Dünya Ekonomisi
Dünya ticareti 10 yıl yavaş seyredecek
Yeni bir rapora göre, Ukrayna’daki savaş stratejik ittifakları yeniden şekillendirdiği ve serbest ticaret rejimini baltaladığı için, uluslararası ticaret önümüzdeki on…
Yeni bir rapora göre, Ukrayna’daki savaş stratejik ittifakları yeniden şekillendirdiği ve serbest ticaret rejimini baltaladığı için, uluslararası ticaret önümüzdeki on yılın büyük bölümünde küresel ekonomiden daha yavaş büyüyecek.
Boston Consulting Group’un (BCG) tahminlerine göre, dünya ticaretinin yıllık genişleme oranı 2031’e kadar ortalama %2,3 olacak. Ticaret, pandemiden önceki on yılda dünya GSYİH büyüme oranına büyük ölçüde paralel etti. Dolayısıyla rapor, Dünya Ticaret Örgütü’nün çeyrek asırdan fazla bir süre önce kurulmasından bu yana durgun küreselleşmenin en kötü dönemi kehanetini yapıyor.
“Yaklaşık 30 yıllık nispeten güvenli bir serbest ticaret ortamından sonra, ABD ve AB liderliğinde Batı, Çin-Rusya ve belkide tarafsız ülkelerin ittifakından oluşan üçüncü bir gruplaşmanın potansiyel olarak ortaya çıkmasıyla birlikte yeni Soğuk Savaş dinamiğinin ortasındayız. BCG genel müdürü ve raporun yazarlarından biri olan Nikolaus Lang, “bağlantısız ulusların sayısı gittikçe artıyor” dedi.
Dört büyük tedarik zinciri savaştan ve ABD ile Çin arasındaki artan gerilimden zarar gördü: enerji, tarım, endüstriyel metaller ve yarı iletkenler. Lang’a göre bunlar mevcut enflasyonist baskıların yaklaşık %80’ini açıklıyor.
Lang bir e-postada, “Küresel ticaretten daha bölgesel ticarete geçiş aynı zamanda daha yüksek fiyatları tetikleyen olumsuz ölçek ekonomileri yaratıyor” dedi. “Dünya yeni jeo-politik gerçeklere uyum sağladıkça, enflasyonist baskıların azalmasını bekliyoruz, ancak genel olarak 2023 ve 2024 boyunca sürecek uyum döneminde normalden yüksek enflasyon görmeye devam edeceğiz.”
BCG tarafından özetlenen şok senaryosunda, önümüzdeki dokuz yıllık ticaret durgunluğı aşağıdaki kazananları ve kaybedenleri yaratacak:
- Avrupa Birliği, büyük ölçüde Amerika’nın Avrupa’ya yaptığı enerji ihracatı sayesinde ABD ile olan ticaretini 338 milyar dolar artırırken, ayrıca Asya ülkeleri, Afrika, Orta Doğu ve Hindistan ile ticaretini genişletme frısatı bulacak.
- AB ile Çin arasındaki ticaret büyümesi de yavaşlayacak ve BCG’nin “önceki yıllara kıyasla mütevazı bir artış” olarak adlandırdığı sadece 72 milyar dolar artacak.
- Danışmanlık şirketi, Rusya’nın Çin ve Hindistan ile ticaretinin “yalnızca Çin ile olan 90 milyar dolar dahil”, 110 milyar dolar artacağını söyledi.
- Güneydoğu Asya, yani büyük ölçüde Çin ve Japonya, ABD ve AB tahmini 1 trilyon dolarlık ticaret hacmi üreterek başlıca kazananlar olacak.
- Çin – Asya ticareti, bölgeler arası en büyük genişleme olan 438 milyar $ artacak.