Borsa
USDTRY 1 ay vadeli ima edilen oynaklık oranı dünya klasmanında zirvede
Londra borsası yeni kral Charles’ın taç giyme töreninin ardından resmi tatil nedeniyle dün kapalı konumda olması, küresel mali piyasalarda işlem…
Londra borsası yeni kral Charles’ın taç giyme töreninin ardından resmi tatil nedeniyle dün kapalı konumda olması, küresel mali piyasalarda işlem hacminin düşmesine, fiyat boylarının da kısalmasına neden oldu. Avrupa ve ABD borsaları yarın açıklanacak ve FED’in para politikasına dair izleyeceği yolu etkileyebileceği düşünülen TÜFE enflasyonu öncesinde defansif bir seyir izleyerek belirgin değişim göstermedi.
Nisan ayında ABD TÜFE enflasyonunda görülebilecek olası bir soğuma, FED’in fiyat baskılarını kontrol altına almak adına bir yılı aşkın bir süredir dramatik olarak soyunduğu sıkılaştırma döngüsünde sona gelindiğini perçinleyerek yatırımcıların için rahatlatabileceğini düşünüyoruz. Hatırlanacağı üzere, özellikle ABD bankacılık sektöründe peş peşe patlak veren batıklar sonrasında FED geçen hafta art arda 10’uncu faiz artırımını gerçekleştirdikten sonra olası bir duraklama için kapıyı aralamıştı.
Çarşamba günü TÜFE’nin %0,4 oranında artmasını beklerken (yıllık %5), beklenenden daha keskin bir yavaşlama, bu yılın ilerleyen dönemlerinde olası bir faiz indiriminin kapısını aralayabileceğini düşünüyoruz. Vadeli faiz kontratlara göre, FED’den Temmuz ayı ile birlikte faiz indirime ihtimali de artmaya başladı! Böyle bir ihtimal, riskli varlıklar için aranan itici rüzgârı oluşturabilir.
İçeride ise seçimlere günler kala USDTRY kuru her ne kadar televizyon ekranlarında 19,50 seviyesinden işlem görse de, iş gören kur Çarşı’da 20,50 seviyesine yükseldi. Bu arada not edelim ki, türev piyasalarında, döviz riskine karşı korunmada kullanılan volatilite oranı (1 ay vadeli ATM vol) %70 ile dünya klasmanında zirveye yerleşti.
Kamunun döviz, tahvil ve hisse senedi piyasasını topyekûn kontrol etme isteği devam ediyor. Dün Türk hisselerinde banka hisseleri önderliğinde sert bir yükseliş görüldü. Borsanın teknik mânâda önemli bir desteği kırması sonrasında düşüşe pek de tahammül edilmeyerek gelen alım desteği ile BİST100 endeksi günü %3,7 oranında yükselişle tamamlarken, bankacılık endeksi %8,4 arttı! Öte yandan, Hazine’nin sabit kuponlu tahvil ihraçlarına, faiz patikasinda seçim sonrası dramatik değişikler olabileceği endişesi ile kamu dışında talep gelmezken, geçen hafta yine kamu bankaları tarafından tek haneye itilen 2 yıl vadeli gösterge bileşik faizi dün yeniden %15 seviyesine yükseldi. Ne faiz ne de kur piyasa dinamiklerini yansıtmıyor.
Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı ve CHP eski milletvekili Kemal Derviş 74 yaşında hayatını kaybetti. NTV’de yer alan habere göre Derviş, üç aydır ABD’de yoğun tedavi altında bulunuyordu. Derviş, Dünya Bankası’nda 22 yıl süren kariyerinin ardından Bülent Ecevit’in başbakanlık yaptığı koalisyon hükümetinde 2001 ile 2002 yılları arasında ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevini yürüttü. Derviş, Türkiye’de 1999’da yoğunlaşan ekonomik sorunların ardından 2001’de yaşanan finansal ve ekonomik krizden çıkılması için hazırlanan programın mimarıydı. Derviş’in bu program çerçevesinde başlattığı reformlar, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’ndan sağlanan kaynaklarla beraber ekonominin dengeye oturmasını sağladı.
ABD cephesinde ise bölgesel bankacılık sorunları ve beraberinde borç tavanı krizi gündemin ilk sırasında yer almaya devam ediyor. Bankacılık krizi kredi piyasası için önemli bir sorun teşkil ederken, kamunun borçlanma limitine takılması da temerrüd sorununu canlı tutarak hatta resesyon kaygılarını da kamçılayarak piyasalar üzerinde olumsuz mânâda baskı kuruyor.
Hazine Bakanı Yellen, Kongre’nin 31,4 trilyon dolarlık federal borç limitini yükseltememesinin ABD ekonomisine büyük bir darbe vuracağını ve dünyanın rezerv para birimi olan doları zayıflatacağını söyledi. Olumsuz havaya paralel EURUSD paritesi 1,10 seviyesine geri dönerken, altının ons fiyatı 2,025 dolar seviyesinde yatay bir seyir izlemeye devam ettiğini görüyoruz.
Rusya, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını durdurduğunu açıklarken (olumsuz bir haber), tarımsal emtia fiyatları, küresel arz-talep koşullarına paralel sakin kalmayı şimdilik başarı. Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında ılımlı bir seyir görülüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası %1’e yakın artıda işlem görüyor. Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri görünmezken, gözler yarın açıklanacak ABD enflasyon verisine çevrildi.
iktisatbank.com