Sosyal Medya

Genel

Recep Erçin:   Kriz Avrupa’ya sıçradı Lehman korkusu başladı

ABD’deki banka iflas krizi Avrupa’da farklı şekilde baş gösterdi. Aylardır sorunlarla gündeme gelen İsviçreli dev Credit Suisse 54 milyar dolar…

Recep Erçin:   Kriz Avrupa’ya sıçradı Lehman korkusu başladı

ABD’deki banka iflas krizi Avrupa’da farklı şekilde baş gösterdi. Aylardır sorunlarla gündeme gelen İsviçreli dev Credit Suisse 54 milyar dolar kredi sayesinde şimdilik tehlikeyi atlattı. Sorunlar ‘Yeni bir Lehman krizinin eşiğinde miyiz?’ sorusunu gündeme getirdi

 

ABD’de yaşanan banka iflasları sonrası alınan tedbirlerin etkisiyle piyasalar tam toparlandı derken bu kez Avrupa’dan kriz haberi geldi. İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası’nın sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 20’yi aştı ve satış baskısı piyasa geneline yayıldı.

 

Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy’nin verdiği bir demeçte Credit Suisse’e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa’da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep oldu. Bunun üzerine İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB), gerekirse Credit Suisse’e likidite sağlanacağını bildirdi. FINMA ve SNB’den yapılan ortak açıklamada, ABD bankacılık sektöründeki son gelişmelerin, İsviçre kurumlarına doğrudan yayılma riskine dair göstergelerin olmadığına işaret edildi.

SİSTEM İPİN UCUNDA

Credit Suisse’in borsa değeri ve borçlanma senetlerinin değerinin son günlerde piyasa tepkilerinden etkilendiği ifade edilen açıklamada, FINMA’nın banka ile yakın temas halinde olduğu vurgulandı.

 

Açıklamada, FINMA’nın Credit Suisse’in sistemik olarak önemli bankalar için geçerli olan daha yüksek sermaye ve likidite gerekliliklerini karşıladığını onayladığı, gerekirse SNB’nin bankaya likidite sağlayacağı bildirildi. BloombergHT’de yer alan haberde ise Credit Suisse Group AG, “likiditesini güçlendirmek için” İsviçre Ulusal Bankası’ndan (SNB) 50 milyar franka (54 milyar dolar) kadar borçlanacağını açıkladı. Perşembe günü Zürih saatiyle 01:45 civarında yayınlanan bir açıklamada, bankanın 3 milyar franka kadar dolar ve avro cinsinden nakit karşılığında bazı tahvillerini geri alacağı belirtildi. Haber, İngiliz The Guardian başta olmak üzere Avrupa basınında da geniş yer aldı. Banka ile ilgili öteden beri olumsuz haber akışı dikkat çekiyordu. ABD’deki banka krizi sonrası İsviçreli deve yönelik tek bir açıklama güvensizlik dalgasına yetti. Bu da küresel finansal piyasaların akıbetinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösteriyor.

BULAŞMA RİSKİ ENDİŞESİ

Dinamik Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan, yaptığı yazılı değerlendirmede, Batı ekonomilerindeki bankacılık krizine ilişkin şunları kaleme aldı: “Swiss Credit Suisse, bankanın en büyük borç vereni Suudi National Bank’in bankaya daha fazla finansal yardım sağlayamayacağını söylemesi üzerine yüzde 30’lara varan değer kayıpları gördü. Bankanın SNB’den 54 milyar dolar borçlanacağını açıklamasına ve 3 milyar dolara kadar birinci sınıf tahviller için nakit teklifler açıklamasına rağmen, piyasalar bulaşma riskinden endişe ediyor.”

 

YEREL MALİ KRİZLER DÖNEMİ

Ekonomist Atilla Yeşilada’nın başında olduğu Istanbulanalytics’in günlük piyasa raporunda da konuya dikkat çekildi. “Yeni bir Lehman Anı’nın eşiğine geldik mi?” sorusuna yanıt aranan notta, “Denetim ne kadar sıkı olursa olsun, temelinde ticari ve yatırım bankalar ‘risk yöneten’ organizmalar, her zaman birden fazlasının iflası riski var. Dolayısıyla, ‘Dört tanesi birlikte batmış, tesadüf olamaz’ kuşkuculuğunun ötesine geçip, tüm finans uzmanlarının tartıştığı, bu öncüler 2007-2008 Büyük Finansal Krize yol açanLehman Brothers’la benzerlik taşıyor mu sorusuna cevap arayalım; Hayır taşımıyor. Çünkü krizden bu yana özellikle sistemik önemi olan ticari bankaların likiditesi ve sermaye yeterliliği çok sıkı denetime alındı. FED’in on yıldır süren sınırsız bilanço genişleten politikası akabinde bankacılık sistemi fevkalade likit.” denildi.

 

Bununla birlikte Istanbulanalytics’in notunda, “Ancak yerlerinde lokalleşmiş mali krizler görmeyeceğimiz anlamına gelmez. Nerdeyse 20 yıl süren bol ve bedava para çağı, ‘gözden uzak köşelerde’ çok riskli kuruluşlar, uygulamalar ve köpüklenmiş piyasaların palazlanmasına imkan verdi.” uyarısı yer aldı. Notta, “Kripto dünyasında likiditeyi ve işlemsel akışı sağlayan ‘borsalar (Exchangeler)’ birbiri ardından sahneye veda ediyor, yıl boyunca bir dizi güvenilir sanılan ‘stable’ para ve borsanın bunlara katıldığını göreceğiz.” ifadelerine yer verildi.

 

Öte yandan veriler ve haberler küresel ve kripto para piyasalarında çekilmelere sebep oldu. Kripto piyasasında da yükselişlerin ardından yüzde 5 civarında geri çekilme görüldü. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, “Gelen veriler ve haberler ABD borsalarında satış baskısına neden oldu ve küresel piyasalarla paralel olarak gelişmeler kriptolarda da yükselişlerin ardından hızlı satış baskısı yarattı.” dedi.

 

 

Yazarın Aydınlık’ta yayınlanan analizi izniyle yeniden yayınlandı

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler