Döviz
Piyasa Bülteni: Değeri dolar ile ölçülen tüm finansal enstrümanlarda değer kaybı…
FED Başkanı Powell, Amerikan Kongresinde dün de devam eden sorgusunda yine aynı şahin üslubu kullanınca, 22 Mart tarihinde düzenlenecek olağan…
FED Başkanı Powell, Amerikan Kongresinde dün de devam eden sorgusunda yine aynı şahin üslubu kullanınca, 22 Mart tarihinde düzenlenecek olağan FED FOMC toplantısına yönelik faiz artırım beklentisi 50 baz puan seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerini yansıtan vadeli kontratlarda 50 baz puan artırım olasılığına %68 ihtimal tanınıyor. Hatırlanacağı üzere FED’in bir önceki toplantısında uzun bir süre agresif faiz artırımlarından sonra normalleşme emaresi olarak kabul edilen 25 baz puan artırım gelmişti.
FED’in para politikasında agresifliğinin azalacağı beklentisi ile geçen senenin Ekim ayından Ocak ayına kadar piyasalarda risk iştahı artmış, dolar değer kaybetmiş, Bitcoin 25bin dolar seviyesine yürümüş, altının onsu 1,960 dolar; EUR ise dolar karşısında psikolojik 1 seviyesinin altından 1,10’a kadar yükselmişti. Lâkin son haftalarda peşi sıra açıklanan gerek ekonomik aktivitenin gerekse de enflasyona yönelik verilerin enflasyon düşmüyor çığlıklarına neden olması ardından piyasalar FED’den daha fazlasını beklemesi ile dolar da güçlenmeye devam ediyor. Daha basit bir anlatımla, FED’in faiz artırımlarına ilişkin tahminlerdeki yaşanan son değişim ardından ABD Doları değerlenmeye devam ederken, değeri dolar ile ölçülen tüm finansal enstrümanlarda değer kaybı görülüyor.
Doların piyasa kuru olan DXY son 4 ayın zirvesine yükselirken, doların piyasa faizi olan 2 yıllık devlet tahvil getirisi %5,10 ile son 15 yılın en yüksek seviyeye dayandı. ABD’de 2 ve 10 yıllık tahvil arasındaki makas (%5,05 – %4,00) 1981’den bu yana en yüksek seviyeye açılırken, piyasalar verim eğrisinin kısa vade lehine dönmesini resesyon göstergesi olarak kabul ediliyor.
Altının ons fiyatı 1,810 dolar, gümüş ise 20 doların eteğinde yarın açıklanacak ve ABD ekonomisinin gidişatı hakkında en sağlıklı bilgiyi verdiğine inanılan tarım dışı istihdam raporu ile Salı günü açıklanacak resmî enflasyon verisini bekliyor. Not etmek gerekirse, yarın manşet istihdam artışının 205bin kişi olması (Ocak 517bin kişi), işsizlik oranının %3,4 seviyesinde kalması, alt kalemlerde ise FED’in yakından takip ettiği maaş artışlarının aylık %0,3 yıllık olarak ise %4,7 artması (Ocak %4,4) bekleniyor. Manşet veri kadar yıllık maaş artışlarına da dikkat etmek gerektiğinin altını çizelim. Dün ABD’de açıklanan özel sektör istihdam verisi beklentilere oranla daha kuvvetli gelerek Powell’in kaygılarını ve bu bağlamda şahini tonunu da teyit etti.
Türkiye cephesinde ise siyasi cephede yaşanan türbülans ardından dün hava göreceli olarak sakindi. Lâkin seçimlere artık haftalar kala gündemin de her geçen gün biraz daha ısınacağının altını çizelim. Dün Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski lideri Demirtaş’ın Meral Akşener’e yazdığı açık mektup gündemin ilk sırasında yer aldı. Türk mali piyasalarında ise günün ilk yarısında hâkim olan sakinlik günün ikinci yarısında yerini hareketliliğe terk etti. Borsa İstanbul %1 civarında sınırlı yükselirken, Bankacılık endeksi (XBANK) günü %8’e yakın yükselişle tamamladı! USDTRY kuru ise ezber bozmadan, kamu kontrolünde bebek adımlar ile 18,95 seviyesine yaklaştı.
Hazine Müsteşarlığı, ABD Doları cinsinden 6 yıl vadeli Eurobond ihracına çıkarak %9,50 getiri ile 2,25 milyar dolar borçlandı. Bu ihraçla Hazine’nin 2023 yılı toplam ihraç tutarı 5 milyar dolar oldu (Ocak ayında yılın ilk ihracında 2,75 milyar dolar borçlanmıştı). Elbette 23 Mart 2023 tarihinde vadesi gelecek olan eurobond itfası için de bu borçlanmayı ön hazırlık olarak okuyoruz. Son günlerde İttifak cephesinde huzurun bulunması ve akabinde Sn. Kılıçdaroğlu’nun ortak aday olarak belirlenmesi sonrasında son 1 ayın en düşük seviyesine gerileyen Türkiye’nin 5 yıl vadeli risk primi (520 baz puan) ve ABD’de risksiz faiz olarak 5 yıllık devlet tahvil faizinin de %4,30 olduğu düşünülürse (5,20 + 4,30 = %9,50) eurobond borçlanma faizinin de yerli yerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında karmaşık bir seyir görülüyor. Japon Yeni dolar karşısında değer kaybetmesinin ihracat odaklı Japon ekonomisine katkı sağlayacağı görüşü ile gösterge endeks Tokyo borsası %0,5 yükselirken, geriye kalan bölgelerde ise ufak da olsa kırmızı renk kendisini hissettiriyor. Ankara’nın askıya aldığı Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmeleri bugün Brüksel’de, NATO karargâhında yeniden başlıyor. Makro cephede ise bugün her hafta Perşembe günü olduğu üzere ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile içeride TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenlerini takip edeceğiz.
iktisatbank.com