Ekonomi
Sektör temsilcilerine göre gıda fiyatlarında gerileme hayal..!
Türkiye’de AKP’nin sebep olduğu ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Gıda fiyatlarındaki resmi enflasyon 3 haneye çıkarak 102.55 oldu...
Türkiye’de AKP’nin sebep olduğu ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Gıda fiyatlarındaki resmi enflasyon 3 haneye çıkarak 102.55 olurken, ekonomistler fiyatların düşmeyeceğini söylüyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarında düşüş yaşandığını belirtirken, Türkiye’de durum pek iç açıcı değil. Gıda enflasyonu önceki gün yüzde 102.55 olarak açıklanırken, ulaştırmadaki maliyet artışları sanayicileri ve çiftçileri endişelendiriyor. Gıda sektöründe fiyatların düşmeyeceğini belirten sektör temsilcileri gübreden elektriğe her alanda fiyat artışlarının sürdüğünü kış aylarının ise daha zor geçeceğini söylüyor.
Cumhuriyet’in haberine göre, Türkiye’de enflasyon arttıkça iktidar “global enflasyon” söyleminin ardına gizleniyor. Ancak rakamlar tersini gösteriyor. FAO’nun, önceki gün açıkladığı kasım ayı gıda fiyat endeksine göre dünya genelinde gıda fiyatları geriledi. Hububat Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1.3, Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 1.2 azaldı. Tereyağı, yağsız ve tam yağlı süt tozlarının dünya fiyatları da geriledi. Aynı ay için TÜİK’in açıkladığı verilere bakıldığında ise Türkiye’de tereyağı fiyatları yüzde 17.58, süt ve peynir fiyatları ise yüzde 15.05 arttı.
“TEK YÖNTEM GİRDİ FİYATLARININ DÜŞMESİ”
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, iktidarın çözümü tarlada değil markette aradığı sürece artışın durdurulamayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Gübrede yıllık fiyat artışı yüzde 230’u buldu. Hava soğudu seraları ısıtmak için elektrik faturaları artıyor. Gıda fiyatlarının düşüşü için tek yöntem girdi fiyatlarının düşmesi. Yoksa ne yaparsanız yapın düşmez.”
ULAŞTIRMADAKİ ARTIŞ SORUN YARATIYOR
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ise ulaştırma sektöründe yaşanan artışın tarım ürünlerinin taşınmasında sorun yarattığını söyledi. Tavşan, “Antalya’dan bedava domates bulsanız İstanbul’a getirmeniz 5 lira tutuyor. Dolayısı ile 10 liranın altına bir şey yemek mümkün değil. Sebze ve meyvede kış nedeniyle yeni fiyat artışları da gelecek” dedi.
“YETİŞTİRİCİYİ TEŞVİK ETMEK LAZIM”
Dünyada fiyatları gerilerken Türkiye’de artan süt ve süt ürünlerinde de yeni zamların geleceği belirtiliyor. Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, üreticinin kazanmadığı bir model uygulandığını belirterek “Önce yetiştiriciyi teşvik edecek bir sistem lazım. Ayrıca bizim enflasyon sepetinde tek bir ürünümüz var onun dışındaki ürünler sanayiciden çıkıyor. Onlara sormak lazım pahalılığı” dedi.
Sanayici ise üretici fiyatları ile tüketici fiyatları endeksindeki farka vurgu yapıyor. İsim vermeden konuşan gıda sanayicileri, “Bu elektrik ve doğalgaz fiyatları ile nasıl düşürelim fiyatları? Şimdi ücret zammı geliyor, bir de enerji zammı bekleniyor. Bunlar gelince daha da artacak” diye konuştu.
ENFLASYONU İŞLENMİŞ GIDA ARTIRDI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da 1.5 yıl sonra ilk kez yavaşlama kaydeden enflasyonda gıda grubu geneline yayılan artışların sürdüğünü belirtti. TCMB de “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunda gıda fiyatlarında özellikle işlenmiş gıda fiyatlarının artışına değinerek üreticileri doğrulamış oldu.
Raporda ayrıca, kiraların mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık artış oranının ise yavaşladığı belirtildi.