Sosyal Medya

Genel

Yaş meyve ve sebzeden sonra sırada çiğ süt krizi!

Tam kapanmada yaşanan yaş meyve ve sebzedeki soruna çözüm aranırken bayramda çiğ süt alımının yapılmayacağı açıklandı. Süt alımı yapılmasa da…

Yaş meyve ve sebzeden sonra sırada çiğ süt krizi!

Tam kapanmada yaşanan yaş meyve ve sebzedeki soruna çözüm aranırken bayramda çiğ süt alımının yapılmayacağı açıklandı. Süt alımı yapılmasa da ineklerini sağmak zorunda olduklarını belirten süt üreticileri yaş meyve ve sebzeden sonra sırada çiğ süt krizinin olduğunu açıkladılar.

İçişleri Bakanlığı, 29 Nisan’da başlayan ve 17 Mayıs’a kadar sürecek olan tam kapanma kararı almıştı. Bu karardan sonra da üreticiden tüketiciye kadar olan zincirin her halkasında sorunlar yaşandı. Çiftçi ürettiği ürünü satamamaktan, tüketici fiyatın yüksek olmasından şikayetçi oldu. 4 Nisan’da İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Pazar Yerleri” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazaryerlerinin açılacağı belirtildi. Sebze ve meyve sorununun bu şekilde çözülmesi beklenirken Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR- KOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, sıradaki krizin sütten olacağını açıkladı. İşte  Önal’ın süt ile ilgili yaptığı uyarının detayları…

BAYRAMDA SÜT ALINMAYACAK 

Yaş meyve ve sebzedeki soruna çözüm aranırken, bayramda çiğ sütte soru

“İŞİNİ KAYBEDEN İNSANLAR ARTIK TÜKETMİYOR”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Tarık Tezel, pandeminin getirdiği şatların herkesi zorladığını belirterek şu bilgileri verdi: ” Hepimiz zor günlerden geçiyoruz. Ev dışı tüketim yani pazarımızın yüzde 35’i kapalı. Buna rağmen şartları zorlayarak sütü bırakmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Aldığımız sütle hepimiz stoğa çalışıyoruz. Süt tozu, peynir yapılıyor. Aslında vadeyi uzatıyoruz. İhracatta da bu günlerde sıkıntı var. Pandemi nedeniyle dünyada agresif bir ihracat pazarı var. Maliyetler nedeniyle ve aldığımız çiğ süt fiyatının diğer ülkelere göre yüksek olması nedeniyle ihracatta da istenilen seviyeye ulaşamıyoruz. Sadece sütte değil, ette de benzer sorunlar var. Ev dışı tüketim kapalı. Mangal olmadığı için et ve ayran gibi ürünler tüketilmiyor. Pandemi döneminde işini kaybedeni geliri azalan insanlar tüketimi azalttı. Geliri iyi olanlar da evde çok kilo aldım diyerek azaltıyor. Yani dışarıda tükettiği kadar tüketmiyor” bilgisini verdi.

n yaşanması bekleniyor. Ramazan bayramının arife ve ilk günü birçok sanayici ve mandıralar çiğ süt almayacaklarını bildirdi.

Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR- KOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, süt sattıkları sanayicilerin kendilerine bayramın arife günü ve ilk günü süt almayacaklarını resmen bildirdiğini belirterek şunları söyledi: “Geçmişte de arife günü özellikle süt alımı azalırdı. Fakat 40 ton süt alan 25-30 ton alıyordu. Şimdi hiç almayacaklarını  bildirdiler. Bazı yerlerde bayram boyunca alınmayacağı ifade ediliyor. Süt alınmasa da biz inekleri sağmak zorundayız. Sütü ne yapacağız? Süt tozu yapabiliriz. Fakat süt tozu fabrikaları dolu. Sanayiciler de süt tozu üretiyor. Bu nedenle herkes peynir yapmak zorunda. Büyük bir sorunla karşı karşıyayız.” dedi.

 

 

 

 

Kaynak: karar.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler