Sosyal Medya

Ekonomi

Et fiyatlarındaki artışın önüne geçilemiyor

Türkiye’de et fiyatlarındaki artış devam ediyor. Geçen hafta 220 lira civarında olan et fiyatları 240 liraya yükselirken bu hafta sonunda…

Et fiyatlarındaki artışın önüne geçilemiyor

Türkiye’de et fiyatlarındaki artış devam ediyor. Geçen hafta 220 lira civarında olan et fiyatları 240 liraya yükselirken bu hafta sonunda 250’yı bulması bekleniyor.

Türkiye’de et fiyatlarındaki artış devam ediyor. Geçen hafta 220 lira civarında olan et fiyatları 240 liraya yükselirken bu hafta sonunda 250’yı bulması bekleniyor.  Tüketici artan en fiyatlarını karşılayamadığı için et almaktan vazgeçerken küçük kasaplar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Artışın en büyük nedenleri ise büyük besicilerin fiyatları belirlemeleri ve hayvan sayısının azlığı. Bu durumu ve çözüm yollarını sektörün temsilcileri Patronlar Dünyası’na anlattı…

ARTIŞ MAALESEF DEVAM EDECEK

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, Türkiye’de et fiyatlarındaki artışın sürdüğünü belirterek, “Geçen hafta 220-225 civarından bu hafta 240-245 liraya yükseldi. Hafta sonu 250’yi görür. Yükselme trendi devam ediyor” dedi. Bunun nedenleri ise Tüfekçi şöyle anlattı; “Türkiye’de besicilik azaldı. Geçen sene süt para etmediği için çok sayıda dişi hayvan da kesildi. Bunun sıkıntılarını yaşamaya devam ediyoruz. Et ve Süt Kurumu şu anda et ithal ediyor. Bir yandan da sosyal medyada, ‘et fiyatları daha da artacak, hayvanınızı kesmeyin’ şeklinde spekülasyonlar var. Önümüz Kurban Bayramı, insanlar nasılsa ben satarım diyerek hayvanı kesime vermiyor. Bu da et fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Şu anda piyasada talep yüzde 40 daraldı ve daralmaya devam ediyor. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bu sıkışıklığı gidermek için de et ithal etmeyi sadece Et ve Süt Kurumu’nun değil özel sektörün de yapmasına izin verilmeli. “

DOLARLA YEM ALIP HAYVAN BESLİYORUZ

Tüfekçi’nin dikkat çektiği bir noktada yem fiyatlarındaki artış ve köylünün zorlanması oldu. Köylüye mutlaka yem ve mazot desteği verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Eskiden hayvanlar otlanmak için meraya çıkardı artık ağılda yem ile besleniyor. Dolar ile yem alıp hayvanları besliyoruz. Devletin mutlaka ve mutlaka küçük aile besiciliğini desteklemesi, ayakta tutması gerekiyor. Bizim sigortamız onlar” dedi.

BÜYÜK BESİCİLER FİYATLARI YÜKSELTİYOR

Piyasadaki büyük besicilerin fiyatlardaki artışa etkisini de Tüfekçi şöyle anlattı; “Şöyle düşünün piyasada etin fiyatı 230 lira. Büyük üretici 40-50 bin danası var. Ben 240 verdim diyor ve fiyat bir anda 10 lira yükseliyor. Ben et fiyatlarını öngöremiyorum, maliyet düşmeden et fiyatları düşmez demiştim ve hala o noktadayım. “

KASAPLAR KAPANIYOR

Şu anda kasap esnafının çok zor durumda olduğunu söyleyen Tüfekçi, “Her ay kasaplarımızın kapanışına imza atıyorum ve bu giderek artıyor. Küçük esnaf bu fiyatlarla baş edemediği için kapatmak zorunda kalıyor. “ dedi.

100 KİŞİ FİYATLARI BELİRLİYOR

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, Türkiye’deki et fiyatlarındaki artışın sürdüğünü belirtirken bu artışın temelinde kesilen hayvanların yerine buzağı temininde yaşanan sıkıntıların yattığını anlattı. Bu sıkıntıların et fiyatlarına doğrudan yansıdığını dile getiren Yalçındağ, “Diğer yandan sektörde et üretiminin yüzde 50’sini karşılayan büyük üreticiler et fiyatlarını belirliyor ve onların istedikleri fiyatlar artışı getiriyor. Fiyatları 50-100 kişiye teslim ederseniz sonuç da kaçınılmaz olur. Ama burada en zor durumda kalan kasaplar. Artık toplumda fiyat artışlarının kasaplardan dolayı oluştuğuna dair inancın yıkılması gerekiyor. Kasap arada kalan oluyor.  İnsanların satın alma gücü düşüyor, iş kayıpları oluşuyor. Sektöre etkili olan 100 adamın istediği oluyor” diye konuştu.

 

 

 

Meltem GÜNAY

patronlardunyasi.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler