Borsa
Ünlü ekonomistler yorumladı: ABD ekonomisini ne bekliyor?
Yahoo Finance Fed FOMC’nin kritik faiz kararı öncesi, sancılı bir kredi sıkışıklığından ticari emlak piyasasındaki çöküşe kadar, önde gelen ekonomistlerin…
Yahoo Finance Fed FOMC’nin kritik faiz kararı öncesi, sancılı bir kredi sıkışıklığından ticari emlak piyasasındaki çöküşe kadar, önde gelen ekonomistlerin ABD ekonomisinde önümüzdeki aylara ilişkin tahminlerini yayınladı. Ekonomistler First Republic Bankası özelinde süregelen bankacılık stresinden, Fed’in bu yıl faiz indirip indirmeyeceğine kadar geniş bir yelpazade görüş bildirdi:
ABD ekonomisi için belirsizliklerle dolu bir dönem başladı. GSYİH büyümesi ilk çeyrekte beklenenden daha keskin bir şekilde yavaşladı. Giderek daha fazla şirket toplu işten çıkarmalar duyuruyor. Enflasyon yavaşladı; ancak yüksek kalmaya devam ediyor, bu da Fed’in faiz oranlarını ne kadar yükselteceğine dair yeni soruları gündeme getiriyor.
Finans kesiminde Fed’in parasal sıkılaştırmasından kaynaklanan kargaşa bölgesel bankaları çarptı. Silicon Valley Bank geçen ay çökerken, First Republic Bankası düşecek bir sonraki ayakkabı olabilir.
Yılbaşında bu yana dünya ve ABD ekonomisiyle ilgili konsensüs sürekli zikzak çizdi ve şimdi fikir birliği nerdeyse buharlaşmış gibi görünüyor. Değeri ne olursa olsun, işte en iyi üç ekonomistin ABD ekonomisi hakkında söyledikleri.
David Rosenberg
Merrill Lynch’in eski baş Amerika ekonomisti, ABD’nin Eylül ayına kadar resesyona gireceğini tahmin etti. Ayrıca hisse senetlerinde %20’lik bir düşüş ve reel aktiviteye hasar verici bir kredi sıkışıklığı görüyor.
Blockworks’ün On The Margin podcast’inde bu hafta, Rosenberg Research’ün kurucusu ve başkanı başka bol acılı sıcak mezeler de sundu.
“Gelecek yıl için yeterince faiz indirimi fiyatlandığını düşünmüyorum. Talebi yok eden ve enflasyonun düşmesine neden olan bir durgunlukta sıfır faiz günlerine geri dönmemiz ihmal edilemeyecek bir senaryo”.
“Biliyorum, durgunluk çok tehlikeli bir öngörü çünkü milli gelirde darlama tüm toplumu vuruyor. Sanki tüm ülkede maaş kesintisi yapıyor. Ani durgunluk Lamborghini’yi 80’den 20’ye yavaşlatmak değil. 80’le giderken, geri vitese takmak.”
Fed ve federal hükümet pandemi esnasında bize biraz fazla doping verdi. Ancak iki yıl önceki mali teşvikin gecikmeli etkileri nedeniyle bir durgunluk yaşamayacağımızı söylemek saçma. Öncü göstergeler bana şunu söylüyor: Durgunluğun aslında bu çeyrekte veya gelecek çeyrekte başladığını. Bu kesinlikle bir 2024 hikayesi değil.”
Wharton profesörü Jeremy Siegel
Wharton profesörü Jeremy Siegel, ABD ekonomisi bir kredi krizi döneminden geçtiği için şirket kazançlarının süreceğine aldanmadığını söyledi. CNBC’de ilk çeyrek S&P500 mali sonuçları hakkında konuşan Siegel, “Ekonomide yavaşlama belirgin, ama henüz verilerde yok,” dedi.
Müşterilerine yolladığı haftalık notta Siegel şunları da ekledi:
“Fed faizlerinin kümülatif etkisinin ve bankacılıkta kargaşanın yansımaları işleri önemli ölçüde yavaşlatacak. Borsanın daha önce birkaç kez ulaştığı bu yüksek seviyelerden daha yukarı çıkmasının zor olduğuna inanıyorum”.
“Fed resmen duraksayıp faiz indirimlerine bakmaya başladığını söyleyene kadar alışılmadık şekilde temkinli kalıyorum. Döngünün bu noktasında reel faiz oranının normal büyümeyi sürdürmek için çok yüksek olduğuna inanıyorum.”
Mohamed El-Erian
Allianz’ın baş ekonomi danışmanı, Fed gibi büyük kurumların bu benzeri görülmemiş makro ortamı yönetmeye hızla uyum sağlaması gerektiğini söyledi. Ünlü ekonomist, Cuma günü yayınlanan bir Financial Times makalesinde makro-görünümün bozuk olduğunu ifade etti.
“Piyasalar, yeni dünyaya uyum sağlamazlarsa şirketleri ve yönetimlerini cezalandıracak. Aslında, dayanıklılıktan yoksun işletmelerin yanı sıra, daha yüksek faiz oranlarına kolayca uyum sağlayamayan iş modelleri için daha fazla finansal stres ve iflas görmemiz muhtemel. İkincisi, önümüzdeki 18 ay içinde 1 trilyon dolardan fazla borcun yeniden finanse edilmesi gerektiğinde ciddi sıkıntılar yaşayacak olan ticari gayrimenkuller yakından izlenmeli.”
“Şirketlr uyum gücünü yitirmişse, ABD’nin kurumsal olgunluğunun istikrarlı ve yol gösterici rolü, aşınan güvenilirlik eşliğinde hızlı zayıflayacak ve bir zamanlar tüm dünyayı yatıştıran ABD’nin bu önemli avantajı ilerde yerel ve küresel istikrarsızlık kaynağına dönüşebilir”.