Sosyal Medya

Ekonomi

Sektör temsilcilerine göre gıda fiyatlarında gerileme hayal..!

Türkiye’de AKP’nin sebep olduğu ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Gıda fiyatlarındaki resmi enflasyon 3 haneye çıkarak 102.55 oldu...

Sektör temsilcilerine göre gıda fiyatlarında gerileme hayal..!

Türkiye’de AKP’nin sebep olduğu ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Gıda fiyatlarındaki resmi enflasyon 3 haneye çıkarak 102.55 olurken, ekonomistler fiyatların düşmeyeceğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarında düşüş yaşandığını belirtirken, Türkiye’de durum pek iç açıcı değil. Gıda enflasyonu önceki gün yüzde 102.55 olarak açıklanırken, ulaştırmadaki maliyet artışları sanayicileri ve çiftçileri endişelendiriyor. Gıda sektöründe fiyatların düşmeyeceğini belirten sektör temsilcileri gübreden elektriğe her alanda fiyat artışlarının sürdüğünü kış aylarının ise daha zor geçeceğini söylüyor.

Cumhuriyet’in haberine göre, Türkiye’de enflasyon arttıkça iktidar “global enflasyon” söyleminin ardına gizleniyor. Ancak rakamlar tersini gösteriyor. FAO’nun, önceki gün açıkladığı kasım ayı gıda fiyat endeksine göre dünya genelinde gıda fiyatları geriledi. Hububat Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1.3, Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 1.2 azaldı. Tereyağı, yağsız ve tam yağlı süt tozlarının dünya fiyatları da geriledi. Aynı ay için TÜİK’in açıkladığı verilere bakıldığında ise Türkiye’de tereyağı fiyatları yüzde 17.58, süt ve peynir fiyatları ise yüzde 15.05 arttı.

“TEK YÖNTEM GİRDİ FİYATLARININ DÜŞMESİ”

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, iktidarın çözümü tarlada değil markette aradığı sürece artışın durdurulamayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Gübrede yıllık fiyat artışı yüzde 230’u buldu. Hava soğudu seraları ısıtmak için elektrik faturaları artıyor. Gıda fiyatlarının düşüşü için tek yöntem girdi fiyatlarının düşmesi. Yoksa ne yaparsanız yapın düşmez.”

ULAŞTIRMADAKİ ARTIŞ SORUN YARATIYOR

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ise ulaştırma sektöründe yaşanan artışın tarım ürünlerinin taşınmasında sorun yarattığını söyledi. Tavşan, “Antalya’dan bedava domates bulsanız İstanbul’a getirmeniz 5 lira tutuyor. Dolayısı ile 10 liranın altına bir şey yemek mümkün değil. Sebze ve meyvede kış nedeniyle yeni fiyat artışları da gelecek” dedi.

“YETİŞTİRİCİYİ TEŞVİK ETMEK LAZIM”

Dünyada fiyatları gerilerken Türkiye’de artan süt ve süt ürünlerinde de yeni zamların geleceği belirtiliyor. Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, üreticinin kazanmadığı bir model uygulandığını belirterek “Önce yetiştiriciyi teşvik edecek bir sistem lazım. Ayrıca bizim enflasyon sepetinde tek bir ürünümüz var onun dışındaki ürünler sanayiciden çıkıyor. Onlara sormak lazım pahalılığı” dedi.

Sanayici ise üretici fiyatları ile tüketici fiyatları endeksindeki farka vurgu yapıyor. İsim vermeden konuşan gıda sanayicileri, “Bu elektrik ve doğalgaz fiyatları ile nasıl düşürelim fiyatları? Şimdi ücret zammı geliyor, bir de enerji zammı bekleniyor. Bunlar gelince daha da artacak” diye konuştu.

ENFLASYONU İŞLENMİŞ GIDA ARTIRDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da 1.5 yıl sonra ilk kez yavaşlama kaydeden enflasyonda gıda grubu geneline yayılan artışların sürdüğünü belirtti. TCMB de “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunda gıda fiyatlarında özellikle işlenmiş gıda fiyatlarının artışına değinerek üreticileri doğrulamış oldu.

Raporda ayrıca, kiraların mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık artış oranının ise yavaşladığı belirtildi.

BAKMADAN GEÇME

  • Mehmet Şimşek’in 41 milyar dolar beklentisi: Gerçekçi mi, zor mu? Emrah Lafçı anlattı

    Türkiye ekonomisinin son dönemdeki performansı, içeride ve dışarıda yoğun tartışmaların odağında. Döviz rezervlerinden faiz politikalarına, finansman stratejilerinden yatırım beklentilerine kadar pek çok konuda ciddi eleştiriler yapılıyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 41 milyar dolarlık proje finansmanı hedefi, mevcut ekonomik tabloyla yan yana koyulduğunda önemli soru işaretlerini beraberinde getirdi.  CNBC-e canlı yayınında konuşan Ekonomist Emrah Lafçı, Mehmet Şimşek'in beklentileri gerçekleşebilir mi, sorusuna cevap verdi.

  • Şubatta enerji tablomuz: Doğal gazda artış, petrolde durağanlık

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre artış kaydederken, petrol ithalatında ise sınırlı bir düşüş yaşandı.

  • Altın ve petrolde teknik göstergeler alarm veriyor!

    ABD-Çin ticaret gerginliğinin azalması altını zayıflatırken, petrol fiyatları arz fazlası endişeleriyle sınırlı kalıyor. ABD endeks vadeli işlemleri ise yoğun bilanço haftası öncesi düşüşte.

  • Commerzbank’tan uyarı: Türk lirası kötüleşmeye devam ediyor!

    Commerzbank analisti Tatha Ghose, TCMB'nin faiz artırmasına rağmen Türk lirasının değer kaybetmeye devam ettiğini belirterek, Merkez Bankası'nın politikalarını yeniden gözden geçirmesinin kredibilitesine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

  • Intel, çalışan sayısını azaltırken haftada 4 gün ofise dönüş uygulamasına geçiyor

    Intel, 1 Eylül’den itibaren haftada 4 gün ofise dönüş zorunluluğunu getiriyor. CEO Lip-Bu Tan’ın liderliğindeki bu adım, üretkenliği artırmayı ve şirket içindeki bağları güçlendirmeyi amaçlıyor. Şirket ayrıca iş gücünde önemli kesintilere giderek, operasyonel ve sermaye harcamalarını azaltmayı hedefliyor.

  • İklim değişikliği fındık tarımını tehdit ediyor!

    Düzce Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜFAM), iklim değişikliğinin fındık tarımına etkilerini ele alan kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma, sıcaklık artışı ve yağış düzensizliklerinin fındık üretimini nasıl tehdit edebileceğini ortaya koydu.

  • Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasında yeni dönem!

    TCMB, zorunlu karşılıklara ödenen faizin hesaplamasında politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizini esas almaya başladı. Yeni yöntemle ödenecek faiz oranı yaklaşık üç puan arttı.

  • Otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e durgun başladı

    OSS Derneği’nin anketine göre, yılın ilk çeyreğinde otomotiv satış sonrası pazarı dolar bazında ortalama yüzde 2,57 küçüldü. Sektör, ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor.

  • Fenerbahçe’nin borcu 19 milyar TL’ye ulaştı!

    Fenerbahçe Denetim Kurulu, kulübün borç ve gelir tablosunu açıkladı. 19 milyar 20 milyon TL'yi bulan borca karşın, yönetim güçlü adımlar attıklarını vurguladı.

  • Fırtına öncesi sessizlik: Türkiye’den Dünya’ya riskler tırmanıyor

    Türkiye’de rezervler hızla erirken, dövize talep artıyor; siyasi belirsizlikler yatırımcı güvenini sarsıyor. Küresel sahnede ise Trump’ın agresif hamleleri, Asya’daki jeopolitik gerilimler ve ticaret savaşları risk iştahını azaltıyor. Piyasalar temkinli, belirsizlik ise giderek büyüyor.

  • Çağrı Sarıkaya:  Yatırımlar güç kaybediyor, enflasyonda iyileşme yok

    TCMB İktisadi Yönelim Anketi, ekonomik görünüme dair oldukça zengin bir içerik sunan, ancak piyasa değerlendirmelerinde az yer bulan, çok değerli bir kaynak. Nisan ayı sonuçlarını değerlendirmekte fayda var

  • Stephen Roach: Yeni Bir Stagflasyon Dalgası mı Geliyor?

    Pandemi döneminde yaşanan tedarik zinciri aksaklıkları, bugün küresel ticarette yaşanan köklü değişimlerle karşılaştırıldığında adeta önemsiz kalıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın merkez bankası bağımsızlığına yönelik saldırıları ve zayıf dolar yanlısı politikaları ile birleşince, dünya ekonomisi uzun süreli bir stagflasyon süreciyle karşı karşıya kalabilir.

  • Çetin Ünsalan:  Enflasyon ve döviz dikiş tutmuyor

    Ekonomi yönetimi rakamlar üzerinden enflasyon oyunu oynarken, eğilimleri okumak anlamında bakanlık ile merkez bankasının ayrıştığını görüyorsunuz. Her ne kadar ortaya konulan oranlar tartışmalı da olsa, şu bir gerçek ki Bakan Şimşek’in algı yerleştirmek için sık sık dile getirdiği dezenflasyon vurgusu karşılık bulmuyor.

Benzer Haberler