Gündem
İttifaklarda milletvekilliği aday listelerinde son durum
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için dört aday resmen belli olurken, şimdi gözler milletvekilliği seçimlerinde. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri…
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için dört aday resmen belli olurken, şimdi gözler milletvekilliği seçimlerinde. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi ittifaklar, vekil listelerine son halini vermeye hazırlanıyor.
Öncelikle anayasa değişikliği için gerekli 360, eğer bu gerçekleşmezse de Meclis çoğunluğu olan 301 milletvekili sayısına ulaşmayı hedefleyen Millet İttifakı, en fazla vekil çıkarabilmenin formülü üzerinde çalışıyor.
MİLLET İTTİFAKI İKİ LİSTEYLE SEÇİME GİRMESİ AĞIRLIK KAZANDI
Millet İttifakı’nda ‘Tek liste’, ‘İki liste’ ve ‘İttifak içinde ittifak’ seçenekleri tartışılıyor. ‘İttifak içinde ittifak’ olarak tanımlanan Sadaat Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin tek liste ile seçime girme konusunda uzlaşı sağlanamadı ve bu formül rafa kaldırıldı. CHP ve İYİ Parti’den oluşan iki ayrı listeyle seçime girme eğilimi ise ağırlık kazandı.
Geçtiğimiz günlerde 41 ilde kendi logosu ile seçime gireceğini duyuran DEVA ve Gelecek Partileri, Millet İttifakı’nın toplamda daha fazla vekil çıkaracağı bu formüle sıcak bakılıyor.
KÜRT İLLERİNDE CHP LİSTELERİ İLE GİRİLMESİ BEKLENİYOR
İYİ Parti ve CHP, Kürt kentlerinde, birkaç il dışında CHP listeleriyle seçime girilmesi planlanıyor. Üçten az milletvekili sayısına sahip en az 15 ilde de tek listeyle seçime girilecek. Bu illerin dört-beşinde İYİ Parti, diğer illerde de CHP logosu altında ortak liste oluşturacak. Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’ye kaç kontenjan tanınacağı ve bu kontenjanların tanınacağı ve bu kontenjanların hangi parti listesinde yer alacağı sorunu ise aşılmış değil.
CHP-İYİ PARTİ ARASINDA KONTENJAN PAZARLIĞI
Artı Gerçek’e konuşan İYİ Partili yetkililer, diğer partilere kendi listelerinden kontenjan açma konusuna sıcak bakmadıklarını söyledi. İYİ Parti dışında kalan Millet İttifakı ortaklarının CHP listesinde yer alması ise CHP açısından büyük sıkıntı yaratıyor. Bu konuda CHP ve İYİ Parti arasında yoğun görüşmeler sürürken, İYİ Parti’nin sınırlı sayıda kontenjanı da kabul edebileceği belirtiliyor. Eğer iki parti arasında bir uzlaşı sağlanamazsa DEVA Partisi ve Gelecek Partileri en az 41 ilde kendi listeleriyle seçime girmesi bekleniyor.
EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKINDA UZLAŞI
Millet İttifakı’nda bu görüşmeler sürerken Emek ve Özgürlük İttifakı’nda büyük oranda uzlaşıya varıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Demokrat Partisi (SMF), Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol) logosu altında 81 ilde seçime ortak liste ile katılacak. TİP ise kendi logosuyla en az 41 ilde seçime girecek ancak Kürt illerinde ve geçen seçim HDP’nin az farkla milletvekili kaybettiği illerde aday göstermeyecek.
AKP ORTAKLARINI İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR
Yeniden Refah Partisi’nin katıldığı Cumhur İttifakı’nda ise, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendi logoları ile seçime gireceklerini açıklamasının ardından görüşmeler hızlandı. Şu ana dek, Hüda-Par AKP listesinden seçime girmeyi kabul ederken, BBP, YRF ve MHP kendi logolarıyla seçime gireceklerini açıkladı. Ancak AKP; BBP ve YRP kendi listesinde yer almaya ikna etmeye çalışıyor. MHP’de ise 10-15 ilde ortak liste için görüşmelerini sürdürüyor. AKP yönetimi, bunun sağlanması halinde Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu elde edebileceği, ikinci tura kalacağı düşünülen cumhurbaşkanlığı seçimini de istikrar vurgusuyla kazanabileceği görüşünde.
Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 9 Nisan’da teslim edilmesi gerekiyor. Ancak milletvekili aday listeleri 19 Nisan Çarşamba günü Resmî Gazete’de yayımlanarak kesinlik kazanacak.
Artı Gerçek