Erol Taşdelen: Tekstilde Çin kabusu
23 Kasım 2022Pandemi sürecinde RNA bazlı aşı kullanmayan ÇİN bir taraftan durduramadığı Covid-19 ile mücadele ederken diğer taraftan yarı mamul ve mamul stoklarını eritmek için atağa geçerek Türkiye gibi ülkeleri tehdit etmeye başladı. Sanayide başta Enerji gibi temel maliyetleri oluşturan girdilerin de düşük maliyet avantajını kullanarak özellikle Tekstil sektörünü ihracat atağı başlattı. Üzerine Navlun maliyetlerinin düşmesi ÇİN’in yeni ihracat atak stratejisini de destekler yönde gelişti.
Navlun maliyetlerinin de düşmesi etkisi, Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatına ket vururken; Türkiye’de Enerji maliyetlerinin yaklaşık 21-22 Cent’e kadar çıkması Çin karşısında Tekstil sektörünü savunmasız bırakmış durumda. Zira, ÇİN’de elektrik maliyetleri 8 cent seviyesinde ve diğer ülkelere göre ciddi düşük maliyet etkisi yaratıyor. Üzerine ÇİN’in stokları eritmek için maliyetine; bazı ürünlerde maliyetinin altına Tekstil ürünleri de satmaya başlaması Türk Tekstil sektörünün korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Zira bu haksız enerji maliyetleri ile Türk Tekstil sektörünün rekabet etmesi nerede ise imkansız hale gelmiş durumda.
Tekstil sektörü bu günlerde ÇİN’den girişi olan mamul ve yarı mamul ürünler ile sert bir şekilde rekabet etmeye çalışıyor. Buna rağmen rekabet edemez hale gelmiş durumda. ÇİN’den gelen hammadde yurtiçinde tüm işletmelerde benzer koşulda sunulurken iç rekabette sorun yaratmıyor fakat, ithal edilen yarı mamul ve mamullerde aynı durum söz konusu değil.
Çin menşeli mensucat ve tekstil ürünleri için acil damping önlemi alınmaması halinde kısa sürede yıkıcı etki kendini gösterecek. Durum bu kadar acil ve önemli.
Hazır Giyim, Halı, Yolluk, ev tekstili, kumaş gibi mamul girişleri tekstil sektörünü olumsuz etkilerken tekstil sanayisini tehdit eder hale gelmiş durumda. Çünkü son zamanlarda ÇİN menşeli tekstil ürünleri piyasada daha sık rastlanır oldu.
Başta Gaziantep’teki Halı sektöründe işten çıkarmalar başlarken ÇİN etkisinin önüne geçilmez ise Tekstil Giyim sanayi başta olmak üzere tekstil fabrikaları üretime ara vermek zorunda kalacak. Bu da, “durgunluğun yanında işsizlik anlamına geliyor” demedi demeyin!
Erol TAŞDELEN – Ekonomist
bankavitrini.com