Sosyal Medya

Ekonomi

Hava Yolculuğundaki Büyüme Eğilimi Sürüyor…

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Rakamlarına Göre Hava Yolculuğundaki Güçlü Büyüme Eğilimi Sürüyor...

Hava Yolculuğundaki Büyüme Eğilimi Sürüyor…

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)’in açıkladığı Şubat 2023 trafik sonuçlarına göre, hava yolculuğu talebindeki güçlü büyüme devam ediyor. 

Açıklanan rakamlara göre, Şubat 2023’teki toplam trafik Şubat 2022’ye kıyasla %55,5 arttı. Küresel olarak trafik şu anda Şubat 2019 seviyelerinin ise %84,9’unda seyrediyor. Şubat ayı iç hat trafiği bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,2 arttı. Şubat 2023 iç hat trafik toplamı, Şubat 2019 seviyesinin ise %97,2’sinde. Uluslararası trafik, Şubat 2022’ye göre %89,7 arttı ve tüm pazarlar, bir kez daha Asya-Pasifik bölgesindeki havayolları liderliğinde güçlü bir büyüme kaydetti. Uluslararası ÜYK’ler Şubat 2019 seviyelerinin %77,5’ine ulaştı.

IATA Genel Müdürü Willie Walsh, şunları söyledi: “Belirsiz ekonomik sinyallere rağmen, hava yolculuğuna olan talep tüm dünyada ve özellikle Asya-Pasifik bölgesinde güçlü olmaya devam ediyor. Sektör şu anda 2019’daki talep seviyelerinin yaklaşık %15 altında ve bu fark her ay daralıyor”.

Asya Pasifik’te devasa büyüme 

Asya-Pasifik havayolları, Şubat 2022’ye kıyasla Şubat 2023 trafiğinde %378,7 artış kaydederek, bölgedeki seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana son birkaç ayın çok olumlu ivmesini koruyor. Kapasite %176,4 arttı ve doluluk oranı %34,9 artarak %82,5 ile bölgeler arasında en yüksek ikinci oldu.

Avrupalı taşıyıcılar, Şubat 2022’ye kıyasla %47,9’luk bir trafik artışı bildirdi. Kapasite %29,7 arttı ve doluluk faktörü 9,1 puan artarak %73,7’ye yükseldi ve bu, bölgeler arasında en düşük seviye oldu.

Orta Doğu havayolları ise, bir yıl önceki Şubat ayına göre %75,0 trafik artışı gördü. Kapasite %40,5 arttı ve doluluk faktörü 15,8 puan artarak %80,0’e yükseldi.

Kuzey Amerika taşıyıcılarının trafiği, 2022 dönemine kıyasla Şubat 2023’te %67,4 arttı. Kapasite %39,5 arttı ve doluluk faktörü 12,8 puan artarak %76,6 oldu.

Latin Amerika havayolları 2022 yılının aynı ayına göre %44,1 trafik artışı sağladı. Şubat ayı kapasitesi %34,0, doluluk oranı ise 5,8 puan artarak %82,7 ile bölgeler arasında en yüksek oran oldu.

Afrika havayollarının trafiği ise Şubat 2023’te bir yıl öncesine göre %90,7 arttı. Şubat ayı kapasitesi %61,7 arttı ve doluluk oranı 11,4 puan artarak %75,0’e yükseldi.

Japonya’nın yurt içi trafiği Şubat ayında bir yıl öncesine göre %161,4 arttı ve şu anda pandemi öncesi seviyelerin %89,9’unda bulunuyor.

ABD havayollarının yurt içi talebi Şubat ayında %10,6 artarak Şubat 2019 seviyelerinin %0,7 üzerinde gerçekleşti.

IATA Genel Müdürü Willie Walsh sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar giderek daha fazla sayıda uçuyor. Paskalya ve Fısıh tatili ile birlikte dünyanın pek çok yerinde çok sayıda yolcunun uçmasını bekliyoruz. Bunu, havayollarının pandemi nedeniyle zarar gören direnci yeniden inşa ettiğine güvenerek yapmalılar. Havaalanları, hava sefer hizmet sağlayıcıları ve havaalanı güvenlik personeli dahil olmak üzere hava yolculuğu değer zincirindeki diğer katılımcıların da, müşterilerimizin sorunsuz bir tatil seyahatinden keyif alabilmelerini sağlamak için aynı taahhüde sahip olmaları gerekiyor”

BAKMADAN GEÇME

  • Mehmet Şimşek’in 41 milyar dolar beklentisi: Gerçekçi mi, zor mu? Emrah Lafçı anlattı

    Türkiye ekonomisinin son dönemdeki performansı, içeride ve dışarıda yoğun tartışmaların odağında. Döviz rezervlerinden faiz politikalarına, finansman stratejilerinden yatırım beklentilerine kadar pek çok konuda ciddi eleştiriler yapılıyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 41 milyar dolarlık proje finansmanı hedefi, mevcut ekonomik tabloyla yan yana koyulduğunda önemli soru işaretlerini beraberinde getirdi.  CNBC-e canlı yayınında konuşan Ekonomist Emrah Lafçı, Mehmet Şimşek'in beklentileri gerçekleşebilir mi, sorusuna cevap verdi.

  • Şubatta enerji tablomuz: Doğal gazda artış, petrolde durağanlık

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre artış kaydederken, petrol ithalatında ise sınırlı bir düşüş yaşandı.

  • Altın ve petrolde teknik göstergeler alarm veriyor!

    ABD-Çin ticaret gerginliğinin azalması altını zayıflatırken, petrol fiyatları arz fazlası endişeleriyle sınırlı kalıyor. ABD endeks vadeli işlemleri ise yoğun bilanço haftası öncesi düşüşte.

  • Commerzbank’tan uyarı: Türk lirası kötüleşmeye devam ediyor!

    Commerzbank analisti Tatha Ghose, TCMB'nin faiz artırmasına rağmen Türk lirasının değer kaybetmeye devam ettiğini belirterek, Merkez Bankası'nın politikalarını yeniden gözden geçirmesinin kredibilitesine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

  • Intel, çalışan sayısını azaltırken haftada 4 gün ofise dönüş uygulamasına geçiyor

    Intel, 1 Eylül’den itibaren haftada 4 gün ofise dönüş zorunluluğunu getiriyor. CEO Lip-Bu Tan’ın liderliğindeki bu adım, üretkenliği artırmayı ve şirket içindeki bağları güçlendirmeyi amaçlıyor. Şirket ayrıca iş gücünde önemli kesintilere giderek, operasyonel ve sermaye harcamalarını azaltmayı hedefliyor.

  • İklim değişikliği fındık tarımını tehdit ediyor!

    Düzce Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜFAM), iklim değişikliğinin fındık tarımına etkilerini ele alan kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma, sıcaklık artışı ve yağış düzensizliklerinin fındık üretimini nasıl tehdit edebileceğini ortaya koydu.

  • Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasında yeni dönem!

    TCMB, zorunlu karşılıklara ödenen faizin hesaplamasında politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizini esas almaya başladı. Yeni yöntemle ödenecek faiz oranı yaklaşık üç puan arttı.

  • Otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e durgun başladı

    OSS Derneği’nin anketine göre, yılın ilk çeyreğinde otomotiv satış sonrası pazarı dolar bazında ortalama yüzde 2,57 küçüldü. Sektör, ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor.

  • Fenerbahçe’nin borcu 19 milyar TL’ye ulaştı!

    Fenerbahçe Denetim Kurulu, kulübün borç ve gelir tablosunu açıkladı. 19 milyar 20 milyon TL'yi bulan borca karşın, yönetim güçlü adımlar attıklarını vurguladı.

  • Fırtına öncesi sessizlik: Türkiye’den Dünya’ya riskler tırmanıyor

    Türkiye’de rezervler hızla erirken, dövize talep artıyor; siyasi belirsizlikler yatırımcı güvenini sarsıyor. Küresel sahnede ise Trump’ın agresif hamleleri, Asya’daki jeopolitik gerilimler ve ticaret savaşları risk iştahını azaltıyor. Piyasalar temkinli, belirsizlik ise giderek büyüyor.

  • Çağrı Sarıkaya:  Yatırımlar güç kaybediyor, enflasyonda iyileşme yok

    TCMB İktisadi Yönelim Anketi, ekonomik görünüme dair oldukça zengin bir içerik sunan, ancak piyasa değerlendirmelerinde az yer bulan, çok değerli bir kaynak. Nisan ayı sonuçlarını değerlendirmekte fayda var

  • Stephen Roach: Yeni Bir Stagflasyon Dalgası mı Geliyor?

    Pandemi döneminde yaşanan tedarik zinciri aksaklıkları, bugün küresel ticarette yaşanan köklü değişimlerle karşılaştırıldığında adeta önemsiz kalıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın merkez bankası bağımsızlığına yönelik saldırıları ve zayıf dolar yanlısı politikaları ile birleşince, dünya ekonomisi uzun süreli bir stagflasyon süreciyle karşı karşıya kalabilir.

  • Çetin Ünsalan:  Enflasyon ve döviz dikiş tutmuyor

    Ekonomi yönetimi rakamlar üzerinden enflasyon oyunu oynarken, eğilimleri okumak anlamında bakanlık ile merkez bankasının ayrıştığını görüyorsunuz. Her ne kadar ortaya konulan oranlar tartışmalı da olsa, şu bir gerçek ki Bakan Şimşek’in algı yerleştirmek için sık sık dile getirdiği dezenflasyon vurgusu karşılık bulmuyor.

Benzer Haberler