Sosyal Medya

Borsa

Faiz artırımında sona gelindiği beklentisi ile altın yeniden ışıldıyor…

ABD borsalarının ana endeksleri, ABD hazine bakanı Yellen’ın ABD’nin borç tavanı ve temerrüt riskiyle ilgili açıklamasının ardından dün geceyi %1’in…

Faiz artırımında sona gelindiği beklentisi ile altın yeniden ışıldıyor…

ABD borsalarının ana endeksleri, ABD hazine bakanı Yellen’ın ABD’nin borç tavanı ve temerrüt riskiyle ilgili açıklamasının ardından dün geceyi %1’in üzerinde düşüşle tamamladı. Hatırlanacağı üzere, Yellen, Kongre’ye yazdığı mektupta gereken düzenlemeleri onaylamaması halinde bakanlığın “büyük ihtimalle 1 Haziran’dan itibaren” yükümlülüklerini ödeyemeyecek duruma gelebileceğini belirtmişti.

ABD bir tarafta borç tavanı krizi ile uğraşırken, diğer tarafta ABD’li düzenleyici kurumlar 2008’den bu yana bankacılık sektöründe görülen en büyük krizi çözmeyi ve sektöre dair devam eden sorunları durdurmaya çalışıyor. Bu bağlamda, First Republic Bank’a (FRB) el konulması ardından varlıkları JP Morgan’a satılsa da, ABD Bankacılık endeksinde ‘yangın’ henüz durmadı. FRB’nin iflası, yatırımcıların diğer orta ölçekli borç verenlerin mali durumuyla ilgili endişelerini tetiklemesiyle KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi dün %4,5 düştü. İflas kervanına yeni bankaların da eklenmesinden endişe ediliyor. Gözler, Los Angeles merkezli PacWest Bancorp (hisseleri %35’ten fazla düştü) ve Western Alliance Bank’a çevrildi!

Bu gelişmelere paralel, ABD’nin 5 yıl vadeli risk primi (CDS) 74 baz puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselirken, FED’in bu akşam sonuçlanacak olağan faiz toplantısında politika faizini 25 baz puan arttırarak son 16 senenin zirvesine taşıması ardından 2023’ün geri kalanında sabit tutmasını bekliyorlar. Hatta, batan 3 banka ve iflas kervanında sırada bekleyen potansiyel bankaların yanı sıra, ABD’de dün açıklanan ve beklentilerden daha zayıf gelen JOLTS raporu (işsizlik verisi) sonrasında senenin sonunda 50 baz puan faiz indirim beklentisi de vadeli kontratlarda belirmeye başladı!

Bu gelişmelerin piyasa yansıma da gecikmedi. Dolar ile ters korelasyona sahip altının ons fiyatı, FED’in faiz artırımlarının sonuna geldiği yönünde bir algının oluşması ile süratle 2,015 dolar seviyesinin üzerine yükselirken, küçük kardeş gümüş 25,30 dolar seviyesine toparladı (gram altının da 1,265TL ile rekor seviyelerde olduğunu not edelim). Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, kıymetli madenler için tonumuz pozitif olsa da, rüzgârın hızla yön değiştirmesi nedeniyle iddialı konuşmak yerine, temkinli bir şekilde uzun pozisyonlarımızı korumayı tercih ediyoruz. Altında bu yıl tüm zamanların zirvesinin tekrar test edilebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. ABD 10 yıllık tahvil getirisinin %3,40 seviyesine geri çekilmesi ile EURUSD paritesi yeniden 1,10 seviyesinin üzerine yükseldi. EUR’da ufukta 1,1270 seviyesini uzun bir süredir dile getiriyoruz.

ABD’de bankacılık krizi ile birlikte resesyon riskinin de artması, kıymetli madenlerin haricinde emtia fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kurdu. IMF ve Dünya Bankası’nın bahar toplantılarında işaret ettiği üzere, küresel büyümenin yapısal olarak zayıf olduğu bir dönemde, dün Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 75 dolar ile Mart sonundan bu yana en düşük düzeye geriledi. Direnişin parası bitcoin ise 28,600 dolar seviyesinde bir sonraki hamlesi için yeniden beklemeye geçti. Teknik mânâda 28,800 dolar seviyesinin üzerinde haftalık kapanışları olumlu olarak okumaya devam edeceğiz.

Türkiye’de dün açıklanan imalat sanayi PMI verileri 2021 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyede sonuçlandı. Genel görünüme aksine, deprem nedeniyle ortaya çıkan yeniden yapılanma ihtiyacının siparişlere yansıması ile endeks Nisan ayında 51,5’e yükselerek imalat sektöründe toparlanmanın sürdüğünü gösterdi. Hatırlanacağı üzere, endeks 10 ay aranın ardından Ocak ayında büyümeye işaret eden 50 seviyesinin üzerine çıktıktan sonra Şubat ayında gerçekleşen depreme rağmen dört aydır bu düzeyin üzerinde seyrediyor. Öte yandan Ticaret Bakanlığı öncü dış ticaret verilerine göre, Nisan ayında dış ticaret dengesi 8,9 milyar dolar açık verirken, yılın ilk dört ayında açık 43,5 milyar dolar ile rekor kırdı.

Türk mali piyasalarında ise hava kasvetli tarafta kalmaya devam ediyor. Borsa İstanbul 100 endeksi dün günü %2 düşüşle tamamlayarak Şubat başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. TCMB’nin döviz kurunu tutma yönünde gayreti soluksuz bir şekilde devam ederken, bilanço içi ve dışı döviz pozisyonun da işaret ettiği üzere, TCMB’nin elindeki cephaneler ya da hareket alanı gitgide daralıyor. Ne açıdan bakarsak bakalım, USDTRY kurunda enerji her geçen gün daha da birikiyor. Seçimlere kadar kurun tutulmaya devam edileceği akabinde ise serbest bırakılacağını düşünüyoruz (kim kazanırsa kazansın). Bu beklentinin de Türk mali piyasalarının görünümünü bozduğunu not etmemiz gerekiyor.

ABD borsalarının olumsuz kapanışı ardından yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında da hava olumsuz. Şangay borsası %1 yukarıda işlem görse de, geriye kalan bölgelerde kırmızı renk dikkat çekiyor. Gözler akşam saatlerinde FED toplantısını beklerken, bugün TÜİK resmî enflasyon verisini açıklayacak. Piyasa tahmini aylık TÜFE artışının %2,7 olacağı ve yıllık gerçekleşmenin ise %44 olacağı yönünde. TCMB politika faizi, banka döviz kurları gibi enflasyon rakamları da hayat pahalılığı ile maalesef örtüşmüyor.

 

 

 

iktisatbanl.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler