bölgesinin altında düşüş beklentimizi teyit etti. Gümüşün de 23,60 dolar seviyesinin altında yeni haftayı karşılamasına paralel aşağı yönlü isteğin ağır basması ile 23 seviyesinin diplerine kadar gevşedi.
- Türkiye cephesinde ise ikinci tur seçimlere artık saatler kala, ticari hayatın (kredilerin) iyice durma noktasına geldiğini işitiyoruz. Döviz piyasasının (USDTRY) nabzının attığı Kapalıçarşı (21,25) ile interbank arasındaki (19,88) makas yeniden %7’li seviyelerine ulaştı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) politikalarının (yani liralaşma stratejisinin) devam edebilmesi için bankaların oldukça yüksek faiz oranları telaffuz etmesi, kur ve faiz cephesinde egemen olan çift başlı yapının sürdürülemez olduğunu teyit ediyor. CDS risk primlerindeki artışın 700 seviyesine ulaşması ile bankaların yurtdışı borçlanmalarında teminat gereksinimi de arttı. Bloomberg haberine göre TCMB bankalara CDS risk primini düşürmek adına Eurobond alma talimatı vermiş!
Kıbrıs İktisat Bankası Günlük Raporudur