Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya’da sürpriz daralma sonrası durgunluk riski arttı

Almanya ekonomisi geçen yılın sonunda %0,2 küçüldü – daha önce işaretlenenden daha kötü bir sonuç ve artan enerji faturalarının ardından…

Almanya’da sürpriz daralma sonrası durgunluk riski arttı

Almanya ekonomisi geçen yılın sonunda %0,2 küçüldü – daha önce işaretlenenden daha kötü bir sonuç ve artan enerji faturalarının ardından bir durgunluğu daha olası hale getiren bir sonuç.

İstatistik ofisinden Pazartesi günü gelen rakamlar, bu ay üretimin dördüncü çeyrekte durgunlaşacağı tahminiyle çelişiyor. Ayrıca, Mart ayına kadar devam edecek bir daralmanın Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinde hala bir durgunluk yaratacağı anlamına geliyor.

Son haftalardaki çeşitli göstergeler, ılıman bir kış ve iyi doldurulmuş doğal gaz depolarının ardından Almanya’ya olan güvenin arttığına işaret ediyor, ısıtma döneminde kıtlık riskini ortadan kaldırıyordu. Emtia için toptan satış fiyatları rekor seviyelerden düştü ve enflasyonun daha önce düşünülenden daha erken soğuyacağına dair umutları besledi.

Artan fiyatlar tüketicilere doğru yansımaya devam ettikçe talep azalıyor. Bu eğilim, ekonomisi dördüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde daralan İsveç’te de görülebiliyordu, Pazartesi günü erken saatlerde ayrı veriler gösterdi.

Berenberg’de ekonomist olan Salomon Fiedler, “2023’ün başlarında aynı şeyin daha fazlasını, yani reel GSYİH’da çoğunlukla daha düşük tüketimi yansıtan mütevazı bir düşüş bekliyoruz” dedi. “Ilıman kış durgunluğunun ardından, ekonominin ilkbaharda istikrara kavuşması ve 2023’ün ortalarında tekrar önemli ölçüde genişlemeye başlaması muhtemel.”

Almanya’nın büyük ölçekli imalat sektörü, biriken işleri ve arz darboğazlarının hafifletilmesiyle desteklenirken, siparişlerin düştüğünü görüyor.

Berlin’deki hükümet geçen hafta daha önceki %0,4’lük bir daralma tahminine kıyasla 2023 için %0,2’lik bir büyüme öngördü. Ekonomi Bakanı Robert Habeck hala olası bir durgunluk konusunda uyardı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle yol açtığı krizin bitmediğini söyledi.

Görünüm belirsizliğini koruyor. Enflasyon, daha yüksek ücretler için artan taleplerin ortasında inatçı olabilir. Posta işçileri %15’lik bir ücret artışı için greve gittiler ve kamu sektörü çalışanları da çift haneli bir zam istiyor.

Avrupa Merkez Bankası, artan fiyatların üstesinden kısıtlayıcı para politikasıyla gelmeye kararlı. Bu hafta faiz oranlarını 50 baz puan daha artıracak ve halihazırda tarihindeki en agresif sıkılaştırma kampanyasına katkıda bulunacak. Bu önlemlerin büyüme ve enflasyon üzerindeki tam etkileri henüz hissedilmedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler