Çetin Ünsalan: Hangi bütçede taviz yok?
27 Ocak 2023Birisi bizim ekonomi yönetimine ‘kırk kere söylersen doğru olurmuş mu’ dedi bilmiyorum ama, son zamanlarda ekonomideki gafları arka arkaya sıralamaya devam ediyorlar.
Bakan Nebati’nin, insanlara iyi ücret verildiğini söylemesinden enflasyonla ilgili yorumlarına, döviz meselesine yaklaşımından EYT sorulduğunda verdiği tepkiye kadar yapılmadık gaf, devrilmedik çam kalmadı.
Aslında her şey işin başlangıcında yapılacakların finansal kaynağı sorulduğunda, gözlerdeki ışıltıya bakılması gerektiğini söyleyen yanıtla başlamıştı. Bunun çok mizahı yapıldı ama gerçek, izahı yapılamayan şeyin mizahı olur sözünü doğrular nitelikteydi.
Çünkü bu sokak tabirinde topu taca atma, gerçek bir analizde de izah edilecek bir kaynağın bulunmadığının itirafı anlamına gelecek önemli bir gaftı. Ne yazık ki bu mizahi söylemle başlayan süreç, uyuyup uyanmayla ve daha niceleriyle devam etti.
Aradakileri bir kenara bırakıp son gafa gelelim. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Brüksel’de STK temsilcileri ve iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda değerlendirmelerde bulundu.
Öncelikle şunun altını çizelim ki, bu toplantı Türkiye’de öncesinde nasıl takdim edildi? Bakan Nebati, Avrupa’ya gidip, oradaki kişilere Türkiye Modeli’ni anlatacaktı değil mi?
Avrupa Parlamentosu’ndaki panele kim geldi, kim dinledi, kaç kişi söylenenlerden ikna oldu bilinmez ama, yeterli görülmemiş ki, Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği’nde de bir toplantı yapma ihtiyacı duyuldu.
Peki buradaki konuşmasında yazıya konu önemli vurgu neydi? 2022 yılını kast ederek “Dünyada bütçesinden taviz vermeyen bir ülke varsa Türkiye’dir.” Bakan Nebati bunu bilerek mi söyledi, dili mi sürçtü bilinmez ama, sizce de 2022 için yaptığı bütçeyi yılın yarısında bitirip, 817 milyar TL’lik yeni bir bütçe yapan ülkenin yetkilisinin söyleyebileceği bir cümle mi?
Ortada garip bir durum var. Yani gerçekten bu söylenenlere kendileri de inanıyor ya da insanları çok saf zannediyorlar. Hangisini tercih edersin derseniz, ikinciyi seçerim. Çünkü birincisinin gerçek olması hali, çok daha ürkütücü.
Bir ülke düşünün 2022 yılının ortasında bütçesini bitirmiş, üzerine 880 milyar TL’lik ek bütçe adı altında ek ödenek sağlayan yeni bir bütçe yapmış, bu da yetmemiş yılın sonunda 139 milyar TL açık vermiş. Ek bütçe olarak 817 milyar TL gelmişken, ek ödenek nasıl 880 milyar TL oldu onu bilen yok.
Ama bu haliyle bile 2022 yılında bütçeden taviz vermediğinizi söyleyemezsiniz. Hele ki o bütçenin üç katı bütçe açığı 2023 bütçesinde öngörmüşken… Mesele artık tek kale maça döndü. Şutu çeken gidiyor; nasılsa kale boş.