Sosyal Medya

Borsa

Deutsche Bank hisselerinde sert düşüş: Kriz büyüklere mi sıçradı?

Deutsche Bank AG hisseleri, sektörle ilgili devam eden endişelerle son üç yılın en sert düşüşüne sahne oldu ve temerrüde karşı…

Deutsche Bank hisselerinde sert düşüş: Kriz büyüklere mi sıçradı?

Deutsche Bank AG hisseleri, sektörle ilgili devam eden endişelerle son üç yılın en sert düşüşüne sahne oldu ve temerrüde karşı sigortalama maliyetinin (CDS) artmasına neden olduğu için Avrupa’daki bankacılık kargaşasının en son odak noktası haline geldi.

Son yıllarda bir dizi krizden sonra toparlanma gösteren banka, cuma günü yaptığı açıklamada, 2. kademe bağımlı bir tahvili erken geri alacağını söyledi. Bu tür hareketler genellikle yatırımcılara bilançonun gücüne güven vermeyi amaçlar, ancak hisse senedi fiyatı tepkisi mesajın yatırımcılara ulaşmadığını gösteriyor.

FlowBank SA’nın kıdemli piyasa stratejisti Paul de la Baume, “Bu, piyasanın önce satılması ve daha sonra soru sorması gibi açık bir durum. Bankacılık krizinin piyasalarda daha ağır bir riskten kaçınma olayına dönüşebileceğine dair muazzam endişeler devam ediyor” dedi

Deutsche Bank, Mart 2020’de pandeminin ilk günlerinden bu yana en büyük düşüş olan %15’e kadar geriledi. %5,7 düşen Avrupa banka hisse senetleri endeksindeki en kötü performansın da temel nedeni oldu. Commerzbank AG, İspanya’dan Banco de Sabadell SA ve Fransa’dan Societe Generale SA da sert düşüşler gördü.

Yaygın düşüşler, yetkililer arasında, geçtiğimiz hafta sonu Credit Suisse Group AG’nin hükümet aracılığında kurtarılmasının daha geniş sektörü istikrara kavuşturacağına dair umutları zayıflatıyor. Düzenleyiciler ve yöneticiler, yatırımcılara bankacılık endüstrisinin sağlığı konusunda güvence vermek için tüm hafta boyunca çalıştılar. Federal Rezerv’den İngiltere Merkez Bankası’na kadar merkez bankaları bu hafta bir kez daha faiz oranlarını yükseltti ve finansal kargaşanın en kötüsünün geçtiği umutlarıyla enflasyona odaklanmaya devam etti.

Standard Chartered Plc İcra Kurulu Başkanı Bill Winters, “Krizin akut aşaması tamamlanmış gibi görünüyor” dedi ve hala ele alınması gereken bazı konular olduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa bankaları için en son kargaşa, Hazine Bakanı Janet Yellen’in milletvekillerine düzenleyicilerin gerekirse mevduatları korumak için daha fazla adım atmaya hazır olacağını söylemesinden sonra bile Perşembe günü ABD bankalarındaki satışın ardından geldi.

Bloomberg’in Credit Suisse ve UBS Group AG’nin, finans uzmanlarının Rus oligarkların yaptırımlardan kaçmasına yardım edip etmediğine dair ABD Adalet Bakanlığı soruşturmasında incelenen bankalar arasında olduğunu bildirmesiyle bankalar da düştü.

Piyasalarda artan endişenin ortasında, yatırımcıların zayıflık belirtileri aramasıyla güç gösterileri yatay seyretti. Deutsche Bank’ın Cuma günkü erken itfa bildirimi, borç verenin bunu duyurma hakkına sahip olduğu ilk gün geldi. Ancak, bankaya olan güveni artırmak yerine, tahvillerini temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti arttı.

Deutsche Bank’ın beş yıllık kıdemli tahvillerini sigortalamanın maliyeti Cuma sabahı yaklaşık 220 baz puan olarak açıklandı. Bu, büyük bir Avrupa bankası için yüksek olsa da, geçen hafta Credit Suisse’in en yüksek seviyelerinden hala çok uzakta. İsviçre bankasının 1 yıllık CDS’si, kargaşanın zirvesinde 3000 baz puanı aştı.

Bu haftanın başlarında, UBS, sorunlu rakibi Credit Suisse’i devralmayı kabul etmeden günler önce ihraç edilen tahvilleri geri almayı teklif etti ve bu da kredi riskinin yükseldiğinin bir göstergesini yansıttı. Hissedarlar UBS’nin rakibini çok ucuz bir fiyata almasını alkışlarken, tahvil fiyatları son günlerde düştü ve kredi derecelendirme şirketleri bankanın borcuna ilişkin görüşlerini düşürdü.

Deutsche Bank hisseleri Frankfurt işlemlerinde saat 12:54’te %14 düşerek son altı aydaki kazançlarını sildi. Autonomous Research’te analist olan Stuart Graham’a göre, yatırımcılar ABD ticari gayrimenkulüne ve büyük türev ürünlere maruz kalmasından endişe duyuyorlar.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler